number17

Интервюта

Илхан Кючюк: Доган свързва миналото и бъдещето, ДПС е силен екип

Илхан Кючюк, председател на АЛДЕ, член на ЕП от ДПС в ПГ „Обнови Европа“, в „Беновска пита“

Президентските избори.

   „Преди малко с Еленко Ангелов и Харалан Александров разговаряхме по разни теми, в това число намесихме и вашия лидер Ахмед Доган, разбира се без него не може, но е факт, че преди 5 години вие ДПС избрахте Румен Радев. Сега обаче направо заявихте, че му „режете главата“. Означава ли това, че ще гласувате за ректора на СУ Анастас Герджиков, който утре в 12 часа ще обяви своя инициативен комитет и своето вице?“, попита водещата Илиана Беновска. Илхан Кючюк отговори, че в близките дни ДПС ще вземе своето решение. Партията ще направи своя прочит на всички кандидати, но не се изключва и възможността да има свой собствен кандидат. Има такова желание от структурите, които в момента номинират. 

   Водещата продължи: „Ще издам нещо, което е личен разговор, но вярвам, че вашият лидер Ахмед Доган няма да ми се обиди, когато Георги Първанов кандидатстваше, мисля за първия си мандат, аз си позволих да кажа на Доган, че не е лошо да се издигне вицепрезидент от ДПС и даже си позволих да посоча Емел Етем, тогава една от знаковите фигури на ДПС. Той тогава ме погледна страшно и каза – ние никога не можем да издигнем кандидат за президент и вицепрезидент, дори за министър-председател. Да, имахме един Евгени Матинчев като вицепремиер, но това България няма да го понесе!“. Илхан Кючюк отговори, че може би времената са се променили, политическата обстановка е друга. Той припомни, че преди 5 години ДПС са подкрепили Радев с надеждата той да бъде различният президент. Тогава ГЕРБ са контролира голяма част от местната власт, имало е наченки на авторитаризъм и в централното управление. ДПС са преценили, че трябва да има президент, който е антипод на президента Плевнелиев. Кючюк добави: „За съжаление през тези години Радев показа, че не може да бъде обединител, да разбира социалния капитал на нацията, да го утвърждава и разширява. За нас българският етнически модел е уникален ресурс, който България го има. Продължавам да твърдя, че българският етнически модел е направил така, че България да е част от НАТО и от ЕС. И когато ние пътуваме, срещаме се, работим с приятели, партньори от страните от Западните Балкани, ние го утвърждаваме и развиваме. И ние бихме искали да имаме президент, който да прави това – да стъпва на този капитал, който е осъществен в тези 30 години, да го развива, утвърждава и разширява в международните организации!“.

Не е ли време системните партии ГЕРБ, ДПС и БСП да си подадат ръка?

 Почетният председател на ДПС и пазителят на етническия мир Ахмед Доган:  „Трудните уроци са по-мъдри и по-благодарни за човека от лесните - това сам съм го изпитал и го зная от опит. Лесният урок се усвоява с леснина и от него почти нищо не научавате. Трудният урок иска много пот, но пък като усвоите урока, за цял живот ще ви държи влага.“

     Беновска продължи: „И трудния въпрос – не е ли редно, не дойде ли време ДПС и ГЕРБ да застанат рамо до рамо?“. Илхан Кючюк отговори, че ако ГЕРБ продължават да правят същите неща, както през годините, тогава няма как да намерят пресечни точки. Той продължи: „Ако се съгласим, че има нужда от възстановяване на държавността, ако се съгласим, че има смисъл разговорът по смислените въпроси да не се води през медиите, а вътре в парламента. Това означава една нова роля на министър-председателя, априори връщане към конституцията, към конституционните устои и спазване на законността, към модел, който включва по-широк кръг от хора при обсъждането на важните въпроси за страната като дигитализацията, „зеления преход“, плана за икономическо възстановяване!“.

    Водещата попита къде ГЕРБ бягат от тези теми. Събеседникът ѝ отговори, че Бойко Борисов е отказвал да участва в дебатите в Народното събрание. Той продължи, че Томислав Дончев никога не е подходил конструктивно към плана, който Европа очаква от нас. А Европа продължава да очаква план на България. Беновска заяви, че може би ГЕРБ не са искали да се нагърбват с тази отговорност. Кючюк отговори, че ГЕРБ са затворили разговора между четирите стени на Министерски съвет, претендирайки, че правят най-доброто. 

     Илхан Кючюк разказа: „Някак случайно или не беше подминат един факт. Ние като част от либералното семейство бяхме на среща при президента Макрон, той ни прие. Резултат беше една декларация, в която либератие призовават двете политически семейства на християндемократите и социалдемократите не около краткосрочни цели, свързани с разпределяне на политически позиции, а през дългосрочен, стратегически интерес как трябва да изглежда Европа през следващите години. Това го даваме като добър пример, щом трите основни политически семейства, а там е много по-комплексирано, защото това не включва просто няколко политически партии, това са национални делегации, те имат своите интереси, но щом това се поставя като важна тема и има възможност да се обединим около платформа, около идея, около принципи, защо да не може да се случи това и в България? И нека да бъда още по-открит, технологията е такава – тази политическа партия, която спечели изборите, заслужава да предложи министър-председател. Такава е политическата логика, такава е практиката. Всички останали трябва да я подкрепят в името на тези няколко принципа, които са ключови за страната ни и ще ни отлепят от дъното на ЕС. Ще бъдем нация с достойнство, нация с цели. Родина няма да бъде мръсна дума, а ще бъде най-близката до сърцето ни, за това трябва да се работи!“.

Ахмед Доган.

  „А къде е пазителят на етническия мир Ахмед Доган, всички очакваме неговата позиция? Вие знаете, той традиционно, обикновено по Коледа, прави своите обръщения. Но Вие знаете, сега наближаваме Коледа, ако мога да кажа метафорично, „време разделно“ е!“, попита Беновска. Илхан Кючюк отговори, че за него разговорът е по-емоционален, защото е част от семейството ДПС и е може би по-редно за Ахмед Доган да говорят анализаторите. Той обаче заяви: „Струва ми се, че няма друг такъв български политик, който да свързва минало, настояще и бъдеще. Няма такъв български политик, който да може да гледа от днешната „камбанария на злободневието“ към следващите 20-30 години, да не кажа и повече. В този смисъл той е капитал за България, но до голяма степен огорчението е, че той си остава недооценен капитал за България!“.

   „Не знам дали е недооценен, не ми е работа да влизам в тази роля, но мисля по-скоро, че това е борба на его между няколко души, които се оказват на върха по различни времена, но Доган е константна величина. Имаше една книга, която издаде „24 часа“ – „Бойко, който винаги се завръща“. Един колега от вестник „Стандарт“ Васко пък ми каза – три кръсти твоята книга „Доган, който никога не си отива“. Ще се съгласите ли с това остроумно предложение?“, попита Беновска. Илхан Кючюк отговори, че във философски и идеологически смисъл Доган никога не си отива, защото неговите идеи не са мръднали и на милиметър за последните 30 години. Той изтъкна, че книгата на Беновска с интервюто ѝ с Доган звучи актуално и днес, 30 години по-късно. Евродепутатът добави, че преди да влезе в студиото е зърнал за миг книгата „Егото като твой враг“ и заяви: „Големият проблем на българската политика е егото на няколко души в държавата, които превръщат своите собствени цели в цели на нацията. Не винаги тези две неща се покриват!“. Водещата попита кои са тези хора. Гостът ѝ отговори, че сме станали свидетели на един тежък конфликт, който продължава да се наслагва в българското общество между двамата генерали – Радев и Борисов. Според него те не са разбрали, че тяхното его трябва да бъде потиснато и националният интерес да стои по-високо от личните им желания за заемане на политически позиции. Кючюк заяви: „Ако трябва да цитирам д-р Доган: „Всички сме част от тази земя и ще отидем обратно в нея, но е важно каква следа ще оставим“. И в смисъла на Радичков още по-важно е в предстоящите избори да поставим на дневен ред идеята за България през това какво са направили за нея нашите будители, какво са направили хората, които са оставили следа в българската литература, култура, книжовност  и дали ние политиците, днешните будители, сме достойни да бъдем рамо до рамо с тях? Или ще останем в изречението „човекът е едно дълго изречение, написано с много правописни грешки“. Дори да звучи леко философски си заслужава да отворим този портал на мисленето преди изборите, защото видяхме, че идеята просто да се надбягваме и да видим кой ще финишира пръв не е достатъчна в политиката. Аз бих добавил, че то е грешно. Отдавна двамата господа трябваше да осъзнаят, че политиката не е спринт, а маратон, който трябва да обедини усилията на цялата нация, всеки да бъде включен, за да бъдем пълноценна нация! Само тогава можем да вървим напред!“. 

Новият политически проект „Продължаваме промяната“.

     Беновска продължи: „Трябва винаги да гледате зад гърба си, защото не се знае какво има там. Едно агънце и едно котенце зад гърбовете на двете млади надежди!“. Илхан Кючюк отговори, че по-скоро е видял котенцето като котарак и добави: „Големият котарак, наречен Прокопиев, който наднича!“. Водещата припомни, че точно затова е подарила зелени ябълки на Петков и Василев, защото не са зрели в политиката. Тя добави, че все пак прави чест на Петков и Василев, че „носят на бой“, не се сърдят и приемат закачките. Евродепутатът обаче подчерта, че въпросните двама политици не изпълняват законите и конституцията. Кючюк заяви: „Когато се кандидатираш за народен представител, учредяваш политическа партия, преди това трябва да си решил основния въпрос с твоето гражданство, защото конституцията го казва!“.

Въпросът на Радев към Карадайъ коя е неговата родина. 

   Беновска попита: „Това поставя въпроса, те, Кирил и Асен, и то Кирил Петков покорителят на женските сърца, Вие не знаете колко женски лайкове имаме за него в ютюб, казвам го без ирония, но това пак поставя въпроса, че може би ДПС и ГЕРБ, пък защо да не прибавим и БСП тук, трябва да намерите сили да си стиснете ръцете и да се обедините в името на законността, в името на държавата, в името на родината ако щете, защото Радев постави на вашия лидер Карадайъ въпроса коя е неговата родина-майка – България или Турция?“. Илхан Кючюк отговори, че Карадайъ е казал, че родината му е България и 51 години не е правил нищо друго, освен да служи на България – родил се е тук, образовал се е, ходил е в казарма. Беновска продължи: „Това, че Радев постави този въпрос, може би беше плод на изгубени в превода в Турция. Това, че Радев постави този въпрос, значи, че родината е компрометирана! Затова питам трите традиционни партии ГЕРБ, ДПС и БСП не трябва ли да си стиснете ръцете, а не да изправяте юмрук и наистина да ни покажете един добър пример? Трябва да се озонира политиката!“. Кючюк отговори: „Юмрукът е вреден, юмрукът води само до война, а ДПС винаги е била политическа сила на мира. Ние не можем да си позволим дори на най-тежкия ни политически противник да вдигнем юмрук, ние винаги подаваме ръка. Вярваме в доброто, вярваме в общото благо, вярваме в просперитета на страната ни и работим за този просперитет!“

Посещението на Мустафа Карадайъ в Брюксел и Хага.

   „Каква подкрепа ще получи ДПС на тези избори, вие бяхте на срещи в Брюксел с Карадайъ?“, продължи Беновска. Кючюк отговори, че с председателя на ДПС са се срещали в Хага и Брюксел с партии от либералното семейство – две холандски и две белгийски. Имали са среща с комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс, с комисаря по енергетика Кадри Симпсон, с комисаря по решаване на кризи Ленарчич, със съпредседателя на Конференцията на бъдещето на ЕС Ги Верхофстат. Имало е срещи и с български граждани, които са поставили много важни въпроси, милеейки за страната си. Българите в чужбина всъщност имат най-трудната задача, защото те са най-големите инвеститори в България, а в същото време трябва и да се интегрират в обществата, в които живеят. Кючюк заяви: „Аз виждам, че ако едно турско или мароканско семейство се интергрира за 40-50 години, а понякога изобщо не се интегрира, то при нас българите този процес е много по-бърз – за 10-15 години се вижда видима интеграция. Причината е една основна, че българското семейство все още вярва в образованието. През образованието те стават модел за интеграция. София инт Велд е на снимката, тя беше една от водещите фигури при посещението в България на комисията по човешки права и свободи. Имахме среща с българските журналисти, поднесохме венец на гроба на Ханс ван Баален, голям приятел на България. Имахме една цяла програма, много емоционална и съдържателна, но в същото време и споделяща нашите притеснения и перспективи за България и много емоции сред приятели!“.

Кое ще бъде основното в предизборната кампания на ДПС. Екипът на ДПС.

    Илхан Кючюк заяви, че основното в кампанията на ДПС ще бъде държавността. Той продължи, че ДПС ще положи усилия да разшири своята география. За ДПС няма забранени територии. Партията ще работи, за да запази твърдото си ядро, но с програмата си за икономическо развитие, базирано на „зелен преход“ и дигитализация ще поиска подкрепата на всички български граждани. „А вашият електорат разбира ли ги тези сложни неща?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Разбира се! Те не са много сложни неща, защото могат да бъдат преведени в две изречения – за да бъдем богати не означава някой да ни даде богатство отвън, благина да бъде пренесена. Означава да има правила и законност, които да бъдат спазвани. Означава възможностите, които Европа ни дава, да бъдат приложени и реализирани в страната ни и това да се случва компетентно. Това може да стане, ако България има план, план за това как енергетиката ни да бъде направена така, че да премине от един остарял модел към чистите енергийни стандарти!“. Беновска добави: „Без обаче да падат главите на 300 000  души, това е общото число на заетите в минодобива и техните семейства!“. Илхан Кючюк отговори: „Това е голямата заблуда, която ни дават двамата господа Петков и Василев, подписвайки петиция. Европа отдавна ни казва – има възможност регионът да бъде преструктуриран, да бъдат осигурени малки и средни бизнеси, да бъде осигурена среда за тези семейства!“.

    „Има ли човек в ДПС, който може да организира това?“, попита Беновска. Илхан Кючюк отговори, че в ДПС има екип. Той продължи: „Ние никога не сме вярвали, че един човек е способен да промени цели обществени сектори в страната. Но ДПС има най-важното – връзка между местна власт, законодателен орган и ЕП и институции. През европейските институции ние подаваме много по-рано информация и затова г-н Доган години наред ни казва – бъдете изпреварващи. И затова, когато политическите партии наши опоненти ни задават въпроса откъде го знаете това – знаем го, защото имаме отработен механизъм и го знаем, защото знаем, че само общите ни усилия могат да направят ключови реформи. Останалото е популизъм. Ако един човек говори, че може да направи такъв глобален скок в обществото, означава, че лъже! Вярвам, че промяната е възможна, но такава, каквато я искат гражданите, а не няколко семейства в България!“.

(Беновска пита, 02.10.2021)

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност