slogan21

Интервюта

Участие на Илхан Кючюк в "Още от деня"

Думите, които описват ситуацията между София и Скопие, според евродепутата Илхан Кючюк, са обща история, общо минало, общо бъдеще.
„Около този разговор трябва да съсредоточим отношенията между Република България и Република Северна Македония. Смятам, че договорът от 2017 г. постигна огромен успех, поставяйки в центъра на разговора общото минало. Грешката може да дойде от там общото минало да го пренесем върху настоящата политическа реалност“, каза Кючюк.
Ако обаче разделим двете неща, въпреки че е много трудно да направим конкретно разделение, историческите разговори да продължават да бъдат в рамките на историческата комисия, а политиците да се фокусират върху бъдещето и то е свързано с европейската перспектива на Република Северна Македония, мисля, че по-пълноценни могат да бъдат политическите действия, допълни той.
Според Кючюк стратегическият интерес на България неминуемо е свързан с цивилизационното развитие на региона. „Членството в НАТО и ЕС ще допринесе за сигурността и просперитета на Западните Балкани. Това е техният интерес – да бъдат част от това пространство. Интерес и на ЕС е да бъде онази приобщаваща сила на страните от Западните Балкани“, посочи още Илхан Кючюк.
Като положителни неща между Република България и Република Северна Македония евродепутатът изтъкна подписания между Великотърновския университет и Университета в гр. Свети Николе меморандум, както и договора за партньорство между БТА и Македонската информационна агенция.
Най-големият проблем на нашите отношения е липсата на диалог/фалшивите новини. Как могат да бъдат преодолени фалшивите новини? Когато обменяме достатъчно новини, каза още евродепутатът.
Ако договорът от Преспа казва: ние нямаме нищо общо в миналото, и с това се поставя точка на спора, договорът с България казва точно обратното: ние имаме много общи неща и трябва да ги разгърнем в името на следващите поколения. Това може да бъде една нова плоскост за развитие на нашите отношения – през дигиталната свързаност, инфраструктурната и междучовешка свързаност, посочи още Илхан Кючюк.
Евродепутатът предложи България да излъчи специален представител за Северна Македония, както македонската страна направи с Владо Бучковски.
Отношенията между София и Скопие минават през взаимно разбирателство и добросъседство, каза Илхан Кючюк.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност