slogan21

Интервюта

Участие на Рамадан Аталай в "Още от деня" по БНТ

Задълженията на Националната електрическа компания и задълженията на Българския енергиен холдинг не са нещо ново. Те са видни, както и притеснителното задължение на "ТЕЦ Марица изток 2", това заяви в "Още от деня" Рамадан Аталай, член на Централното оперативно бюро на ДПС.
По думите му изход от създалата се ситуация може да се намери единствено в излизането на свободния пазар на всички - ТЕЦ-ове, фотоволтаиците, АЕЦ.
"Така, както от името на ДПС аз бях предложил изменение в закона декември месец, решавахме въпроса с "ТЕЦ Марица изток 2". Щяхме да получим от ЕС съответното разрешение за капацитет и ТЕЦ-ът щеше да получи онази държавна помощ, която щеше да е достатъчна за производството на електроенергия", обясни Аталай.
По думите му с този законопроект се дава разрешение и визия за развитие на енергетиката. На първо място частните и държавните производители на евро на електроенергия излизат на свободния пазар. На второ място се разрешават проблемите с американските централи, като преговорите с тях щяха да са приключили, да са разплатени задълженията към тях, а НЕК нямаше да е с такива тежки дългове.
Рамадан Аталай отбеляза, че задълженията на Националната електрическа компания са за плащане на добавките на зелената енергия, включително и за плащането на емисиите на американските централи.
"Бих помолил г-жа Теменужка Петкова да ни даде яснота по въпроса за преговорите с американските централи", посочи той.
Аталай беше категоричен, че вече "втора година развитието на Зеления пакт ни дава достатъчно средства и справедливият преход ни дава достатъчно да направим подготовката как и по какъв начин ще се развиват топлоелектрическите централи в Мариците".
Рамадан Аталай очерта необходимите действия за оздравяване на енергетиката. "Почваме реконструкция на топлоелектрическите централи на "Марица изток 2". Първо минаваме на парогазови централи в рамките на 2030 г. Вървим към по-новите технологии, които вървят в момента, докато стигнем до 2050 г. до водорода".
Според него България е закъсняла с 11 години за развитието на енергетиката си. Затова винаги спорим колко е задължението на НЕК към американските централи и какво трябва да се направи с нашата енергетика.
Рамадан Аталай коментира, че когато домакинствата излязат на свободния пазар, те ще плащат различни цени, но ще платят това, което са получили. Производителите ще продават електроенергията на себестойност плюс печалба, като така ще могат да инвестират в модернизация.
Аталай подчерта, че в енергетиката в момента са останали твърде малко експерти и призова онези, които биха били сменени, първо да бъдат оценени добре по отношение на квалификацията им.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност