Интервюта

Хатидже Георгиева, водач на листата на ДПС в област Сливен: Посланията ни са активизиране на младежката инициатива и тя да е ориентирана към иновациите и високата добавена стойност

Експертността на едно правителство предполага професионални, изпреварващи и последователни решения в посока развитие на икономика на знанието, на "зелената" икономика, ускоряване на инвестициите и демографската сигурност


- Г-жо Георгиева, в последния парламентарен ден лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че най-хубавото на този ден е, че ще спре унижението на институциите и популисткото харчене на обществени средства, с които се трупа дълг за сметка на бъдещите поколения. Вие как оценявате изминалия мандат?

- Оценката не е само моя, не е само на Движението за права и свободи, а е на българските граждани. Всъщност все по-рядко се срещат хора, които да са доволни от работата на това правителство и изминалия мандат на парламента. Оказа се, че най-доброто, което то можа да направи, е да даде предпоставки за преминаване от дискусии към действия за решаване на най-наболелите въпроси пред страната ни. Убедена съм, че е време за отговорите им, с които да дойдат и реални промени.

- Какво трябва да се промени в управлението? Как трябва да се рестартира държавата?

- Мога да кажа, че за да има промени, от една страна, е необходимо включване на активните свободни граждани в управлението на страната, а от друга, промените в управлението следва да са такива, че да се усетят от хората и в най-отдалечените населени места. Без това да стане, сами по себе си промените нямат смисъл.Държавата трябва да се рестартира с рестарт на държавността- функциониране съгласно конституцията и законите на страната на държавните органи и институции, в услуга на хората и бизнеса, с диалогично и координирано изпълнение на програма за ускорено икономическо развитие с еднозначни приоритети и взаимен контрол.

- Какво ви питат най-често хората преди изборите? Кои са най-важните акценти в програмата на ДПС за ускорено развитие?

- Хората винаги, не само преди избори, питат за това, което е значимо за тях, а за нас няма маловажни въпроси. Опитваме се да отговаряме на всички искания и молби.Най-важните акценти в Програмата на Движението за права и свободи са свързани с "чистотата" - от природата до управлението, поставени са върху ускорения, догонващ и иновативен икономически растеж, устойчивото "зелено" ориентиране на ключови сектори с потенциал за растеж като фермерство и биоземеделие, енергоспестяващи програми, технологичното обновяване и преобразуване на замърсяващите производства, насърчаването на инвестиции, дигитализацията, образованието, съобразено с нуждите на бизнеса и държавата.

- ДПС има нагласата да участва в експертно правителство. Какви трябва да са приоритетите на едно експертно правителство?

- Изборът на българските граждани ще определи какво ще бъде правителството. Експертността му обаче предполага преди всичко професионални, изпреварващи и последователни решения в посока на развитие на икономика на знанието, на "икономика на нематериалните активи", на "зелена" икономика, ускоряване на инвестициите и демографската сигурност.

- За първи път жена води листата на ДПС в Сливен. Има и много млади хора в листите на ДПС. Какви са посланията на движението към младите хора?

- Посланията ни са активизиране на младежката инициатива, защото всичко, което се прави, е ориентирано към бъдещето, към иновативността и високата добавена стойност. Очевидно е, че като цяло те се отнасят за всички нас: да вършим работата по начини, които променят страната ни и формират бъдещето. Важно е да се осмисли, че стойността ни като хора и професионалисти се определя от нас самите, а не от успехите и провалите на другите. че можем да проявяваме себе си и собствения си потенциал. Конкуренцията следва да се базира на качествата, а не на недостатъците.

- Познавате ли областта, в която сте водач? В колко мандата се цели движението в региона?

- Да, израснала съм в гр. Котел. Майка ми е родом от село Тича. Мои близки и приятели живеят там. През 2016 година участвах в създаването на Местна инициативна група "Котел, Сунгурларе и Върбица", в разработването на Стратегията за Водено от общностите местно развитие за територията и бях член на УС на Сдружението. В този смисъл се чувствам и "водач".Движението за права и свободи цели да спечели доверието на хората. С полученото доверие можем да имаме и втори мандат. Информираният избор на жителите на област Сливен е гарант за развитие и подобряване на качеството им на живот.

- Как виждате мястото на Сливенска област в Програмата за ускорено икономическо развитие на ДПС за страната?

- Сливенска област е една от 28-те области на България и има своето място в Програмата на Движението за права и свободи, което включва във всички свои политики територията на цялата страна. Програмата ни като планов ресурс се ангажира да гарантира ускорено развитие. Принципите й позволяват насочване към специфичните нужди на всяка една област на страната.Анализите показват, че инвестиционната активност в област Сливен е сред най-ниските в страната. Размерът на вътрешните и външните инвестиции също е малък. Областта е и сред тези с най-слаба степен на оползотворяване на европейски средства. Това са сериозни предизвикателства за разрешаване. Прилагането на Програмата ни за ускорено догонващо икономическо развитие е цялостен процес, който се стреми към синергичен ефект.Разбирането ми е, че от нас зависи осигуряване на действието й в областта. На жителите на територията трябва да бъдат представени нейните приоритети и формата, под която е създадена, за да може да функционира. В този аспект е необходимо усъвършенстване и гъвкаво сътрудничество с местните власти и областната администрация за осъществяването на Програмата ни за развитие в Сливенска област.

(в. "24 часа"; 29.03.2021г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност