Интервюта

Ерджан Ебатин, водач във Варна: Трябва да се работи върху независимостта на институциите в България така, че те да не зависят от политическата конюнктура на деня

Публикувано: .

Трябва да се работи върху независимостта на институциите в България така, че те да не зависят от политическата конюнктура на деня. Това заяви в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Ерджан Себайтин Ебатин, който е водач на листата на ДПС във Варна.

Той посочи, че оценката на партията за изминалите 4 години в голяма степен е повлияна от това, че е била пропиляна възможността да се развиват приоритетите, които се залагат в предизборната кампания на ДПС.

„Тук говорим за чиста вода, чиста околна среда, чиста земя – зелената енергия като цяло. На гражданите, които изразят някакво недоволство пък им се хвърля успокоителна пачка от джипката. Нашата позиция е, че трябва да създадем държавност, която да регулира всички взаимоотношения вътре в обществото. Според нас, няма работещи в достатъчна степен институции. Когато има работещи институции, в обществото не би следвало да има недоволство по отношение на работата им, особено на най-високото им ниво, което се явява Парламентът", допълни кандидатът за депутат.

"Това ниво в България все още обаче не е постигнато. И когато нямаме укрепване на държавните институции се създава възможност за утвърждаване на практиките на популизма. С тази практика на популизма много лесно се създават настроения на едни прослойки срещу други и съответно се използват много удобно в предизборни моменти. Това е с единствената цел печелене на политически дивиденти под формата на гласове. И както става ясно, всичко това отново ни вкарва в порочния цикъл на популизма. Това го виждаме в почти всички политически кампании – използването на механизма на популизма и противопоставянето", каза Ерджан Ебатин.

"По този начин България няма да премине през прехода, докато популизмът не остане в миналото и докато институциите не бъдат укрепени до степен, в която хората им имат доверие. Именно това е и нашият основен приоритет“, каза в заключение той.

Варна има абсолютният потенциал да се превърне в притегателна сила за морския туризъм, заяви Ерджан Себайтин Ебатин. Той допълни, че макар и на много късен етап, управляващите осъзнаха, че трябва да се построи магистрала „Хемус“ .

„Да, това е плюс, но е и един закъснял процес, от гледна точка на това, че в момента се търси печелене на политически дивидент.

Основен приоритет на ДПС за Варна е изграждането на нова инфраструктура , като фокусът трябва да е към всички райони на града, а не само в централната част“, каза още Ерджан Ебатин.
По отношение на развитието на страната в икономически аспект Ебатин заяви, че когото се говори за рестарт на държавността се има предвид да се работи върху независимостта на институциите в България, така че те да не зависят от политическата конюнктура на деня.
„Няма значение коя политическа сила и субект е на власт и пример за това са САЩ, където има силна институционалност.

Държавата е силна, институциите са силни, а тук в България, всяка оценка по отношение на тяхното функциониране зависи от политическата конюнктура. Затова ние сме категорични, че държавната институция трябва да функционира по начин, по който да бъде уважавана от българските граждани, защото няма как по друг начин да възпитаме ценностна система в българското общество“, каза в заключение водачът на листата на ПП ДПС във Варна Ерджан Ебатин.

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност