Интервюта

Илхан Кючюк: За Северна Македония политиците трябва да вземат смели решения на база трудни въпроси

„Исторически и много ключов за нас по разбираеми причини е въпросът за евроинтеграцията на Северна Македония“, каза пред БНР евродепутатът от „Обнови Европа“/ДПС Илхан Кючюк във връзка с провеждащия се днес уебинар на тема „Европейската перспектива на Западните Балкани“. Кючюк е докладчик за преговорите със Северна Македония в Европейския парламент.

„Този въпрос е и труден като разговор и като политическа оценка, и като вземане на конкретни действия, свързани с членството на страната в Европейския съюз. В съвременен план той също изглежда труден, защото политиците трябва да вземат смели решения на база на трудни въпроси, исторически наслоения и да начертаят перспективата на региона“, посочи още Илхан Кючюк в предаването „Преди всички“ относно европейската перспектива за Северна Македония.

„Според мен от липсата на разбирателство между двете страни страда и целия ЕС, страдат и страните от Западните Балкани. Защото има различни идеи и те се прокрадват по един или различен начин – за разделянето на страните от Западните Балкани, за премахването на определени граници, и тук е много важна ролята на България“, коментира още евродепутатът.

Според Кючюк постигнатото през 2018 година в отношенията между двете страни е било с лека ръка пропиляно заради: „помпане на национално-политическо състезание, и сега нито в региона, нито в Европа ни възприемат като балансираща сила при решаване на различни проблеми“. И още:

"Прокрадват се и други идеи - дали да бъде дадена зелена светлина за Република Албания, а не за Северна Македония. От това дали ще пострада българската външна политика и нашият имидж – според мен категорично "Да". Ние ще имаме тежка отговорност за това как една страна, с която са били започнали преговори не е успяла, защото имаме неразбирателства по редица ключови въпроси.

Ние трябва да покажем как въпросът може да бъде отблокиран и да дадем ясна перспектива и сигнал към нашите партньори, че въпросът за интеграцията, за бъдещето на ЕС и неговото регионално измерение са ключови за нас. По този начин ще дадем сигнал, че сме последователна страна, която защита освен своите, и приоритетите на ЕС, заяви категорично Кючюк.

Според него в отношенията ни със Северна Македония има и добри примери. Тези взаимовръзки могат и трябва да бъдат изградени на една модерна и по-принцпина основа, която да създаде перспектива за регионално сътрудничество.

Днешният уебинар има за цел да представи позицията на Европейския парламент относно напредъка на всяка от страните от Западните Балкани, желаещи да се присъединят към Европейския съюз, приета в отговор на годишните доклади на Европейската комисия за оценка на напредъка. Организатор е Бюрото на Европейския парламент в България.


Евродепутати от различни политически групи ще обсъдят стратегическото значение на европейската интеграция на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия и Черна гора, какви са основните нерешени въпроси и какво още трябва да постигнат тези страни по пътя им към членство в Евросъюза в контекста на новата методология за процеса на преговори за разширяване.

Цялото интервю с Илхан Кючюк може да чуете ТУК

(БНР; 23.04.2021)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност