Интервюта

Мелекбер Велева, водач на листата на ДПС в област Габрово: ДПС има визия за развитието на България в идващите десетилетия

-Госпожо Велева, зелените и водородните технологии са един oт основните акценти в управленската програма на ДПС. Ще може ли страната ни да навакса в прилагането им през следващите години?

-Именно с приемането и прилагането на управленската програма на ДПС за ускорен растеж на зелената икономика за „Чиста вода, чиста храна, чист въздух и чиста енергия“ можем да постигнем това догонване. България се нуждае от нова стратегия за растеж. В момента сме на последно място по повечето икономически показатели и не може да догоним средните стандарти на страните от ЕС с растеж от 2-3 процента на годишна база. Ние залагаме в нашата програма постигане на ускорен и иновативен икономически растеж около 5-6 процента годишно. Зеленият пакт е нашата пътна карта за постигане на ускорено и иновативно развитие на икономиката. Това ще стане като превърнем климатичните и екологичните предизвикателства във възможности във всички области на политиката и икономиката. Не можем да постигнем ускорен растеж чрез инвестиции в традиционните технологии и отрасли. Дигитализация, водородни и високи технологии – икономика на знанието, са бъдещето. Нужно е заостряне на вниманието върху покриването на изискванията за заемане на длъжности, заложени в стратегиите за зелени икономики. Преходът към зелени икономики засяга най-вече съществуващите професии, но се появяват и нови работни профили в различните сектори, които ще изискват нужда от нови и различни умения. Усилията за развитие на квалификациите трябва да се съсредоточат върху надграждането на съществуващите компетенции, като се набляга на основните умения, включително в математиката, инженерните науки, технологиите и науката. За целта искам да отбележа , че в голяма степен е плюс за Габрово наличието на Технически университет, който много бързо би могъл да бъде включен в този процес, както с наличните специалности така и добавянето на нови. Всяко работно място може да се превърне в “зелено”. Разбирането за въздействието на една работа върху околната среда, както и евентуалният ѝ принос към позелена икономика, трябва да бъдат интегрирани в системите за образование. Ние предлагаме програма за съвременна, модерна икономика, която да дава подобри възможности за труд и развитие на всички отрасли.

-Как могат да бъдат насърчени инвестициите в България и конкретно за Вашия регион?

-За съжаление по последни данни със 70 процента са намалели чуждестранните инвестиции в България в сравнение със същия период за миналата година. Това е огромен спад, който независимо от обясненията, че това се отнася за целия свят, трябва да бъде преодолян. Необходими са спешни мерки за възвръщането на доверието на инвеститорите към целия правно икономически климат в страната. Специално за региона на област Габрово това значи на първо място запазване на сегашните инвестиции, както вероятното им увеличаване. Много важно е умението на всички заинтересовани лица било от местната и националната власт да действат в синхрон с желанието на инвеститора и съответните възможности за реализирането, като налични ресурси и обучени кадри. Не на последно място можем и да отбележим и добрите взаимоотношение които град Габрово има с побратимени градове, които в миналото са изразявали различни интереси в областта на местната икономика и култура. Да не забравяме и наличието на едно огромно богатство, каквото са природните дадености на област Габрово. Все още няма една цялостна визия за развитието на екотуризма в Габрово. Наличието на Национален парк "Централен Балкан", Природен парк "Българка" предполагат това.

-Кои са най-често споделяните проблеми на хората по време на срещите Ви с тях?

-През последните години сме свидетели на сериозна демографска криза. Поради ниските доходи и липсата на перспектива броя на напускащите страната млади хора се увеличава, смъртността е по-висока от раждаемостта, което води до обезлюдяване на цели населени места. Буквално се топим като нация. Населението многократно споделя за проблемите си в сферата на инфраструктурата, здравеопазването и в социалната дейност. Ние, от ДПС, искаме да преодолеем социалното неравенство в обществото, като определим дългосрочните приоритети на страната. Искаме по-високи доходи за заетите, повече работни възможности и по-високи заплати за младите с цел да останат и да работят в Родината.

-От ДПС акцентирате на рестарт на държавността – с какво започвате в 45-то Народно събрание?

-Начертаване на ясни, дългосрочни приоритети на страната ни, разчитайки на конструктивен диалог.

-Каква избирателна активност очаквате на 4 април? Как коронавирусът повлия на настроенията и нагласите сред избирателите ви?

-Въпреки очакванията за ниска избирателна активност повлияна от коронавируса силно се надявам гражданите да упражнят правото си на глас на 04 април 2021 г. за да зададат нова посока за развитието на страната ни. ДПС има визията за развитието на страната в идващите десетилетия и как трябва да се осъществят целите за устойчиво и догонващо развитие.

(в."Труд"; 01.04.2021г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност