slogan21

Интервюта

Илхан Кючюк: Двустранният въпрос може да бъде решен единствено от София и Скопие

"Президентите на България и Република Северна Македония оценяват факта, че единственият път, който е възможен за двете страни, е добросъседството". Това заяви пред БНР Илхан Кючюк, евродепутат от АЛДЕ и докладчик за преговорите с РСМ в Европейския парламент.

"РСМ разбра, че начинът не е да бъде упражняван натиск върху България. Двустранният въпрос може да бъде решен единствено между София и Скопие".

По думите му добросъседските отношения трябва да върнат важния исторически разговор на съвременната плоскост, която е свързана с европерспективите на страните от Западните Балкани:

"Изглежда, че има воля за връщане на разговора на полето на доверието и на полета на Договора и на конструктивния разговор. Очаквам положителни стъпки през следващите месеци".

Според евродепутата е наложително нормализирането на диалога между България и РСМ и трябва да се случи, защото "това е единственият път, за да продължим нататък":

"Нямаме интерес да изграждаме допълнителни стени между държавите ни. Трябва да отворим границите на бизнеса и на културната свързаност. Виждам важни прагматични стъпка в тази посока. БТА и МИА подписаха договор тъкмо в Рим за обмен на информация".

Предложението на Португалското председателство за посредничество между България и Северна Македония Кючюк определи като условно:

"Големият смисъл на португалското предложение е да започнат преговорите, а за да започнат, България трябва да има допълнителни гаранции, че националният ни интерес няма да бъде накърнен". 

Евродепутатът подчерта, че подобряването на двустранните отношения не може да стане с политическа реторика, а с конкретика.

Интервюто на Даниела Големинова с Илхан Кючюк в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете ТУК.

(БНР; 28.05.2021г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност