Интервюта

Д-р Хасан Адемов: Антикризисните мерки закъсняха. Нужна е подкрепа за уязвимите групи и за бизнеса. Диалогът не е да посочиш вратата на протестиращите

Участието на БСП в управлението нагнети доста сериозни очаквания от гледна точка на социалния вектор - да се повишат доходите, да се преизчислят пенсиите. Това заяви зам.-председателят на социалната комисия в НС д-р Хасан Адемов, народен представител от ДПС.

Дадоха заявка за рога на изобилието. За голямо съжаление нещата не се случват по начина, по който бяха представени в предизборната кампания. В българските семейства се настани достатъчно сериозно бедността, в някои от домовете вече мирише и на глад, коментира той пред bTV.

Д-р Адемов припомни, че официално индексът на инфлацията за март тази година в сравнение с миналата е 12,4%. За хората на минимални доходи инфлацията е над 20 на сто, каза социалният експерт на ДПС.

За разлика от всички европейски страни антиинфлационните мерки в България закъсняха страшно много. Заседават някакви работни и експертни групи, но накрая нищо не може да бъде представено на обществото, коментира д-р Хасан Адемов и припомни, че се очаква актуализация на бюджета пред юни.

Универсалното подпомагане – на всички групи, не работи. Трябва да бъдат подкрепени пенсионерите, уязвимите групи, хората на минимални доходи. Но успоредно с това трябва да се подкрепи и бизнесът, защото без растеж инфлацията няма да бъде преборена. Това е най-адекватният механизъм за преодоляване на инфлацията, категоричен бе д-р Адемов.

Той коментира възможностите за реализиране на заявените от социалния министър Георги Гьоков намерения за още две увеличения на пенсиите – от юли и от октомври.

Министър Гьоков среща съпротивата на Министерство на финансите. Самият той признава, че са нужни 5 млрд. лв. за преизчислението на пенсиите. Но тези цифри нямат нищо общо с тригодишната бюджетна прогноза. Тя  предвижда замразяване на 27 социални плащания, припомни д-р Адемов.

Липсва координация между министрите в кабинета. Анализът – трябва да използваме тази дума често, защото е любима на управляващите, на работната група в социалното министерство предлага десетина варианта за увеличаване на пенсиите. Но големият проблем е, че социалният министър прави предложения, а финансовият не се е произнесъл, коментира народният представител.

Попитан защо се получава така, той отговори: „Зарази липсата на лидерство. Няма човек, който да поеме отговорност. Казаха че умно ще се разпределят парите, че ще върнат в бюджета 8 млрд – пари, откраднати от предишни правителства. Но не виждаме да се възстановяват. Напротив - всяка седмица правителството тегли кредити, каза още д-р Хасан Адемов.

За него особено тревожен е фактът, че зарази липсата на социално-икономически пакет и непоследователната политика на управляващите в населението се създават антиевропейски и антинатовски настроения. Това отравя вратите на популистки партии, каза д-р Адемов. И допълни: „Липсва диалог. Не може диалогът да се вмества в това да се покаже враната на протестиращите.”.

Не само ДПС се готви за предсрочни избори. Виждате протестите, които заливат страната. Нито един от проблемите не е решен, каза още депутатът. И риторично попита: „Какво означава да подпомогнеш с 25 стотинки тези, които зареждат до 50 литва бензин. Този, който кара луксозен автомобил, защо са му тези 25 стотинки.”.

По отношение на заявките на правителството за вдигане на минималната работна заплата социалният експерт на ДПС заяви, че е пред финализиране европейската директива, която позволява поне 50% от средната заплата да бъде оформена като минимална.

За пенсиите това, което се предлага, е вместо с 6,1% по швейцарското правило, те да се увеличат с 10 на сто. В момента минималната пенсия е 370 лв. Предложението е Ковид-добавката от 60 лв. да се трансформира в инфлационна. Това е един от разумните подходи. Да се надяваме че министърът на финансите ще промени бюджетната прогноза и ще го приеме, каза още Хасан Адемов. Той подчерта, че дори да се преизчислят пенсиите, таванът не дава възможност на 34 000 пенсионери да им се увеличат парите.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност