Интервюта

Мастън Мастънов, водач на листата във Велико Търново: Повече инвестиции в малките градове

 Г-н Мастънов, защо млад и образован човек като Вас, който е имал възможност за кариера в чужбина, избира да остане в България и да се кандидатира за депутат?
- Наистина имах много добра възможност да остана в Щатите, но реших да се върна тук. Исках да си завърша образованието, да се развивам и реализирам в България въпреки трудностите. Това е моята родина, тук е моето семейство и моите близки, тук са моите приятели, затова реших да остана тук.
- в политиката Ви въвежда дядо ви - един от основателите на ДПС Във Велико Търново. Какво научихте от него?
- Да, покрай него, преди 12 години се присъединих към Младежката организация на ДПС В областта. Той беше първият общински председател за нашата община". От него може би съм придобил организационни умения, той много държеше на силната и точна организация за каквото и да е мероприятие, също така беше на 100% отдаден към каузата на ДПС. Дори и тези дни, доста често си говорим с него, защото винаги ми е полезно да чуя неговото мнение и виждане за нещата, въпреки че политиката днес е доста по-различна.
- Кои са другите Ваши учители в политиката?
- Най-големият учител за мен е "Младежко ДПС". Всичките семинари, обучения и събирания от този тип, на които разговаряме и дискутираме по най-различни теми, винаги са били изключително полезни. Особено разговорите с нашите опитни политици, председателя на партията г-н Карадайъ и разбира се почетния председател д-р Ахмед Доган.
- Какви държавни политики предвижда ДПС, за да открият младите хора възможност за лично развитие и реализация в България?
- Младите хора стоят в основата на промяната, от която нашата родина се нуждае. Всеки млад човек трябва да намира смисъла, да остане в България, да се развива и реализира тук. Именно затова в нашата програма има заложени приоритети и политики, които да запазят младите хора в България и те активно да участват в рестарта и развитието на страната. Затова ние ще работим за повече инвестиции в помалките населени места, създаване на добри условия за малкия и средния бизнес, за създаване на високотехнологични и качествени продукти, които да са конкурентноспособни на Европейския и световния пазар. Всичко това минава и през зелената икономика, дигитализацията и включването на свободните и активни граждани във всички политически и важни за държавата решения.
- Дигитализацията на икономиката е основен приоритет на ДПС. Какви промени в образователната система са необходими, за да се случи тя?
- Образованието, преди всичко трябва да отговаря на нуждите на страната. Ние трябва да подготвяме такива кадри, от които страната ни има нужда. Тук е много важен и диалогът между правителството, работодателите и академичните среди/ училищата. Разбира се, трябва да обърнем внимание на високите технологии, защото както виждаме, всичко се автоматизира и дигитализира. Пандемията ни разкри големите дефицити на образователната система, а без нея едно общество не може да се развива.
Голям проблем за България, е че голяма част от децата, все още нямат възможност и достъп до електронното обучение.
Дигитализацията остава един от основните приоритети на ДПС. С нея може да премахнем бюрократичната тежест във всяка институция, да спестим много време и премахнем трудностите, които всеки един човек или работодател среща.
- Водач сте на листата на ДПС Във Велико Търново. Бихте ли представил отбора на Движението в региона?
- За мен е чест да водя листата на ДПС В старата столица. Имаме страхотен екип, с който вярвам, че ще постигнем много добри резултати в областта. Листата ни е балансирана както от млади, силно мотивирани и подготвени кадри, така и опитни политици и експерти в различна област. Тук е моментът да благодаря на цялата младежка организация на ДПС В областта и на' всички общински структури за неуморната им работа и подкрепа.
- Кои са основните проблеми на региона, които се нуждаят от спешно решение?
- За съжаление има доста проблеми в областта, на които трябва да се търсят решения. За пореден път се убеждаваме, че малките населени места все повече се обезлюдяват поради липсата на работни места и лоша инфраструктура. Хората продължават да се оплакват от това, че все още ходят по кални улици. Последната фраза, която чух по време на обиколките ми, се запечата в главата, а именно: "Вода газим, жадни ходим". Час по скоро трябва да се намери решение на тези проблеми и всеки един гражданин да има по-добри условия на живот.
Разбира се, проблемите не са идентични във всички общини. Ако на едно място се оплакват от лошата инфраструктура, в по-големия град, хората искат по-високи доходи, отговарящи на пазара. Нужни са още инвестиции и работни места, които да създадат конкуренция между работодателите, съответно и човешкия труд да поскъпне.
- Старопрестолният град е емблема на България с богатото си културноисторическо наследство, но все още не е заел своето място сред световните топ дестилации за културно исторически туризъм. Как може да се случи това?
- Абсолютно правилно, съгласен съм, че Велико Търново трябва да е сред световните топ дестинации за посещаване. Трябва много да се работи в тази посока, за да има добри условия за развитие на този сектор. Туризмът в областта е един от движещите икономиката фактори. Трябва да създаваме кадри, които да го развиват и да го популяризират, именно по този начин да привличат туристи от целия свят.
- Каква е мечтата Ви за България?
- Мечтата ми за България е един ден тя да е една спокойна, подредена и чиста държава. Нашата страна има всички нужни ресурси, важното е да ги управляваме правилно. Аз искам моите деца да учат и да се реализират в една модерна и силна държава, където хората да са много по-добри от сега. Всеки да е задоволен, за да може да мисли, работи и допринесе за благото на България, всеки да се грижи и за общото и винаги да е готов да помогне. Мечтая за една България, където народът да е единен и хората да се ценят и уважават повече, да бъдат поусмихнати и щастливи!


Мастън Мастънов е водач на листата на ДПС Във Велико Търново. Председател е на Младежкото ДПС В града
Роден е на 14.04.1991 .г. В старата столица. Завършва своето образование във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност бакалавър "Финанси" и степен магистър по Международни икономически отношения. Ръководител на отдел в международна компания.
Неженен

(в.Стандарт,02.04.21 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност