number17

Интервюта

Участие на зам.-председателя на ДПС Ахмед Ахмедов в "Беновска пита"

ДПС на изборите; Национална доктрина на България 

“Добре сте дошъл, но да видим дали след 6 дена добре ще Ви посрещнат избирателите” започна Беновска. Ахмедов е убеден, че ще бъдат добре посрещнати, защото ДПС е единствената политическа партия, която мисли за родината и го показва с програмата, стратегиите и действията си. Водещата подчерта, че всички обещават едно и също, но въпросът е дали го изпълняват. Зам.-председателят на ДПС заяви, че 2016 година ДПС е актуализирало програмата си, която в същността си е спасение за България. Беновска отбеляза, че повече от 30 години се говори за национален идеал на страната, но въпреки това България е единствената, която няма национална доктрина, а в Турция първата национална доктрина е създадена от българския възпитаник Кемал Ататюрк, Румъния 5 пъти е ревизирала своята. “Годни ли сте ДПС да съберете самочувствие най-накрая, защото имате репутация на национално отговорна българска партия и да заговорите за национален идеал и доктрина?” попита Беновска. Ахмедов отговори, че ДПС получава малко подкрепа, но благодарение на нея успяват да реализират политиките на движението. Зам.-председателят на ДПС сподели, че са призовали политическите партии за диалог и консенсус, за да се реализира програмата за ускорено развитие на България. Зам.-председателят на ДПС смята, че България трябва да направи стъпка към създаване на национална доктрина. 

Подкрепата на ДПС при избора на Радев за президент 

Беновска отбеляза, че ДПС е била решаващата партия в изборите, с изключение на двама президенти и не е тайна, че Румен Радев е станал президент благодарение на подкрепата на ДПС, но в последствие са възникнали остри отношения. Водещата попита Ахмедов как ще решат конфликта, тъй като това е въпрос, който засяга и националната сигурност. Зам.-председателят на ДПС потвърди, че са подкрепили Радев за президент, но това не е било оценено от самия него. Ахмедов отбеляза, че ДПС винаги са правили анализ на управлението на президента, но за мандата на Радев не са си позволили никакъв. Според зам.-председателя на ДПС президентът Радев би следвало да се поинтересува каква е причината. Беновска подчерта, че кандидат-президентът проф. Герджиков е в деликатно положение - излиза с подкрепа от ГЕРБ, но и трябва да привлече по-широк кръг от хора, обръща се за подкрепа от всички партии и подчертава ДПС. 

Кого ще подкрепи ДПС на президентските избори; Кандидат-президент на ДПС 

“Вие срамежливо ли ще подкрепите Радев, явно ли ще издигнете свой кандидат на първи тур? Каква е стратегията Ви?” попита Беновска. Ахмедов заяви, че централното оперативно бюро на ДПС е било упълномощено да номинира и утвърди кандидат-президентска двойка и листи за народни представители. “Утре евентуално ще излъчим нашия кандидат за президент и вицепрезидент” сподели зам.-председателят на ДПС. Водещата попита кой ще е кандидатът на ДПС, защото в пространството се появяват слухове, че ще бъде издигнат един известен конституционалист, който е бил служебен премиер. Ахмедов каза, че всеки може да бъде номиниран, но най-вероятно ДПС ще се спре на кандидатура от централното оперативно бюро. Беновска отбеляза, че и Ахмедов е член на ЦОБ и може самият той да бъде излъчен за кандидат-президент. Зам.-председателят на ДПС потвърди, че е член, има навършени години, а и е ходил в казарма.

Лайтмотивът на ДПС 

“Сега ще дадем своя скромен принос Радев да не стане президент - това ли ще бъде лайтмотивът на кампанията Ви?” попита Беновска. Ахмедов заяви, че няма да попаднат в играта на президента Радев да си играят на турци - българи. “Нашият лайтмотив ще е - какво можем да направим за родината ни. Цялата програма на ДПС е всичко около, което трябва да се обединят останалите политически партии. Лично за мен тази игра на Радев е планувана, стратегия, която е следвана през всичките тези години” отговори Ахмедов. Той подчерта, че при Радев се вижда единствено дерзания за втори мандат и нацията няма да стигне доникъде, ако това е единствената цел.  

Делян Пеевски; “Магнитски”; Служебното правителство 

Беновска отбеляза, че Делян Пеевски се е появил много деликатен и съответстващ на годините си на разпит в ДАНС по закона “Магнитски”. Водещата пожела да бъде излъчена неговата поява. 

“Как ще коментирате, че за разпита в ДАНС г-н Пеевски го причакваха определени медии в началото, на излизане вече бяха събрани други медии, но пак определени? Вие лично не разпространихте съобщение за разпита.Кой уведоми определените медии, които задаваха определени въпроси?” попита Беновска. Ахмедов отбеляза, че наистина е интересно, че някои медии са знаели, но е изглеждало като че ли са очаквали Делян Пеевски да не дойде, за да се “излее цялата помия”, че той не е дошъл. Зам.-председателят на ДПС подчерта, че прави чест на Пеевски, защото доста хора не се връщат в България, за да дадат показания. Беновска отбеляза изречението на Пеевски - ще можете да ме виждате и питате. “Това заявка ли е, че ще кандидатирате г-н Пеевски за народен представител в 47 НС?” попита Беновска. Ахмедов отговори, че Пеевски не е член на ДПС, винаги е участвал от гражданската квота, а на предишните два избора е отказвал, въпреки номинациите. “Сега г-н Пеевски има много номинации от над 10 области, искат го отвсякъде. Аз предполагам и съм убеден на 99 %, че г-н Делян Пеевски този път ще приеме кандидатурата, защото това е желанието на структурите” каза Ахмедов. Беновска отбеляза, че ВАС се е произнесъл окончателно да се отпишат едни фирми и лица от списъка “Магнитски” и може би и Делян Пеевски ще получи възможност българският и европейският закон да се произнесе доколко законосъобразни са действията на българския служебен кабинет, на БНБ и на ред други институции, които са съставили черен списък и са оставили без дейност много юридически лица и без право на защита много физически лица. Зам.-председателят на ДПС подчерта, че България е първата страна, която прилага санкциите “Магнитски”, които противоречат на българското и европейското законодателство. “След време ще разберем кой, как и защо от българското правителство се поддава на този натиск. ДПС показва, че застава не само зад Делян, застава и зад всички хора, които по този политически начин са лишени от своето право да упражняват дейност фирмите им и да имат банкови санкции. Това не е нормално за страна-членка на ЕС” заяви Ахмедов.  

ДПС в България; Посещението на Радев в родното място на Герджиков - Кърджали 

Беновска коментира, че в последно време са били нанесени рани върху ДПС, макар Пеевски да е от гражданската квота - той е пряко свързан с ДПС, Радев пита Карадайъ коя е неговата родина, служебният кабинет запорира Пеевски и се разпространява новина, че проф. Герджиков е помак. “Как ДПС ще се бори още веднъж и за пореден път за Вашите членове с друго религиозно самосъзнание?” попита Беновска. Ахмедов отговори, че всеки в ДПС има право на самоопределение и никой не носи тежестта на своите родители. “За България това не трябва да е някаква обремененост - кой е помак, кой е българин. ДПС ще направи всички възможно не само да спечели своя електорат, ние сме длъжни да се разширяваме абсолютно навсякъде в политическата карта на България, но нашите политики все още не достигат до хората” коментира зам.-председателят на ДПС. Той подчерта, че увеличението не е самоцел за власт, а е заради желанието на движението да участва в бъдещето на България. Водещата отбеляза, че проф. Анастас Герджиков е роден в Кърджали, а президентът Радев е отишъл на знаково изненадващо посещение там, а кметовете на ДПС са му обърнали гръб. “Става деликатен въпросът за Кърджали, защото това е Ваш регион, кметът Ви е 4 мандат, състезателят до Радев е роден в Кърджали. Съпоставено така се създава доста интересен пъзел” каза Беновска. Ахмедов смята, че това е знак. Той обясни, че Радев преди това е обявил своя инициативен комитет, а постъпката му към Карадайъ е режисирана и той като президент няма право да зададе такъв въпрос, защото ДПС е доказала, че България е родината и всичко се прави за нея. “Как може да зададеш такъв въпрос на председателя на движението?!” попита Ахмедов. Зам.-председателят подчерта, че ДПС има една единствена цел - да гарантира териториалната цялост на България, не е допуснат ислямски фундаментализъм и всичко се прави с цел страната да просперира.  

ДПС ще подкрепи ли Герджиков? 

“Вашият кандидат няма да бъде избран, но това не пречи да направите първи опит в тази писта. На втори тур се очертава да се явят евентуално Радев и Герджиков. Обмисляте ли да подкрепите Герджиков при така натрупаните факти и обстоятелства?” попита Беновска. Зам.-председателят на ДПС коментира, че тази кампания започва сякаш е 2001 година и има един кандидат с голям процент одобрение от българското общество. “Нека видим балотажа, но ние от ДПС ще дадем своя дан България наистина да има президент обединител на нацията” каза още Ахмедов. Водещата го попита какви въпроси ще поставят на Герджиков, когато дойде на среща с ДПС. Ахмедов каза, че Герджиков е направил добра заявка с това, че ще търси подкрепа от всички, което е добър знак за ДПС. “Допускате ли, че Радев може да поиска среща с Вас?” попита водещата, а Ахмедов заяви, че всичко допуска, ще приемат всеки, но при него границата е нарушена. 

Обръщение на Ахмед Доган 

Беновска подари книгата си с интервюто ѝ с Ахмед Доган и отбеляза, че написаното е все още актуално и не е дошло времето за втора част. Водещата попита събеседника си дали обръщението на Ахмед Доган ще изпревари Коледа и ще има изявление преди изборите. Зам.-председателят на ДПС каза, че почетният председател прави изявления преди всяка кампания, когато му дойде времето, но за Коледа и за рождения ден се очакват неговите думи, защото единствено в неговите слова се намира светлина. Ахмед Ахмедов подари на предаването книгата “Суфисткият светец Саръ Салтук Баба на съвременен език”. 

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност