Интервюта

Халил Летифов: Властта се самосвали - нямаше цели, ценности, програма. С омраза и лъжа не се управлява. Има нужда от нормалност и диалог

Правителство се самосвали. Тази коалиция нямаше нито цели, нито ценности, нито ясна програма. Дойдоха с обещания за прозрачност, откритост, че всичко ще се случва пред очите ни, точно това не се случи. От скандалите по време на вота на недоверие излязоха много тъжни и порочни практики. От тази гледна точка коалицията се самосвали и те не могат да търсят в опозицията или в други виртуални субекти вина за провала на правителството. Това заяви заместник-председателят на ДПС Халил Летифов в интервю в предаването  „Беновска пита“ по Радио К2.

Народният представител заяви още, че за ДПС Кирил Петков и Асен Василев представляват двете страни на една и съща монета, а провалът на правителството струва много на България.

Видни са тревогите на българските граждани и бизнеса, каза Летифов и припомни, че благодарение на ДПС в бюджета, направен от 46-тото Народно събрание бяха заделени по 120 лева за месеците октомври, ноември и декември миналата година като ковид мярка.

Точно тези средства влязоха в пенсиите и точно тези средства сега отново бяха предложени от ДПС да влязат в актуализацията, за да могат хората да понесат по-лесно кризата, поясни Летифов.

Сегашният бюджет на практика е изготвен от опозицията и това трябва да се знае. В него са отделени средства за земеделските производители, пенсионери, за компенсации за бизнеса, за висшите училища, вероизповеданията и въобще за всички целеви групи, подчерта заместник-председателят на ДПС.

Предсрочните избори и краят на червените линии

Според Летифов партиите в сегашното Народно събрание не могат да излъчат нормално мнозинство, което да има ясен ценностен профил.

Виждаме точно обратното – противоречиви геополитически ориентации. Дори чуваме, че БСП са се договорили с ПП при един нов кабинет да се оправят отношенията с Русия. Много би било интересно как точно ще се случи това, след като виждаме точно противоположната заявка от Кирил Петков и Асен Василев, заяви Летифов.

Изборите не ги виждаме като плашило, а като начин да се мине през ситото на вота на българските граждани и всеки да е научил своите уроци. Защото поставянето на червени линии като че ли стана мода. Стана модерно да се заклеймяват едни партии като статукво, което е много интересно, при положение, че ДБ и Христо Иванов на няколко пъти бяха коалиционни партньори на Бойко Борисов. Как сега те са промяната и новото, а ДПС се пришива към ГЕРБ? Това е абсолютна манипулация, чисто по „гьобелски“, категоричен е Халил Летифов.

Менторът на властта и лъжите за Пеевски

Летифов разкри, че едва при визитата в България на председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен се е разбрало какво всъщност представлява българския План за възстановяване и устойчивост.

Този план беше крит до последно, нямаше обществено обсъждане. Важният въпрос е кой точно е решил какви проекти да бъдат включени в нашия план и кой всъщност е ментор на сегашната власт, попита Летифов.

Той припомни и лъжите на правителството по отношение на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Златните паспорти“ бяха поредната лъжа, която се опитаха да залепят на ДПС и на Делян Пеевски. След като изискахме всяка една „златна виза“ и „златен паспорт“ да бъдат проверени и отменени, тази тема бързо приключи, каза Халил Летифов.

Само да напомня още една тема, която засягаше г-н Пеевски, казвам го леко в минало време, защото вече има поне две решения на ВАС за отмяна на решението на Министерството на икономиката по закона „Магнитски“, в което влиза и г-н Пеевски, така че може би и тази тема трябва да бъде реанимирана, заяви Беновска.

Летифов отговори, че ДПС са искали писмени отговори по всички теми, които засягат лъжите на управляващите и в тези писмени отговори клеветите и лъжите към ДПС са били опровергавани.

Но пред медиите управляващите говорят друго. Тази власт за кратко време показа своята несъстоятелност! Видяхме омраза, реваншизъм и лъжи! Постоянни лъжи, които ние оборваме първо с документи, писмени отговори, а вече и с компетентните органи. За съжаление, с лъжа не може да се управлява и ние всички трябва го знаем, ако си бяхме научили урока поне за последните 32 години, категоричен бе Летифов и добави:

„С лъжа и омраза може да се дойде на власт, но не можеш да се задържиш и да управляваш! А още по-малко да произведеш продукт, който да е положителен. За кратко време това стана ясно, но аз имам съмнения, че сегашните управляващи са си научили урока! Затова вярвам, че изборите ще имат своето пречистващо въздействие“, добави депутатът от ДПС.

Осветяване на прикритото в катастрофата на бул. „Черни връх“.

Халил Летифов поднесе своите съболезнования на близките на загиналите млади жени и заяви, че това е огромна трагедия. Според него вина има самата система, защото законът е категориен и ясен. По отношение на наркотичните вещества има нулева толерантност в закона.

Да ти е отнето свидетелството за правоспособност и ти все още да се движиш по улиците, това вече е проблем на системата, на прилагането на закона. Когато говорим за върховенство на правото, на закона - трябва да сме сигурни, че сме го приложили и не сме дали възможност законът да бъде сложен на трупчета. Ние ще настояваме обществото да научи как точно всичко това е прикривано, категоричен бе Летифов.

Той добави, че големят проблем идва от многото провинения, които са останали невидими за закона.

Международното признание и доверието към ДПС   

Летифов заяви, че досегашните управляващи не са били в състояние да вземат нито едно решение относно външната политика на страната и ако не е била опозицията „до момента нямаше да имаме нито едно решение. Това обаче не е попречи на Петков да казва на колегата си от РСМ в Брюксел, че трябва да бъде смел. Точно Кирил Петков не е бил смел“.

Народният представител добави, че са били смели от опозицията и от ДПС, които са внесли решението и са го отстоявали.

Халил Летифов припомни, че съвсем наскоро Илхан Кючюк е бил преизбран с огромно мнозинство за президент на АЛДЕ, което показва, че тези хора имат доверие и персонално към Кючюк, и към ДПС. Съвсем наскоро Хамид Хамид е бил избран за вицепрезидент на Либералния интернационал с огромно доверие.

Това е признание за ДПС за политиките и за приноса към демокрацията, толерантността, защитата на човешките права и свободи и политиката на Ахмед Доган, каза Летифов и добави, че в последните дни председателят на партията Мустафа Карадайъ бе на важен световен форум за сигурността.

ДПС винаги е било ценено и в Европа, и в света. Но у нас хора, които смятат, че властта им е по наследство, както е било за техните родители преди 89-та и сега им се полага, правят и невъзможното да лепят етикети на ДПС с едничката цел те да бъдат абонирани за властта. Разбираме тази тяхна цел и мечта, но това не дава резултатите, за които си мечтаят, заяви Халил Летифов.

Как трябва да изглежда следващата власт

 Халил Летифов подчерта, че властта трябва да има хомогенен, евроатлантически образ.

Тя трябва да може да отстоява интересите ни към структурите, в които членуваме и да върне доверието на българските граждани към тези структури.

Има нужда от нормалност в българската политика, от диалог. Има нужда да зачитаме волята на българските граждани в българската политика и в българския парламент, ако искаме да има резултат, който ще бъде за доброто на българските граждани, на институциите, на бизнеса, но и за нашата ориентация, която пазим ревностно и това за нас е ценностен избор, каза още Летифов.   

Той поздрави всички мюсюлмани по случай празника Курбан байрам.

Да им пожелаем здраве, много берекет на тях, на техните семейства. Благоденствие, толерантност, мир за нас и региона и в света, каза заместник-председателят на ДПС като подчерта, че този празник символизира „жертвоприношението, опрощението, прошката, милостта и милосърдието“.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност