Интервюта

Доц. Петър Чобанов: Няма да видим нито растеж, нито инвестиции

От известно време многократно се обявява в публичното пространство, че правителството подготвя нов пакет от антикризисни мерки на стойност над 1 млрд. лв. в подкрепа на бизнеса. Дори и да има мерки, те са много закъснели. Това коментира народният представител от ДПС доц. Петър Чобанов, бивш финансов министър, в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Правителството не трябваше да допуска тази инфлация да влезе в цените на производител и оттам да се пренесе в цените, които всеки от нас плаща, обясни Чобанов.

"Ние питаме още от миналата година какво ще направят управляващите за справяне с инфлацията. Това, което те говорят, се разминава с реалността и фактите. Най-лошото е, че тези хора не искат да се вслушат в никакво друго мнение. Ние непрестанно даваме предложения, но никой не ни обръща внимание. Очаквам в най-скоро време да ни кажат - ето я вратата, напускайте. Ние не им трябваме нито в комисии, нито в пленарна зала. Толкова много предложения сме направили, но никой не благоволява да ги разгледа", разказа Чобанов.

"Аз съм много притеснен от антикризисните мерки, които ще представят. Те казват, че следващите четири години ще вземат още 25 млрд. лева заеми. Това е притеснително. Въпросът е за какво ще се харчат тези пари и колко още актуализации на бюджета ни чакат", изтъкна той.

„Това управление е управление на „червените линии“, „червените флагове“ и на бюджета „на червено“. Продължава тегленето на дълг и този процес няма овладяване и спиране“, добави той.

Доц. Чобанов припомни позицията на лидера на ДПС Мустафа Карадъйъ, че това правителство е най-слабото от началото на прехода и скоро предстоят предсрочни избори.

По думите му няма да видим нито обещания растеж, нито инвестиции, нито иновации.

Според Чобанов Планът за възстановяване и устойчивост „няма да помогне особено“ на страната.

"Планът за възстановяване не ми харесва. Освен на управляващите, не виждам на кой друг харесва този план. Няма да има промяна на критериите за влизане в еврозоната. Ако продължаваме с това управление, догодина ще сме още по-малко подготвени за членство в еврозоната. Относно приемането на еврото трябва да има широк обществен дебат. Трябва да видим какво ни дава еврото и еврозоната. Необходими са много реформи, но като цяло аз съм скептичен за еврозоната", каза Петър Чобанов.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност