Интервюта

Велислава Кръстева, водач на листата на ДПС в Плевен: Незабавен рестарт е принципът, по който трябва да се състави следващото управление

Велислава Кръстева, ДПС, кандидат за 45 НС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:


Предизборната кампания в условия на пандемия.


„Г-жо Кръстева, поканихме Ви по редакционен избор, защото вие правите една много съвременна кампания по време на пандемията, социалните мрежи се оказаха много добър терен за вас, така ли е?“, попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че обича социалните медии, обича да работи в дигитална среда, така че се чувства доста комфортно. Тя продължи, че в Плевен са изградили чудесен екип от млади хора. „Ние не сме професионалисти, но сме екип от млади хора, в това число и аз разбира се, усвоихме терена, опитваме се да превърнем дефектите в ефекти и работим с голямо желание!“, заяви Кръстева.


„Понеже казахте „да превърнем дефектите в ефекти“, виждам, че имате някакъв дефект на дясната ръка, ще ни разкажете за него, но нека да видим в какъв ефект сте го превърнала!“, обясни Беновска и пусна в ефир клип, заснет от самата Кръстева. Велислава Кръстева обясни: „За самото счупване – банален инцидент, паднах! Няма нищо кой знае колко оригинално в това. Малшанс! Подхлъзнах се, паднах, мисля по време на последния сняг, следваше да мислим как продължаваме оттук нататък кампанията, която и без това е достатъчно осакатена от ръста на пандемията, от сериозния риск за здравето на хората, от невъзможността да се срещаме и още повече „яхнах“ социалните медии!“.


„Бюлетина номер 9, това е бюлетината на ДПС. Нека да покажем на нашите зрители и да чуят и нашите слушатели как оригинално Вие свързвате младите, които споменахте, че са около Вас, с по-възрастните, да видим сега 9 думи!“, каза водещата и пусна друг предизборен клип на ДПС, озаглавен „9 начина как да вкараш баба си във фейсбук“. В него млади хора от екипа разговарят със своите баби и дядовци за каузата на ДПС. Тя попита Велислава Кръстева как им е хрумнала идеята. Кръстева отговори, че необичайната ситуация е изисквала и необичайни решения, затова с екипа ѝ са търсили варианти как да включат и възрастните хора в социалните медии. Оказало се е, че противно на предразсъдъците, че възрастните хора не могат да се оправят с фейсбук и комуникацията в дигитална среда, това изобщо не е така. Всеки от екипа на ДПС в Плевен е потърсил около себе си по-възрастни хора, снимали са всеки със собствения си телефон. Велислава Кръстева обясни: „Смешката, която направихме с Васил, той е чудесен млад мъж, той е общински съветник в Плевен, ( Кръсетва пита Васил дали може да ѝ намери някоя баба, а той отговаря, „мога да ти докарам една бързо, но тя е по-млада от теб“), разговорът не е измислен, той е оригинален, възпроизведохме го след това, дядото на Исмаил, той е един възрастен човек, моите уважения към него, един от учредителите на ДПС в Никопол, чудесна връзка между поколенията, много емоционално изживяване за всички нас, което ни дава много хубав заряд на кампанията!“.


Опасността от ниска избирателна активност.


„Дай Боже да има смислов ефект не само вашата кампания, но кампанията да се гласува, защото засега по прогнози на специалисти ще гласуват около 2 милиона избиратели, което би било скандално ниска избирателна активност и дори да се избере 45-то Народно събрание и да се конституира кабинет, това ще стане с ¼ от избирателите, какво мислите?“, попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че рискът от ниска избирателна активност е реален и той е обясним, защото пандемичната ситуация е притиснала хората. Тя продължи, че от 3 седмици вече е на терен и може да каже, че в малките населени места тревогата е огромна. Хората в малките населени места нямат сигурност, че ще получат необходимата им здравна помощ, ако се налага. Кръстева продължи: „Това е един от най-силните знаци за необходимост от рестарт на здравната система. Аз всеки ден имам казуси, свързани с търсенето на медицинска помощ за хора с COVID и невъзможността на болница „Георги Странски“ в Плевен, впрочем моите поздравления за шефа на болницата доц. Луканов, за целия им прекрасен екип, за всички доктори, сестри, санитари, които работят вече повече от една година в екстремни условия. Те покриват на практика цялата област, независимо, че всяка община има своята малка болница. Но здравната система е до такава степен за рестартиране, че това е първото нещо, с което трябва да се заеме след изборите управлението, тъй като една от причините за състоянието в момента е колапсът на здравната система!“.


Тезата на ДПС за рестарт на държавността.


„Като казахте „рестартиране“ ще напомня на нашите зрители и слушатели, че рестартът е една от основните тези на ДПС, нека да пуснем и клипа на г-жа Кръстева за рестарта!“, обясни водещата Илиана Беновска и пусна в ефир предизборен клип на ДПС. Беновска попита: „Г-жо Кръстева, какво още трябва да се рестартира? Направи ми впечатление, че вашият председател Мустафа Карадайъ продължава остро да напада ГЕРБ и Бойко Борисов в почти всички свои публични изяви!“. Велислава Кръстева отговори, че ДПС казват не просто рестарт, а рестарт на държавността. Тя продължи: „Рестартът включва всичко. Рестартът включва и самите нас, защото дългите години отлагане или замитане на проблемите под килима са довели нещата дотам, че нито една от системите няма как да продължи напред, камо ли да се развива, ако не се рестартира! Всеки от нас е потребител и знае, че като ви забие телефонът, като ви забие компютърът правите рестарт. В този смисъл трябва да разберем, че този безкраен лоудинг, в който стоим от години, не носи за никого нищо, освен да запазва властта за един човек, заради самата му власт. Трябва да рестартираме на 4-ти април, разбира се надявам се, че ще го направим с номер 9 в бюлетината, защото ние сме ДПС, имаме план за рестарт, имаме план за ускорено икономическо развитие и да тръгнем напред, за да рестартираме наистина държавността!“.


Защо партиите бягат от ДПС, а бизнесът ги припознава?


„Но хайде да си отговорим на един въпрос, който аз задавам вече от 3 седмици, защо всички политически сили бягат от ДПС като „дявол от тамян“, а бизнесът сърдечно и с много аргументи ви припозна?“, попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че може би бизнесът просто гледа рационално на нещата, които говорят политиците. Тя продължи: „А що се отнася до политическите партии, моля питайте тях! Защото не би било нормално и не би било приемливо аз да отговарям от тяхно име, макар че имам обяснение за това!. А бизнесът защо, те виждат в нашата програма и то за пореден път, защото в годините ние винаги се срещаме с тях, те виждат в нашата програма за ускорено икономическо развитие подкрепа, виждат своето място в тази стратегия и то е много сериозно, защото когато бизнесът в една страна се чувства комфортно, когато има възможност да си върши работата, има своя хоризонт и своята стабилност, то бизнесът дава икономическия ръст, дава работните места, тях не ги дава държавата – държавата осигурява среда за бизнеса и бизнесът дава работни места. Те това го разбират чудесно, а за останалите политически партии пак ще кажа – моля, попитайте тях!“.


На какъв принцип трябва да бъде съставено следващото правителство?


„А какво казва вашият почетен председател Ахмед Доган, който е едно от знаковите лица в съвременната българска политика, какво според него трябва да се промени незабавно?“, попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори: „Незабавният рестарт трябва да бъде принципът, по който ще се състави следващото управление! Избирателите на 4-ти задават кои ще бъдат участниците, оттук нататък трябва да разменим местата – не една партия да си търси „патерици“ за мнозинство, за да докопа властта, без значение какви са „патериците“, може да са с абсолютно разнородни идеологически, морални и политически възгледи, не една партия да си търси „патерици“, за да се вкопчи във властта, а всички партии да седнат на масата и да търсят програма, да търсят приоритети и обединение около тези приоритети и едва тогава трябва да търсят формула за съставяне на правителство, което ще бъде задължено да изпъни тези приоритети – това е рестартът!“.


Ще участва ли ДПС в коалиция с ГЕРБ, ако бъдат поканени?


„Последен въпрос, изглежда засега, че ГЕРБ ще бъдат първи на изборите, вие се очертавате като трета политическа сила, ако тази партия, за която намеквате, че си търси „патерици“, е ГЕРБ и ви потърси вас, било за „патерица“, било за „рамо“, дали ДПС ще приеме коалиция с ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори: „Аз не намеквам, аз казвам факти. Не споменавам имена, защото не смятам, че е необходимо. Аз не съм част от тяхната предизборна кампания, мен ме интересува това, което се случва с ДПС. Даже малко ме забавлява подхода на вас, журналистите, да се опитвате да ни вменявате да бъдем хем анализатори, хем политици!“.


„Извинявайте, но Вие сте политолог, не мога да не Ви попитам! Ако ви покани ГЕРБ за коалиция – ще приемете ли?“, попита Беновска. Велислава Кръстева отговори: „Разговорът не трябва да бъде воден от съставяне на коалиция на мнозинство към реализация на правителство, а обратно. Всички трябва да седнат на масата да обсъждат приоритети и тогава разговорът става от програма към подкрепящо мнозинство до правителство!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 27-ми март 2021 г.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност