Интервюта

Рамадан Аталай: България ще бъде наказана от ЕК с 360 млн. евро заради фотоволтаиците

България ще бъде наказана с 360 млн. лв. от Европейската комисия, защото е подпомогнала допълнително фотоволтаиците. Това разкри народният представител от ДПС Рамадан Аталай, зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика, в интервю за NOVA.

ДПС сме внесли законопроект, с който даваме възможност 3 млрд. лв. да бъдат събрани от фотоволтаиците. След преференциалната цена, парите, които получават фотоволтаиците, могат да се върнат във Фонда за енергийна сигурност, с които да подпомогнем хората”, обясни Аталай.

В последните дни управляващите обявиха, че планират да се покриват 25 ст. на литър от цената на първите 50 литра при зареждане на автомобил. Според Аталай обаче антикризисните мерки на правителството за закъснели.

Още няма механизъм как кабинетът ще връща на бензиностанциите тези 25 ст. на литър, които обещава като помощ на гражданите. Вече има бензиностанции, които казват, че няма предварително да дадат намалението и да чакат правителството да им върне парите, разкри енергийният експерт на ДПС.

И попита: “Какво чакаха досега управляващите? Някой да дойде да им каже, че има поскъпване ли?”

Според Рамадан Аталай е трябвало досега правителството да направи план за извънредни ситуации с преглед на горивата в държавния резерв, какви са възможностите за доставка на горива, възможно ли е в "Лукойл Нефтохим" да се обработва друг петрол освен руски. "Лукойл" поискаха да знаят какъв петрол може да се достави, за да кажат могат ли да го преработват.

По думите му управляващите е трябвало да искат страната ни да бъде изключение от европейското правило (дерогация) за петролното ембарго по-скоро.

Аталай обясни ситуацията с “Булгаргаз” и плащането на газа в рубли: “”Булгаргаз” получават писмо, че трябва да преведат пари на сметка на "Газпром". После се прави обръщение към рубли, така че България нищо не губи. Единствено нашите управляващи не намериха сили и възможности да влязат в диалог. По тази причина вчера им казах, че е време да си отидат.”

Депутатът от ДПС критикува правителството, че не обяснява какви алтернативни количества природен газ и петрол са договорили, как те ще бъдат доставени до България и какви са цените.

Аталай сравни договорката на премиера Кирил Петков за доставки на втечнен американски газ на намалена цена с покупката на две филии хляб. Защо не е от Алжир, от Катар този газ, защо не е обща европейска доставка, запита Рамадан Аталай. Той поиска българското правителство да се съобрази с искането на Русия и да плаща на "Газпром" в рубли.

Няма как втечненият газ да е по-евтин от доставяния през тръби, категоричен бе Аталай.

Рамадан Аталай допусна предсрочни избори и съставяне на нова управленска коалиция: “ДПС винаги подкрепяме управляващите формации, когато стане въпрос за вътрешен ред и сигурност”.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност