Интервюта

Рамадан Аталай: В България цените на тока се повишават не поради липса на енергия, а поради невъзможността на правителството да вземе решение

Като че ли имаме две пандемии вече - енергийната криза и Ковид-кризата. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ народният представител от ДПС Рамадан Аталай, зам.-председател на комисията по енергетика и член на ЦОБ на Движението.

В България цените на тока се повишават не поради липса на енергия, а поради невъзможността на правителството да вземе решение. Първото нещо, което трябваше да направят досега, е да изменят данъчните закони, за да се разделят битовите потребители - енергийно бедните и онези, които могат да си платят сметките. Сега всеки плаща еднакво - и богатият, и бедният, обясни енергийният експерт на ДПС.

Ценовата криза в Европа и България е факт, но подходът е различен. Единствено България въведе мораториум и вече 3-4 месеца няма спокойствие и сигурност за бизнеса и битовия потребител. От тази гледна точка, правителството закъсня достатъчно, категоричен бе депутатът.

Средствата, които получава България от износа на енергия, стоят в енергетиката и никой не смее да ги пипа, каза още Аталай. Той заяви, че има достатъчно средства за подпомагане заради високите цени на тока, които трябва да бъдат разпределени от експертен екип.

Според него бюджетните процедури за следваща година се подготвят май, юни, юли и през тези месеци управляващите са били в служебното правителство. Задавам си въпроса какво са правили, попита народният представител.

По повод вчерашния протест пред НС, Рамадан Аталай коментира: "В цяла Европа има протести. Някъде да сте чули някой да е влязъл и да иска да събори вратите на НС? Сблъсъци има, но са далеч от институциите."

Според Аталай дебатите за зелен сертификат в НС не са нагнетили напрежението. Има убеденост, че трябва да се въведе ред относно Ковид ситуацията в страната и трябва да се въведе сертифицираност за влизане в парламента, така, както се налага на гражданите за влизане в мол, например.

В сферата на правосъдието трябва да има промени и от тази гледна точка, едва ли не, само опозицията е виновна. Ние взехме решение, че ще направим първата крачка и не само това. Ще бъдат внесени промени в обществените поръчки, ще направим всичко възможно да внесем изменения в законите за горите, обясни още Рамадан Аталай.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност