Интервюта

Илхан Кючюк: Симбиоза между ГЕРБ и ДПС няма, ще оповестим публично всяка потърсена подкрепа 

Илхан Кючюк, ДПС, кандидат за 45 НС,

Защо се кандидатира на изборите за 45-то Народно събрание?

    „Нека да кажем, че Вие в момента също споделяте нашето стриймване във #facebook.com/iliana.benovska и #youtube.com/Iliana Benovska, така че всички ваши избиратели могат да Ви гледат и във Вашия фейсбук!“, обърна се към госта си водещата Илиана Беновска в началото на разговора. Илхан Кючюк отговори: „Да, поздравявам Ви за успешния формат, определено го намирам за европейски!“.

    „Като казахте европейски веднага да Ви питам, Вие сте евродепутат, какво търсите в изборите за 45-то Народно събрание?“, попита водещата Илиана Беновска. Илхан Кючюк отговори, че тези избори са много важни не само за ДПС, но и за България, защото ни дават възможност да рестартираме икономиката си. Той продължи: „Този разговор не може да бъде воден по традиционния начин, не може да бъде воден затворен в МС от Томислав Дончев и няколко представители на държавната администрация, този разговор няма отражение само върху това правителство, което си заминава и има безспорно негативни последствия от неговото управление. Този разговор ще бъде важен поне за следващите 8 години, това означава няколко правителства, ще има отражение върху всички общестевни сфери за следващите 20-30 години! Дори не само за днешното поколение, а за следващото и по-следващото. И няма как да бъда безразличен към него, няма как да бъда безразличен към подходите, няма как да бъда безразличен към възможностите, продължавам да бъда сочен в ЕП като представител на най-бедната страна, като човек, който представлява неможещите. България може! Трябва да превърнем България в страна на възможностите, затова съм в тази битка, затова съм в тази листа с много млади хора в 25-ти МИР София!“. Кючюк добави, че тези млади хора не са юпита, завърнали се вчера в България, те са хора с образование и идеи, които могат да променят начина на правене на политика в България.

    „Г-н Кючюк, обаче вие досега нямате народен представител от София!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Кючюк отговори, че ДПС 3 пъти е имало народни представители от столицата. „Смятате ли, че сега ще може да имате повече?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че ДПС не се бори за повече, а за да покаже различното. Той продължи, че изборите и политиката не са просто една аритметика и калкулация. Евродепутатът заяви: „Ако в 25-ти МИР Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Христо Иванов и останалите политически лидери се борят за повече от същото и се борят по същия начин, хвърляйки кал един върху друг, ние срещу тези хора изправяме млади, образовани, подготвени хора, които имат различна компетентност! На мен ми е интересно на колко езици пишат клавиатурите на тези кандидати, за които Ви говоря в момента, понеже в нашата листа клавиатурите пишат поне на 3-4 езика! Водачката ни, която е завършила Сорбоната, говори свободно поне 6 езика! Затова е важен този разказ, новият разказ за България!“.

Има ли симбиоза между ГЕРБ и ДПС?

    „Но независимо от това, че Борисов може би не пише на нито един език на клавиатурата, той е вече 10 години начело в политиката!“, отбеляза Беновска. Кючюк попита какъв е резултатът от това. „А вие защо не сте?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че последиците от 10 годишното управление на ГЕРБ са, че сме най-бедната държава в ЕС, страна със смачкано достойнство и тежка демографска криза.

   „Не ме карайте да ставам адвокат на ГЕРБ, г-н Ципов е след Вас, той сигурно ще отговори какъв е резултатът, но аз отбелязвам фактите, Борисов е 10 години начело в политиката и не без помощта на вашия лидер, почетния председател Ахмед Доган!“, още веднъж отбеляза водещата. Илхан Кючюк попита какво визира с израза „не без помощта“? Беновска обясни: „Доган направи мисля през 2012 г. в село Кочан едно доста сериозно изявление, с което подкрепи Борисов! Вие от ДПС трябва да отговорите на себе си, а да отговорите и на нас, ако сега критикувате Борисов, защо сте го подкрепяли скрито или явно и да опровергаете тезата, че има симбиоза между ГЕРБ и ДПС, между Борисов и Делят Пеевски, който отсъства в момента от листата, това е най-важният въпрос!“. евродепутатът отговори, че ДПС не са подкрепяли Борисов нито тайно, нито явно, а най-важният въпрос в момента е какво искат да направят в бъдеще. Той продължи: „Аз разбирам идеята за фиксация върху ДПС, особено от политически сили, които са недотам представени в Народното събрание!“.

    Беновска отговори: „Аз не съм политическа сила, аз Ви питам като журналист и това се питат хората!“. Кючюк отговори: „Аз Ви отговарям – не, ние не сме подкрепяли Бойко Борисов по никакъв начин, ние сме подкрепяли нашите идеи, които са ценностен въпрос за ДПС! Няма да отстъпим на сантиметър от евроатлантическото членство на страната ни, това е кауза за ДПС! Какво да отречем, че работихме през последните 30 години за влизането на България в тези структури, за утвърждаването на европейските ценности в България, за това България да бъде млада, модерна, реформирана нация, която да използва потенциала на всички свои граждани! Ние няма да се отречем от ценностни въпроси, които са същността на ДПС!“. Той припомни, че ДПС са успели да наложат плоския данък като основа за привличане на чуждестранни инвестиции. Резултатът е бил много добър, защото чуждите инвеститори са чувствали сигурност заради стабилната данъчна основа. Затова позицията на ДПС и в следващия парламент ще бъде, че не трябва да се пипа добрата данъчна основа.

   „Добре, хайде пак да си задам въпроса, оборете тезата, че Бойко Борисов е на власт с помощта на ДПС! И да допълня въпроса, вие от ДПС и вашият нов лидер Мустафа Карадайъ поиска оставката и на Борисов, и на президента Румен Радев през последните няколко месеца. Отговорете ми, ако говорим в минало време, имало ли е симбиоза между ГЕРБ и ДПС, между Борисов и Пеевски?“, попита Беновска. Илхан Кючюк отговори: „За симбиоза не можем да говорим по никакъв начин, говорим за позиции, които са важни за ДПС! Да Ви припомня – ние тежко сме критикували Борисов, когато е имало сгрешени бюджети, а повечето от тях са сгрешени, тежко сме критикували Борисов, когато има липса на реформи!“.

   „Да, но Йордан Цонев го подкрепи за влизане в еврозоната и то доста сърцато!“, припомни Беновска. Илхан Кючюк отговори, че за ДПС приоритет е влизането в Шенген и еврозоната. Той продължи: „Политиката е въпрос на аргументи, ако за нещо ще трябва да се обвиняваме през следващите години, това е че допуснахме аргументите да не бъдат водещи в политиката, а политическите слухове, модела на джипката, модела на едновластието и за това имаме отговорност всички политически сили!“.

Защо политическите партии бягат от ДПС, а бизнесът ги припознава?

    „И в този смисъл да продължим, странният факт, няма да отрека това, което казахте, ДПС много израсна и се превърна в националноотговорна политическа партия, това е факт, независимо, че е партия, създадена заради етнически проблеми и на етническа основа, обогатихте я с българи, факт! Но защо политиците не ви припознават като партньори, всички бягат като дявол от тамян – не искаме с ДПС, няма да правим коалиция с ДПС! А интересното е, че бизнесът ви припознава, имахте среща с АОБР, Кирил Домусчиев изнесе едно много сърцато слово и каза, че съвпадат вашите програмни приоритети на ДПС с тези на четирите работодателски организации. Отговорете ми на какво се дължи този парадокс?“, попита водещата Илиана Беновска. Илхан Кючюк отговори, че политическите сили отбягват ДПС преди избори. Търсят обаче ДПС, когато става въпрос за важни национални приоритети, защото знаят, че ДПС е последователна в своите позиции. Кючюк заяви категорично: „Всяка една потърсена подкрепа от ДПС в следващото Народно събрание ще бъде оповестена публично пред медиите!“.

   „Как така, ще издадете някакви разговори, които се водят конфиденциално ли?“, попита Беновска. Кючюк отговори: „Нека да се знае от българската общественост каква е цената и да не ми задавате повече въпрос защо сме подкрепяли ГЕРБ, като не сме ги подкрепяли, а сме си подкрепяли собствените тези и убеждения, които са устоите на ДПС. Аз разбирам фиксацията върху ДПС, но ми се иска разговорът в българската политика да не бъде кой с кого, а в името на какво, в името на какви цели, в името на какви ценности! Не просто аритметически мнозинства, които да се създават, а след това да си заминават, а да създадем програма, която да изведе страната ни от последното място, ние не сме обречени да бъдем последни!“.

    Илхан Кючюк заяви, че бизнесът е прагматичен и вижда, че ДПС предлага реални подходи за излизане от тежката социална, пандемична, здравна и икономическа криза. Той продължи, че ДПС работи с бизнеса не само в седмиците преди изборите, но в последните 4 години, предлагат идеи, има среща и обратна връзка. Идеите на бизнеса стават част от предизборната платформа на ДПС.

   „Но не сте ли много бизнесориентирани, защитавате сега сърцато, и като бивш лидер на младежкото движение защитавате сърцато ценностите на ДПС, програмните приоритети, но сте ли твърде бизнесориентирани, не беше ли много ясно казано, самият почетен председател, произнасям пак неговото име, Ахмед Доган, каза преди години, че той раздавал порциите и около него имало обръчи от фирми?“, попита Беновска. Илхан Кючюк отговори, че с помощта на бизнеса и европейските средства България може да постигне онези 5%-6% постоянен ръст, за да може да има средства за социалните придобивки. Евродепутатът заяви, че минималната работна заплата трябва да расте, дори и да има противоречия с бизнеса по този въпрос. Той обясни, че има доклад на ЕК, който казва, че там, където минималната работна заплата расте, ножицата между бедни и богати става по-малка. Кючюк заяви, че е в листата на ДПС за изборите за 45-то Народно събрание, защото вижда и знае възможностите, които идват от Европа. Той продължи: „Но знам и още нещо – лесните пари свършиха, лесните пари, които идваха по стария начин от Европа, вече свършиха. Трябва план, програма, идеи, трябват хора, които да имат потенциал да ги развият!“.

Готови ли са ДПС да управляват България?

    „Хайде направо да ми отговорите, готови ли сте да управлявате България? Ако на вас се падне да сте мандатоносител в 45-то Народно събрание, можете ли да излъчите министър-председател от вашите среди?“, попита водещата Илиана Беновска. Илхан Кючюк отговори, че ДПС има програма и подготвени кадри. Той заяви: „Дали ДПС, когато в исторически план е трябвало да носи отговорността да бъде мандатоносител, България е провеждала успешни политики във вътрешен и международен план, според мен отговорът е да!“.

   „Тоест сега може да кажете съвсем спокойно – ние ДПС можем да оглавим следващия кабинет?“, попита Беновска. Кючюк отговори: „Ние ДПС можем да носим отговорността, която ни даде българският гражданин и призовавам тази отговорност да бъде по-голяма към нас, защото ние сме доказали през годините, че не просто можем да я носим, не просто сме партия, която държи на определени свои вярвания и ги защитава през годините, а може да реформира страната, да я модернизира, получава доверие от своите международни партньори!“.

   „А как ще обясните тактическото изказване на Ахмед Доган, който каза – „ние трябва да сме една крачка напред пред другите, но не повече от една крачка“, скритото послание беше „да не ги плашим“, нали така?“, попита водещата Илиана Беновска. Илхан Кючюк отговори: „Да сме подготвени, да сме иновативни, да сме добри, но в същото време да знаем, че нашата сила може да бъде проблем и заплаха за останалите!“.

Биха ли участвали ДПС в коалиция с ГЕРБ?

    „Ако се наложи политически, от отговорност към България, бихте ли влезли в коалиция с ГЕРБ и бихте ли влезли с ваши представители в кабинет, начело с Бойко Борисов, ако той успее да бъде четвърти мандат министър-председател?“, попита водещата Илиана Беновска. Илхан Кючюк отговори, че ДПС няма да подходят като останалите политически сили и да казват какво биха и какво не биха, няма да подходят със симпатия или антипатия, защото това не са политически позиции, това са някакви усещания.

   „Питам Ви аналитично, не чувствено!“, уточни водещата. Събеседникът ѝ отговори, че политиката трябва да се освободи от чувствата и силните усещания, които пречат. ДПС предлага европейски подход, базиран на план, програма. „Защо въртите и не ми отговаряте – ако трябва, бихте ли влезли в коалиция с ГЕРБ и в кабинет начело с Бойко Борисов, ако това се налага в името на България?“, попита Беновска. Илхан Кючюк отговори, че коалициите ще бъдат определени след изборите, в момента важното е да се достигне до максимален брой български граждани, които да бъдат убедени, че трябва да гласуват за политическа сила, която има какво да им кажа и че има такава политическа сила и никой да няма съмнение, че ДПС е партията, която винаги е работила за България! Той беше категоричен: „Нашият национален интерес винаги е бил свързан с България и всички критици, които казват, че позициите или политиките на ДПС са едни или други, ние казваме, че интересът на България е такъв, там където е интересът на България, там ще намерите и ДПС!“.

Подаръците.

    Водещата подари на своя гост здрава, българска, червена ябълка с пожеланието да успеят да докажат, че ДПС е такава и да успеят на изборите. Кючюк отговори: „Най-вече да сме здрави в тази сложна, пандемична обстановка. Идеята на ДПС е да бъде със своите избиратели, но заедно с това да запази техните живот и здраве. По-важно от това няма в политиката и в живота като цяло!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 13-ти март 2021 г. 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност