Интервюта

Рамадан Аталай: Кабинетът няма визия за развитие на енергетиката

Рамадан Аталай111Кабинетът няма визия за развитие на енергетиката. Това заяви енергийният експерт на ДПС Рамадан Аталай, зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика и член на ЦОБ на Движението.

„ДПС правим всичко възможно това правителство да успее. Не сме онези, които търсим под вола теле и се опитваме да им пречим. Но оставам с чувството, че на енергийния министър не са му дадени правомощия, за да взима решения сам. Той е като сянка на министъра на финансите, който пък няма визия за развитието на енергетиката”, коментира Аталай в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NovaNews.

Оставам с впечатлението, че енергийното министерство не се интересува какво се случва в „Булгаргаз", подчерта още народният представител от ДПС.

Хората вече видяха липсата на център на властта на коалиционното управление. Двувластието от страна на президентството и на г-н Кирил Петков вече е факт. Това правителство се оправдава с кратките срокове, в които е на власт, но част от екипа му – и Стефан Янев, и Кирил Петков, и Асен Василев бяха вече месеци в управлението, припомни Рамадан Аталай.

Рамадан Аталай112

Той бе категоричен, че по закон няма как „Булгаргаз" да изнася газ, който е миксирал или който е получил от Русия.

„Булгаргаз” предлага газ на борсите, но за да го направи Министерство на енергетиката трябва да знае защо е предложението, каза народният представител. Той коментира изтеклата информация от договорите за азерския газ.

Много е лошо в една държава да изтече класифицирана информация, особено пък клаузи от договори между две търговски дружества. По времето на ГЕРБ те направиха така, че във всяко едно държавно предприятие има назначен човек от ДАНС, на когото точно това му е работата. И бих се обърнал към министъра на вътрешните работи, вместо да се вживява в друго амплоа и към всички наши служби - те трябваше да реагират още преди да се е случило това. Те затова са назначени там, за да пазят националния интерес. И пак ги приканвам да бъдат така добри да съобщят на министъра и на министър-председателя как и по какъв начин е изтекла онази информация, която притеснява нашите партньори”, призова Рамадан Аталай. Той коментира още наложения от парламента мораториум върху цените на ток и парно, който Парламентарната група на ДПС не подкрепи.

Думата мораториум нанесе жестоки щети на България – и на имиджа й, и финансово. Забавянето на правителство да не вземат решение за компенсиране на загубите на електроразпределителните предприятия, забавянето на решенията за компенсиране на бизнеса в България, забавянето на решенията за това как и по какъв начин да се компенсират хората, които горят дърва и пелети, които са енергийно бедни, ще е пагубно, заяви Рамадан Аталай.

След януари, ако не се махне мораториумът и не се мине наистина на принципа на компенсиране чрез ДДС, акцизи и част от онези средства от свръхпечалбите да отидат в държавните енергийни предприятия, вдигането на цената няма на тока няма да е 11,3 %, както беше предвидено. При всички случаи ще е повече. Може като нищо да стигне до 20 на сто, ако не се вземат мерките, които изброих, категоричен бе Рамадан Аталай.

Ако по най-бързия начин не определим енергийно бедните, не им дадем компенсации, а  ги дадем примерно на онези бизнесмени , които все още са в басейните си в полите на Витоша, още дълго време г-н Петков ще говори за липсата на морал и етика в политиката, подчерта експертът. Рамадан Аталай бе категоричен, че 860 млн. лв. няма да стигнат за компенсиране на бизнеса. Ако не подпомогнем бизнеса, инфлацията ще скочи още, каза народният представител. 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност