Интервюта

Хайри Садъков, водач на листата на ДПС в област Смолян: Ако ДПС влезе във властта, ще даде тласък на зелената икономика, дигитализацията и водородната енергетика

- Г-н Садъков, след 4 г. в парламента отново се кандидатирате за депутат. Дайте аргументи защо хората в Смолянска област трябва да предпочетат точно вас?
- След 10 г. управление на ГЕРБ демокрацията и държавността в страната са в криза - институционална, икономическа, здравна. Налице е упадък във функционирането на институциите и комуникацията между тях. Дългът на страната от 2 млрд. лв. за 10 г. се е увеличил десетократно и вече е над 20 млрд. лв. - ще го изплащат и внуците ни. Налице е и кризата в здравеопазването, социалните дейности и образованието.На фона на всичко това страната продължава да се управлява на принципа "проба-грешка".Досега, за съжаление, мерките, които се вземат в пандемията, се оценяват от множество експерти като неадекватни. Преди десетина дни отвориха заведенията, сега отново ги затвориха. Пуснаха учениците да учат присъствено, сега отново са дистанционно. Не се слуша гласът на експертите. Институциите са обезличени. Липсват стратегия и план за развитие на страната.
ДПС има визията за промяна. Трябва да се промени моделът на управление и да спрем разпада на държавността. Ако тази промяна не се случи, ще станем свидетели на поредното увеличение на държавния дълг с още няколко десетки милиарда.Именно това мотивира всички нас от Движението за права и свободи да поискаме доверието на избирателите, защото повече присъствие на ДПС в парламента означава и сигурен рестарт на държавността.
- Кои от най-належащите регионални проблеми -обезлюдяван ето, безработицата, лошата инфраструктура, вие и ДПС може да решите?
- Основна цел на ДПС е възвръщане на държавността, вземането на мерки за справяне с демографската криза и бързо финансово и икономическо развитие на страната. Когато бизнесът получи повече възможности, икономиката ще се ориентира в новите реалности и ще намери правилната посока. Ще се отворят работни места, младите ще могат да работят и да се развиват тук при своите семейства и близки.
- Представителите на движението казват, че ДПС има програма за ускорено догонващо развитие. Бихте ли представили накратко каква е тази програма и как се вписва в профила на вашия избирателен район?
- ДПС предлага диалог между политическите партии за съгласие и приемане на приоритетите за развитие на страната, програма за ускорено икономическо развитие и възстановяване на доверието в институциите и координацията помежду им.
Влизането на ДПС в управлението ще даде тласък на зелената икономика, водородната енергетика, дигитализацията, високите технологии, инвестициите и социалните сектори.
Нашата цел е да спрем омразата, разделението и агресията, да върнем политическата нормалност и да възстановим държавността! Програмата ни за ускорено икономическо развитие се основава на първо място на зелена икономика - чист въздух, чиста вода, чиста храна, чиста енергия; повече инвестиции в нашите райони и повече работни места, особено за младите хора.
Това включва развитие на модерно, иновативно и дигитализирано земеделие със справедливи доходи за фермерите и грижа за околната среда. Фермерство и биоземеделие с много по-висока принадена стойност, производство на чисти и достъпни храни за всеки гражданин. Финансиране на енергоспестяващи програми - по-малко енергийни разходи за домакинствата. Финансиране на трансформацията на губещи, вредни и нискокачествени производства в по-модерни и чисти такива, както и безплатни програми за преквалификация и нови умения за високоплатен труд за хората. По-здравословна околна среда и начин на живот.
Следва: водородна енергетика, дигитализация, високи технологии, отнасящи се до съвременна, модерна икономика, която дава по-добри възможности за труд и развитие на всички отрасли. Което ще доведе до по-високи доходи, повече работни места и по-високи заплати за младите с цел да останат в родината.
И още по-лесен граждански достъп до административни услуги, както и по-качествено образование за децата ни и не на последно място достъпно и качествено здравеопазване и социални услуги и грижи.
В програмата е заложено и включване на свободните и активни граждани в процесите на вземане на решения и контрола върху изпълнението им.
Участие във вземането на важни решения на местната и централната власт посредством възможност за даване на свои собствени предложения и коментари по решенията и контрол над изпълнението на приетите решения от органите на управление и властите.
За работодателите тази програма ще означава по-добра и защитена бизнес среда; ускорен път на инвестициите; по-малко регулации и административна тежест; повече сигурност.
А за гражданите тя ще е гарант за повече инвестиции и работни места; по-високи доходи; по-високо качество на живот; повече справедливост.
- Само преди дни се проведоха частични избори за кмет на една от общините в Смолянска област. Смятате ли, че резултатите от тях могат да бъдат ориентир за нагласите на хората за парламентарните?
- Баните ни зареди с енергия да се борим за България. За тези избори може да се говори много.
ДПС спечели частичните избори, въпреки че не стигна до кметския стол. Тези избори бяха важни за нас. ДПС успя да вдъхне увереност и надежда на хората. Усетихме тяхната подкрепа и това ни кара да се мобилизираме, за да пренесем добрите практики от тези избори на национално ниво. Всички, които бяха на терен там, знаят за какво говоря. От анализа на изборния процес намерихме слабите места и лошите практики при провеждане на избори и ще се стремим да ги преустановим в настоящия и следващи избори в страната. Ще се борим, моделът на водене на "кампания" от страна на опонентите ни да не се пренесе на национално ниво. Лично на мен, би ми било интересно, сега, след като жителите на община Баните имаха време да осмислят случилото се, ако се проведе анонимно проучване в тази община, какви ще са резултатите и нагласата на населението и доволни ли са те от тях. Фактите са такива, че нашият кандидат бе най-подготвен и доказан експерт.
- Хората ви наричат "малайския" депутат. Тоест, че приоритет в работата ви като народен представител са проблемите на община Мадан, съседен Рудозем и Борино. Какво ще направите, за да се разсеят тези твърдения и в общините от региона, където ДПС не е доминираща политическа сила?
- Никога ДПС не е отказвало съдействие на кметове и институции от областта, когато сме търсени. Като представител на Движението за права и свободи съм полагал доста усилия в различни направления и проблеми било от частен характер или обществено значение. За разлика от други аз не парадирам с работата си, за мен е достатъчно, че за хората, които са ме потърсили за съдействие, съм направил всичко по възможностите си да им помогна и те го знаят, това ми е достатъчно.
Но смея да твърдя, че процесите на развитие в тези общини, в които ДПС е управляваща политическа сила, и тези, в които се управляват с наша подкрепа, са с друга инерция и с друго качество на работата. Това говорят и хората през последните дни при обиколките ни в областта. Те сравняват общините, управлявани от ДПС, с останалите общини в областта и питат как се случва това. Факт е, че общините, управлявани от ДПС, се отличават. Те са обновени, там не се говори за лоша инфраструктура, дават се за пример. Радвам се, че в тези общини постигнахме много сериозен напредък в израстването на взаимодействието между всички жители, увеличи се надеждата и личният им кураж за бъдещето. Наблюдава се хармония между местна, общинска власт, политическо ръководство и властите. И най-важното, успяхме да постигнем единството и заедността. Хората празнуват заедно всички национални и религиозни празници.
- Тези избори се провеждат в условие на пандемия. Очаквате ли хората да заложат на познатото, на сигурното? С други думи, може ли да се очаква промяната да не настъпи?
- Наистина, тази кампания е много по-различна и за политиците, и за гражданите, но на първо място, най-важно е да опазим живота и здравето на хората въпреки важността на мероприятията. Трудна кампания се провежда безспорно, имаме по-малък пряк контакт с хората, но сме били в непрестанен контакт с тях и през предходните четири години. Бил съм във всички общини непрестанно. Кампанията всъщност не е спирала през четирите години и ние познаваме проблемите на хората отлично.
- Какво ще направите лично вие за Смолянска област, ако отново бъдете избран за народен представител?
- Родопите могат да се превърнат в активна икономическа зона с промишленост, съобразно новите реалности и атрактивен туризъм, характерен за Родопите, ако ДПС успее да реализира програмата си за ускорено икономическо развитие.
Ние от Движение за права и свободи ще продължим да отстояваме приоритетите и исканията на хората в Родопите. Ще заставаме зад техните проблеми и заедно с тях ще търсим решенията. Защото проблемите на хората не се делят на партийни, те са общи и в града, и в селата. Неслучайно тези избори са най-важните от 1990г. насам, защото днес можем да решим заедно, рамо до рамо, тези проблеми на национално ниво.
Това може да стане още на 4 април с номер 9 в интегралната бюлетина!

(в. 24 часа, 25.03.21 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност