Интервюта

Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС: ДПС настоява цялата информация по казуса "Магнитски" да се предостави на комисията

- Г-н Хамид, ДПС настоява институциите в България да извадят всички факти и обстоятелства както за наложените на Делян Пеевски санкции по закона "Магнитски", така и дали ДАНС и прокуратурата разполагат с информация за негови действия. Какво очаквате да се случи? Ще разберем ли някога истината?
- Още от първия ден настояваме всички държавни институции и учреждения, които имат каквото и да е отношение по темата, да ни предоставят изчерпателна информация, ако има такава при тях. За нас е от първостепенно значение всичко по казуса "Магнитски" да излезе публично, да се обяви пълната информация по тази тема, за да не може да има по-нататъшни спекулации и инсинуации с тази тема. Защото, когато няма предоставена информация, всеки може да си тълкува, да си говори и да си прави свободни съчинения. Затова ще настояваме ДАНС и прокуратурата да предоставят на временната комисия по "Магнитски" пълната информация, ако има такава и каквато и да е тя, за да стане достояние на обществото.
Поискали сме от ДАНС да ни предоставят включително и кореспонденцията с прокуратурата, която им забранява да дават тази информация. В случай че тези писма, ако ги има, бъдат предоставени, ние ще се обърнем и към прокуратурата, за да разреши на ДАНС да представи информация за ангажираността на Пеевски по темите, които се визират в мотивите на акта "Магнитски".
Имаме отговор от няколко институции, които опровергават твърденията в акта "Магнитски". Единият е от министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов. В него се казва, че в частта, в която процедурата по българско гражданство се разглежда от министерството, няма данни за участие на Пеевски за лобиране при получаване на българско гражданство.
Отговор за липса на каквато и да е информация за това получихме и от президентството. Вицепрезидентът, който отговаря за получаване на българско гражданство по закон, ни отговаря любезно, че такива данни няма и че президентството събира само официална информация от официални учреждения. Така че едно от трите твърдения в мотивите на акта "Малштски" вече е оборено по несъмнен начин. Затова смятаме, че тук става въпрос за подвеждане на служителите в OFAC (Службата за контрол на чуждестранните инвестиции към Министерство на финансите в САЩ) да вземат такова решение. Не е тайна, че такова подвеждане може да стане от евентуални лобисти, но ние се питаме -някой им плаща ли и с какви аргументи.
- А кой може да е той?
- Нямам представа. Затова търсим всяка информация. За нас е важно да се види има ли информация, или се касае само за инсинуации, интерпретации или лобизъм.
- В ДПС сте категорични, че разширяването на списъка по закона "Магнитски" в България е незаконно. Предприехте активни политически и дипломатически действия в ЕС и САЩ. Към кого се обърнахте и какви са отговорите?
- При анализ в европейското законодателство, което е част от нашето, има няколко регламента и директиви, които определят реда за приложение на закони на трети страни. Категорично реагирахме, че, това решение, което взе Министерският съвет -441, за разширяване на този списък е незаконно, но това не е само наше мнение.
Това е и официалното становище на Европейската комисия, която в доста гневно писмо към българското правителство категорично заяви, че едностранните действия на която и да е държава членка противоречат на правото на ЕС и няма как членка едностранно да взема решения и да налага санкции.
Поискахме информация и от OFAC, и от Държавния департамент на САЩ. Оттам получихме отговор, че този закон има приложение само на територията на САЩ и по никакъв начин не ангажира територията на България. За нас от отговорите на тези институции категорично се налага, че решението е абсолютно незаконно. То е атакувано и пред българските съдилища и чакаме решение. Решението не е влязло и в сила, защото не е поискано предварително изпълнение, така че то не съществува в правния мир.
- Да се върнем в България. Отново няма правителство. Пак отиваме на избори. Защо втори парламент не успя да състави редовно правителство? Кой е виновен?
- Още след изборите през април се появиха т.нар. нови партии или партии на протеста, които заявиха, че народът иска промяна и е ред те да сформират кабинет. За огромно съжаление на всички техни избиратели, а и на българското общество, те не можаха да съставят правителство и заявиха, че това ще го направят след изборите през юли. Виждаме абсолютен провал на тези партии. Те не направиха кабинет, защото, от една страна, лицемерно и популистки говореха за диалог и вместо да направят такъв с всички партии в парламента, те начертаха такива разделителни линии, че минираха всички опити и разговори за съставяне на правителство. По този начин сами начертаха своя провал. Затова вината да ходим пак на предсрочни избори е изцяло на тези нови партии, които нарекоха себе си партии на промяната.
През годините много пъти сме заявявали необходимостта от диалог и за връщане на парламентаризма. Наблюдаваме в говоренето на новите партии силен реваншизъм, който с методите на вече отречен модел иска да промени този модел. Но няма как с недемократични методи да се възстановява демокрацията.
- Съгласни ли сте с вашия колега Йордан Цонев, който каза на ИТН, че правителство няма как да направят, защото в него не са посочени министри на Прокопиев? Толкова ли е важен Прокопиев? И защо смятате икономическия екип на служебния кабинет за икономическото крило на кръга "Капитал"?
- Г-н Цонев тук визира ситуацията, в която абсолютно неочаквано техните партньори от "Демократична България", защото се заявяваше, че ще управляват заедно, с една декларация в НС оттеглиха подкрепата си именно заради персоналните проекти в този проектокабинет. Затова се наложи изводът, че всичко е било, за да се включат хора, посочени от "Демократична България". Това го чухме от изявленията на г-н Трифонов и на ръководството на ИТН, че са им налагани минстри. Не е тайна, че става въпрос за министрите на г-н Прокопиев. Всъщност той е имал министри във всички кабинети досега, без да е участвал на избори. Това го чухме от самия бивш министър-председател Бойко Борисов, на когото са налагани министри и той ги е приемал. През цялото това време Прокопиев е управлявал цели сектори в държавата, без да се е явявал на избори, и няма как провалът за съставянето на първия кабинет с първия мандат да не е по негова вина.
- Очаквате ли политически проект на Кирил Петков да се появи още на задаващите се предсрочни избори и той може ли да промени картината в парламента?
- Има такива заявки. Добре са дошли на политическия терен. В нашата най-нова история са се появявали нови проекти, някои са оставали, други са си заминавали. Нека видим техните проекти, програми, нека те да се състезават за избиратели. Защото едно е да бъдеш избран, избирателят да те хареса, друго е олигархията да те назначи през задния вход като министър или вицепремиер.
- Защо поискахте комисия за Буджака? За да си върнете за Росенец ли?
- Не, не да си върнем за "Росенец". Публично известен факт е, че в района на Буджака са извършени огромни нарушения на българското и европейското право, унищожени са природни обекти, които принадлежат и на "Натура - 2000", и на защитените зони у нас. За съжаление, е извършено строителство, което е унищожило българско природно богатство, и тези факти трябва да бъдат установени. Кой, по времето на кое управление си е позволил в последните дни буквално да променя планове на защитените зони, да разрешава строителство в иначе абсолютно забранени територии? Мисля, че тази комисия ще установи достатъчно факти, за които обществото не знае.
- Ще дойде ли г-н Ахмед Доган на комисията за "Росенец"?
- Няма покана към него. Едно решение, взето без кворум от четирима души, няма как да е решение на цяла комисия. Нека да видим дали ще има покана. Нека г-н Доган я получи и той ще прецени.
- А ще поискате ли Иво Прокопиев да дойде в комисията за Буджака?
- Това ще бъде решение на колегите от комисията. Аз не съм неин член. Но комисията може да покани собствениците и ако Прокопиев е собственик, не виждам защо да не дойде да обясни как така е получил разрешение да строи в защитени от закона територии.
- В последните две предизборни кампании говорехте за връщане на нормалността в политиката. Каква е формулата, имате ли надежда тя да се върне след новите избори през ноември?
- Формулата за това е диалог и абсолютно спазване на конституцията и законите, а не погазването им, каквото виждаме и от новите партии в парламента. За да разградим веднъж завинаги порочния модел, наложен от ГЕРБ в последните години, който принизи институциите до рекордно ниско ниво, не можем със същите методи. Ако не възстановим държавността, ще видим разпада й. Длъжни сме да го направим.
- Влязохте във война с президента, оплакахте се от него в ЕС. Грешка ли бе подкрепата ви за първия му мандат?
- ДПС не е влизало във война с президентската институция и никога не е влизало в такава,с която и да е институция. Нашето настояване бе да се спазват законите в страната. За нас беше неочаквана реакцията на държавния глава, но не сме във война с никого.
Към 2016 г. политическото време изискваше от политиците да създадат определен политически продукт и той беше създаден. Дали е бил успешен, или не, предстои да бъде направена оценка на целия мандат на президента Радев и тогава ДПС също ще даде своята. Но избирателите на ДПС са достатъчно мъдри, за да дадат и адекватен отговор на изказванията на определени политици. Очакваме да се появят кандидат-президенти. Ще анализираме техните качества, програмите им и колективните органи на партията ще вземат своето решение.
- Вие ще издигнете ли кандидат за президент?
- Това също не сме решили. Предстои да го обсъдим. Ще е тема на колективните ни органи -Централния съвет и Централното оперативно бюро. Не се съмнявайте, че решението ни ще е адекватно на политическата ситуация.
- Без ДПС няма избран президент. Ако вашите евентуални кандидати не стигнат до балотаж, кого ще подкрепите - всеки кандидат срещу Радев?
- Много условности станаха, за да можем да отговорим категорично.

в. 24 часа04.09.2021 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност