Интервюта

Йордан Цонев: Блестящият юрист Сотир Цацаров стана жертва на олигарха Иво Прокопиев. Запорира му имущество за 280 млн. лв.

Сотир Цацаров е блестящ юрист и много интелигентен човек. Той е поредната жертва на олигарха Иво Прокопиев в битката му за овладяване на съдебната система. При това предизвестена жертва. Това заяви зам.-председателят на ДПС и на Парламентарната група на Движението Йордан Цонев в студиото на Нова телевизия. Така той коментира заявеното от Цацаров намерение да подаде оставка като шеф на КПКОНПИ. И обясни: „Знаете, че Сотир Цацаров запорира имущество за 280 милиона на олигарха и енергиен магнат Иво Прокопиев. Трябва да бъде махнат Сотир Цацаров, за да му бъде освободено имуществото”.

Досега не съм видял никой от обществото да пита как едно момче от обикновено комунистическо семейство има имущество за 280 милиона, каза Цонев.

Прокуратурата не е била благосклонна към Делян Пеевски. Той има над 20 проверки, извършени от различни органи, включително и от прокуратурата. За сметка на това прокуратурата е твърде благосклонна към Прокопиев – оправдаха го на втора инстанция и прокуратурата отказа да протестира пред третата инстанция, което въобще не е практика на държавното обвинение. И го оправда съдът на приятеля му Лозан Панов, заяви Йордан Цонев. За мен това е зависимост на прокуратурата от медиите на олигарха Иво Прокопиев, категоричен бе той.

Никога не сме били приятели със Сотир Цацаров. Аз лично го познавам от идванията му в комисиите, които съм ръководел и където сме го изслушвали. Сотир Цацаров и като главен прокурор, и като шеф на КПКОНПИ винаги е откликвал на контрола, който Народното събрание иска да му осъществи. И в тези комисии съм виждал, че срещу мен стои един великолепен юрист и освен всичко друго – един интелектуалец. Ще бъде жалко, ако българската съдебна система губи такива юристи, заради това че си изпълняват задълженията, коментира още зам.-председателят на ДПС.

Попитан дали ДПС ще подкрепи намеренията на мнозинството в парламента за разделяне на КПКОНПИ на две части – едната да се бори с корупцията, а другата да конфискува имущество, Цонев заяви: „Ще подкрепим всички намерения. И не само. Ние сме проактивни за антикорупционните мерки. Преди ПП и преди кабинета внасяме антикорупционно законодателство”.

Нашите европейски партньори искат от нас промени в съдебната система в две посоки - прокуратурата да стане отчетна и главния прокурор да може да бъде разследван независимо, припомни Йордан Цонев. И заяви: „ДПС работи върху конституционни промени. Те ще бъдат в посока исканията от докладите на нашите европейски партньори. Пълен отговор на европейските изисквания към България.”.

Знаем, че съдебната система има нужда от реформи и ще дадем своя принос тези реформи да са качествени и най-после България да излезе от докладите, подчерта народният представител.

Борбата с корупцията е въпрос на законодателство на първо място. Да гониш хора, които вече са осъществили корупция, е едната страна на медала. А да затвориш вратичките за осъществяване на корупция е важната първа стъпка, допълни той. И обясни: „ДПС подготвя пакет от законопроекти, с които ще се опитаме да затворим тези врати – „ин хаус” процедурите да се махнат, да се премахне от Закона за публичните финанси възможността да се раздават пари с постановления на Министерски съвет, защото оттам тръгва корупцията, да се махнат в различните закони отворените вратички за рекет върху бизнеса и т.н.”

Депутатът от нашата група Делян Пеевски, който е юрист, ще бъде сред вносителите на тези проекти, съобщи Цонев.

Много се сърдят Кирил Петков и Асен Василев, когато кажа, че са проксита, че са продължение, че имат контакти с този медийно-олигархичен задкулисен кръг. Те казват, че нямат. Но действията им са винаги са в полза и в подкрепа на този кръг, каза още Цонев. И припомни, че заявеното от премиера Кирил Петков премахване на политическите назначения в дипломацията започнаха с отзоваването на консула във Валенсия Пламен Георгиев, който като шеф на КПКОНПИ участва в запорирането на имуществото на Иво Прокопиев.

Йордан Цонев разкри още, че новата власт готви Симеон Дянков за шеф на БНБ.  Дянков, който има проблем в Световната банка заради китайската връзка, финансовият гуру на първия кабинет „Борисов” е готвен за шеф на БНБ. За него Борисов каза: „Прокопиев ми даде Дянков за министър. Кой сега според вас готви Дянков за шеф на БНБ?!”, заяви Цонев.

По повод твърденията на журналиста Атанас Чобанов, че е заплашван, Йордан Цонев заяви: „Сезирахме ДАНС да проведе компетентно разследване и да пита партньорските служби за този сигнал. Неприкосновеността на журналиста в европейска България трябва да е гарантирана от институциите. Институцията в случая е ДАНС. Ние искаме разследване. Изключително важно е да няма петно върху България, че журналист у нас може по някакъв начин да бъде заплашван. Ще стигнем до истината. Тя има две страни – може да е бил заплашван и тогава трябва да бъдат наказани тези, които да го заплашвали. Но може и да не е. И тогава трябва да бъде наказан този, който разпространява тази клевета, защото тя е клеймо върху България.”.

Нямаме с посолството на САЩ тема „Магнитски”. Това са санкции, които касаят територията на Америка и за които Европейската комисия каза, че не действат на територията на Европейския съюз, въпреки че тук българското правителство, в услуга пак на въпросното лице Прокопиев, направи в нарушение на европейското право едни черни списъци. Г-н Пеевски мина през съда на народния вот, получи доверието на хората, в Търново би не кой да е, а Христо Иванов и те нямат сега депутат от Търново, коментира Цонев.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност