Интервюта

Янко Янков: България трябва да се възползва за инвестиции от членството си в НАТО

Скандалът с шпионите у нас се политизира, а не трябва. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ водачът на листата на ДПС в 31-ви МИР Ямбол Янко Янков. Той добави, че по този въпрос не трябва да се правят прибързани, а компетентни изводи. Такива могат да бъдат направени само от хора, които са запознати с класифицирана информация, за която става дума в разкрития шпионаж. Няма връзка между шпионския скандал и отношенията между САЩ и Русия, уточни бившият председател на парламентарната комисия по национална сигурност и обясни, че всички дейности на специалните ни служби са насочени в интерес на НАТО. Шпиониране има отдавна, но това не е насочено само срещу България, а срещу НАТО, уточни Янков. Трябва да изкажем принципно уважение към службите си, но за съжаление тези, които са разкрити, като шпиони, са част от тях. Това е национално предателство, коментира още той и обясни, че през годините България премина от една геополитическа нагласа към съвсем противоположна, което обяснява и скандалът. Янко Янков бе категоричен, че с разкритието на този шпионаж, България защити националната си сигурност. Той обърна внимание, че България трябва да се възползва от членството си в НАТО и за инвестиции.

„Едно от нещата са инвестиции във военнопромишления комплекс на България. Ние имахме такива модерни производства на бронетанкова техника, на кораби и др. Вижте какви малки държави кандидатстват и усвояват милиарди от нашите инвестиции в тези посоки. Ние трябва да се кооперираме с натовски държави и да си произвеждаме, каквото можем. Това са много сериозни възможности, особено със САЩ и европейските натовски държави. Освен това по отношение на членството ни в НАТО имаме изключителна възможност за получаване на инвестиции, които да разкрият работни места, качествено заплащане и сериозен ръст на БВП. Състоянието на икономиката и на БВП е най-сериозната заплаха за страната ни“, коментира още Янко Янков.

Според него в 45-ия парламент е необходима актуализация на законите по отношение на сигурността, а службите трябва да засилят развитието си в противодействие на хибридните заплахи, защото според тях сме в непрекъсната война. Експертът по сигурността Янко Янков е убеден, че заради непредвидимостта на заплахите и НАТО трябва да промени политиката си.

(радио "Фокус"; 24.03.2021г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност