Интервюта

Йордан Цонев: Най-сериозната антикризисна мярка е свалянето на кабинета. Внасяме пакет от мерки в помощ на хората и бизнеса

"Най-сериозната антикризисна мярка е свалянето на кабинета. За мен нов кабинет в рамките на този парламент е утопия. Може би е най-добре да се помисли дали да няма антикризисен кабинет със срок и с конкретни задачи. Но и за това съм скептик. Не са преодолени натрупаните негативи между партиите в този парламент". Това заяви в интервю за БНР Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС и зам.-председател на Бюджетната комисия в НС.

"Трябва да има предсрочни избори, за да може народът легитимно да покаже червен картон на тези хора, тъй като те ни загубиха време и ни набутаха още по-сериозно в кризите. За да може България да си формира хомогенно идейно евроатлантическо мнозинство", категоричен бе Цонев.

Според зам.-председателя на ДПС за всеки опитен политик ситуацията с ИТН няма как да е изненада, тъй като конфликтът в цялата коалиция е зреел още от първия ден.

"Оприличавам тази коалиция на маса с четири крака с различна дължина. Тези момчета се оказаха много тежко недоразумение. Вместо да възстановят диалога, те го нарушиха. Не подкрепиха нито едно законодателно решение, което представлява истинска борба с корупцията. Отхвърлиха наш законопроект, с който спираме „ин хаус” процедурите, които според тях бяха най-голям източник на корупция. За тях корупция е това, в което не участват. Но корупция има там, където има власт", подчерта още Йордан Цонев.

Той посочи, че медиите на "умнокрасивите" лансират тезата, че ИТН се оттегляла под влияние на ДПС, тъй като била проект на Движението. И категорично се разграничи от Слави Трифонов и неговата партия: "Ако Слави беше продукт на ДПС, всичките неща миналата година нямаше да се случат. Още юли щеше да има кабинет, който да поеме ударите на кризата. Но те едно си знаят, дойде ли момент да изтърват властта, вадят като плашило ДПС".

Йордан Цонев заяви, че като опозиция ДПС ще гласува против актуализацията на бюджета: "На второ четене ще внесем цял пакет от мерки, които ще бъдат в полза на хората, на бизнеса. В бюджета на управляващите подкрепата не е фокусирана, не е силна там, където е най-нужно... Като изпомпваш пари от бизнеса и хората и после ги връщаш, инфлацията става спираловидна".

Цонев коментира политиката на премиера Кирил Петков по отношение на Република Северна Македония и пътя ѝ към Европейския съюз: "Петков направи най-лошото възможно. Без да се опре на институциите, той тръгна да решава някакви въпроси сам някъде. Игнорира собствения си външен министър. Политиката на ДПС е, че българският интерес изисква Западните Балкани, дори и Сърбия, и Турция, да бъдат членове на НАТО и на ЕС. Ако всички балкански страни сме членове на един политико-икономичен клуб като ЕС и на военен като НАТО, това гарантира стабилността, мира и просперитета на Балканите. Но може ли това да става за сметка на българския национален интерес? Не!".

Йордан Цонев категорично отрече твърдения, че "ДПС имало залитания по руската страна":  "Къде ги видяхте? ДПС е най-последователната евроатлантическа партия и го доказва с всяко свое действие. Но това е инструмент да държат ДПС извън властта. Превърнаха се от комунистически глашатаи във влъхви на евроатлантизма. И защо? За да осребряват евроатлантизма, а не защото отвътре им идва".

Йордан Цонев призна, че в последните месеци силно е ограничил медийното си участие в знак на "протест срещу отсъствието на плурализъм в медийната среда от началото на агресията в Украйна".

"Младостта ми мина в онази държава, когато въртяхме копчето на вефа, за да чуем другото мнение. Никога не съм си представял, че ще дойде време, когато другото мнение ще бъде потискано отново. Моето кредо е евроатлантизмът. Може да не съм съгласен с другото мнение, но то трябва да присъства", каза зам.-председателят на ДПС.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност