Интервюта

Илхан Кючюк: Историята не бива да бъде воденичен камък за отношенията ни с РСМ

„Моят прочит е ясен. Ние потвърдихме нещо, което беше българска позиция, без да си даваме ясната сметка дали това помага или пречи на процеса и дали това всъщност е българският национален интерес.“ Това каза пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк, докладчик за Република Северна Македония в Европейския парламент.

В коментар по потвърдената на Консултативния съвет по национална сигурност българска позиция Кючюк изтъкна, че „трябва да търсим дефиниция на успеха, а не дефиниция на това как сме спрели Северна Македония“.

„Това да спрем някой не е успех. Да потърсим разрешението на въпроса е успех за българската външна политика.“

В предаването „Преди всички“ евродепутатът заяви, че има отношения, наслоени в миналото и разговорът е много емоционален.

„Историческият въпрос е важен, но той не бива да се гледа само като единственият възможен начин за продължаване на отношенията ни с РСМ. И не трябва да бъде онзи воденичен камък, който дърпа отношенията ни и ни отвлича от съществения разговор за бъдещето.“

Ветото е инструмент, не може да бъде само по себе си цел и трябва да се използва много предпазливо, смята Кючюк. Според него няма логика в многократното му използване от страната ни по въпроса за Северна Македония.

Между София и Скопие не сме имали такива хладни отношения в най-новата ни история, посочи още Кючюк. Той е на мнение, че има предпоставки и основания възстановяването на доверието между двете страни да започне от „една много критична точка“.

Договорът от 2017 г. даде възможност да разгърнем важни теми, които не бяха допускани от тежкия македонизъм да се влезе въобще в тях, подчерта Илхан Кючюк. Той сравни договора с врата, през която се влиза, за да се говори по важните теми.

Относно освобождаването на Владо Бучковски като главен преговарящ с България Кючюк изрази предположение, че „правителството в Скопие ще се опита да потърси много по-директна комуникация, с пътна карта, с българските власти“, защото „се възприема малко бизнес подход“.

Ако гледаме формално дипломатически, по-силният ход щеше да бъде новоизбраният премиер на РСМ да дойде в България, отбеляза евродепутатът.

Разделянето на Северна Македония и Албания по пътя им към ЕС ще бъде огромна грешка за българската дипломация, категоричен е Кючюк.

Цялото интервю с Илхан Кючюк може да чуете ТУК. 

(БНР; 12.01.2022г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност