Интервюта

Станислав Анастасов: Енергийната криза ражда спекула

Историческият въпрос е важен, но разговорът за миналото не трябва да пречи на разговора за бъдещето, каза зам.-председателят на ДПС по повод отношенията с Р Северна Македония

"На фона на разразилата се криза с цените на енергийните ресурси, която без съмнение е паневропейска и глобална, много хора се опитват да правят спекулации. Виждаме, че за съжаление в невъзможността на българското правителство да се справи със ситуацията, търси различни изходи. Не изключваме като сценарий в тази ситуация да се намесят спекуланти, защото кризите дават и тези възможности. Добрите държави с добро управление обаче използват кризите за реформи, за подобряване на конкурентоспособността, за решаване на проблемите”. Това зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов в студиото на "Говори сега" по БНТ. На въпроса дали трябва да бъдат сменени ръководителите на „Булгаргаз” и КЕВР той отговори: „До момента не сме чули нито едно решение как трябва да се справим с проблема. Ако идеята е махаме този или онзи, големият въпрос е какво ще правим после”.

Европейската комисия още през лятото ни предостави един страхотен инструмент за справяне и с цените, и за компенсации на електроенергията и газта. Ние не го използвахме през служебното правителство. Новото правителство също не чувам да ползва този инструментариум, каза Анастасов. И изтъкна, че време за подготовка няма.

Трябват действия по ясен план, защото с мораториума вече бе направена една достатъчно голяма беля, заяви зам.-председателят на ДПС. И допълни: „В момента управляващото мнозинство, без да е решило проблема, не дава отговор къде ще сме ние след 3 месеца, когато изтече мораториумът или след 6 месеца, когато Европейският съюз вече ще е направил необходимите реформи и ще е поне 2-3 крачки напред”.

250 милиона ще спечелят собствениците на ВЕИ от мораториума, това е ясна прогнозна стойност, каза Станислав Анастасов. И обясни, че те получават компенсация за разликата между преференциалните цени и т.нар. прогнозна пазарна цена, която преди актуализацията на КЕВР беше в рамките на 119 лв. Разликата е до 400 лв.  Отделно някои от големите ВЕИ-та - които са над 500 киловата, са свързани с търговци. Тоест те допълнително реализират печалба от договорната цена до свободната пазарна цена. Това е свръх, свръх печалба. Този процес мораториумът не го реши и ние алармирахме за това, припомни Станислав Анастасов.

Ние предложихме решение – да се махне ДДС, така дори щеше да се намали цената на тока, каза още Анастасов. Впоследствие КЕВР актуализира прогнозната пазарна цена и свали разликата между договорната цена и прогнозната пазарна цена, което се явяваше чиста печалба за ВЕИ-тата. А един медийно олигархичен НПО кръг много живо защитаваше тезата, че не трябва да се пипа тази цена, обясни още народният представител от ДПС.

ДПС ще участва в Консултативния съвет за национална сигурност утре. Темата Република Северна Македония е важна за ДПС. Още от 90-те години  членството на Западните Балкани в НАТО и ЕС е приоритет за партията. Българският етнически модел може да бъде приложен в много голяма степен в този процес, обясни зам.-председателят на ДПС.

Знаем, че историческият въпрос е важен, но разговорът за миналото не трябва да пречи на разговора за бъдещето. Ще видим каква конкретика се поставя там, както знаете, КСНС е един затворен формат, който поне в миналото, говоря преди този президент, завършваше в повечето случаи с консенсус. Надявам се и този КСНС да излезе с едно консенсусно решение какво да правим и как България да продължи напред, подчерта Анастасов.

Договорът за приятелство и добросъседство трябва да бъде спазен, но като че ли забравяме колко много инструменти има България в рамките на преговорния процес да спира, блокира и да дава вето, подчерта той.

"Не очаквайте ДПС за води по-различна вътрешна политика от тази, която води България", категоричен бе Анастасов.

Не е изключено по време на преговорния процес да бъде използвано вето, а България има достатъчно инструменти, с които да гарантира спазването на клаузите по Договора.

ЕС може само да помогне в преговорите, но основната роля е на България и Република Северна Македония да възстановят конструктивния разговор помежду си, подчерта Анастасов.

"Интересно е защо КСНС се събира сега и защо на тази тема, която е повече от една година на европейската сцена и на българската политика", допълни той.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност