Интервюта

Станислав Анастасов: ДПС ще гласува "ЗА" вота на недоверие към правителството на Кирил Петков - въпреки заплахите, въпреки натиска, въпреки опитите за рекет

ДПС ще гласува "ЗА" вота на недоверие към правителството на Кирил Петков - въпреки заплахите, въпреки натиска, въпреки опитите за рекет. Стоим твърдо на мнението си, гласуваме - и нови избори. Това заяви зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов в интервю за бТВ.

Той разказа как срещу него и семейството му втори ден има брутална агресия и тормоз. Втора сутрин входът на кооперацията, в която живее, осъмва с обидни бележки. Тази сутрин на тях е пишело "мерзавец" и "студен затвор".

Притеснявам се, защото повече от 24 часа МВР бездейства, каза Анастасов. И коментира: "Кирил Петков с говоренето си, с омразата и призивите към насилие мотивира такива действия.“.

„Очаквах „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да опровергаят този акт, да се разграничат от него и да го осъдят. Но вчера депутат от „Да, България“ не само не се разграничи, а напротив – одобри го. Окуражи го и каза във Фейсбук, че това е новото нормално и "да свикваме“, възмути се Станислав Анастасов.

„За депутата от „Да, България“, който си позволи дори да иронизира заплахата срещу семейството ми, може да е нормално да го наричат отрепка по улиците. Но аз съм убеден, че речта на омразата поражда омраза и това трябва да са спре“, категоричен бе Станислав Анастасов. Според него с думите си „това няма да го позволим“, „на всяка цена“, „нищо няма да ме спре“ премиерът Кирил Петков мотивира агресия.

Кирил Петков си позволи да използва думи като „мафия“, „корупция“, като „задкулисие“, „предателство“. Това е общ речитатив на езика на омразата, каза още Анастасов и допълни, че много партии употребяват същите думи.

Зам.-председателят на ДПС заяви, че Движението не одобрява и присъствието ВМРО пред дома на премиера, защото това е неговото лично пространство. Пред Министерски съвет могат да протестират, пред Народното събрание могат да протестират, каза той.

Онази вечер, когато бяхме блокирани в парламента от две хиляди души (за един депутат трябваха гласовете на около 11 хиляди души на последните избори), имаше репортер на БТВ, който даваше инструкции отвън на протестиращите кой през кой вход се опитва да излезе. Не казвам, че това е политика на БТВ, но вашият дежурен репортер тогава в този момент го правеше, каза Станислав Анастасов.

Има над 20 свидетели колеги, които ще го потвърдят. Ще бъда сто процента обективен, не е само БТВ, имаше журналисти от друга голяма национална медия, не е Българската национална телевизия, една възмлада дама, която правеше същото, жива и здрава да е, но не мисля, че това е коректно, допълни той.

Става дума за грозни практики. Казвам ви пак, по никакъв начин не обвинявам БТВ, не бих си позволил през живота си да обвиня медия, подчерта народният представител.

И разказа още един фрапантен случай с депутат от управляващото мнозинство. "Ще Ви кажа име, за да не е анонимно - Атанас Славов, конституционалист, който беше хванат от наши симпатизанти на паркинга. Ние го видяхме в деня на протестите, показваше на протестиращите коя кола на кой депутата е, и им показваше снимките, за да могат да ги разпознават…и какво да ги правят, може да попитате него. Тези практики трябва да спрат, омразата в политиката трябва да спре. Вие, като медия също правите най-доброто за да може да бъде спряна речта на омразата", изтъква Станислав Анастасов.

Омразата поражда омраза. Следващата стъпка, знаете много добре от историята, е насилието. Това трябва да се спре на всяка цена. Има демократични процедури, има Конституция, има върховенство на закона, категоричен бе зам.-председателят на ДПС.

ДПС ще подкрепи вота на недоверие. Темата му е най-болезнена за българските граждани, защото я усещат по джоба си, по хладилника си, усещат го всеки път, когато отидат на бензиноколонката, коментира Анастасов. И припомни, че оценката на ДПС за кабинета е най-слабото правителство от началото на прехода в България.

Няма ново мнозинство, заяви зам.-председателят на Движението. В момента има малцинство, останало по повод на управление, другите просто имат желание за избори. Мисля, че и българските граждани имат желание за избори, обобщи Анастасов.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност