Интервюта

Участие на д-р Хасан Адемов в "Още от деня" по БНТ

В пенсионната много трудно може да има добри, много добри и най-добри решения. Възможните решения са тези, които се приемат в Народното събрание. Нивата се определят от това какъв е брутният вътрешен продукт, каква е заетостта, какви са доходите на заетите. Ако не искаме да сме последни по доходи в Европейския съюз, трябва да платим тази цена. В случая Народното събрание плати тази цена. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от ДПС Хасан Адемов.
Ние от ДПС предложихме като единствена антикризисна мярка, свързана с COVID кризата, тези 120 лева, които се получават към пенсията в момента. Пред кризата всички са равни. Това предложение не е свързано с осигурителния принос, то е COVID мярка, заяви Адемов.
Той уточни, че след преизчисляването на пенсиите всички пенсии ще бъдат увеличени средно с 12,5%, а средното увеличение на пенсиите ще бъде с 64 лева.
При актуализацията на бюджета трябваше да се намери този тънък баланс, в който да се намери тънкия баланс, така че средствата да стигнат до всички, които са засегнати от COVID кризата. Ние сме удовлетворени от факта, че през последните 30 години сме били последователни в поддържането на фискалната сигурност и евроатлантическата общност. Много пъти сме сатанизирани, но когато има нужда от фискална стабилност, всички партии се обръщат към нас, посочи депутатът от ДПС.
Хасан Адемов отрече увеличението на пенсиите да е с предизборна цел. С увеличение на пенсии не се печелят избори. Например през 2008 г. БСП направи преизчисляване на пенсиите, а на следващата година изборите бяха спечелени от ГЕРБ. Никой да не се заблуждава, че със социални плащания може да обърне нагласите на българските граждани, подчерта той.
По думите му в момента дефицитът в пенсионната система е над 6 млрд. лева.
Трябва да бъдат проведени такива реформи, че брутният вътрешен продукт да се увеличи, за да разчитаме на по-високи нива на пенсиите в бъдеще. Всичко останало е илюзия. Без високи доходи на базата високите технологии, на зеления пакт, няма как да разчитаме на нещо, което да доведе автоматично до увеличение на пенсиите, каза още Адемов.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност