Интервюта

Д-р Джафер: След PCR-ите трябват и безплатни изследвания за клетъчен имунитет

Не управленски решения ще наложат ваксинационните сертификати, а по-скоро бизнесът ще наложи практиката за доказване на имунизация или на прекарана вече инфекция от коронавирус. Това прогнозира в ефира на Дарик зам.-председателят на здравната парламентарна комисия д-р Нигяр Джафер от ДПС.

Според нея след въпроса за PCR-тестовете сега на дневен ред ще излезе темата за изследването на клетъчния имунитет, което също трябва да бъде безплатно.

Д-р Джафер не изключи предстоящите на 4 април да се проведат при пореден пик на броя заразените, тъй като кризата с коронавируса не се управлявала, а по-скоро се разчита на импровизации.

Не властите, а бизнесът ще наложи ваксинационните сертификати

Искаме или не ваксинационните сертификати ще станат факт, прогнозира в интервю за предаването "Реактивно" зам.-председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер. 

„Не налагането на управленско решение, на политическа воля на управляващите ще доведе до въвеждането на подобни сертификати или паспорти, а по-скоро бизнес интересите – например на туристическия бранш, на хората, които искат да пътуват, ще наложат постепенно тази практика да имат хората документ, с който да удостоверят дали са прекарали заболяването или пък дали са ваксинирани“, смята д-р Джафер.

Според нея независимо дали ни харесва или не, това ще бъде практика, която ще се наложи. „Да, пандемията наложи много ограничения и стеснения на вече извоювани права – за свободно придвижване, за комуникация, но личното ми мнение е, че има неща, свързани с общественото здраве и общия интерес, които са по-важни от нашите лични свободи“, коментира още тя.

Нужна е програма за безплатно изследване на клетъчния имунитет

По думите й в момента имунолози с основание предупреждавали достатъчно рано за нуждата от национален план за изследване на клетъчния имунитет. Това изследване трябва да бъде безплатно за гражданите, както са въведени и безплатните PCR-тестове, отбеляза още д-р Джафер. За да не плащат българите с лични средства огромната сума, дадена за тестове. 

„Както говорихме много време за PCR-тестове, за това че трябва да са безплатни и да има достъп до тях. Сега ще бъде актуална темата за изследване на клетъчния и хуморалния имунитет. Сега е актуално създаването и финансирането на програма за изследване на клетъчния и хуморален имунитет – нещо, което трябва да бъде безплатно за гражданите, така както бяха въведени безплатни PCR-тестове“, смята зам.-председателят на здравната парламентарна комисия.

Управлява се с импровизации, вотът може да се окаже в пик на зараз

Не беше направено достатъчно за управление на кризата с коронавируса, категорична е д-р Джафер.

"Имаме една криза, която все повече хора виждат, че не може да се каже, че е управлявана криза. Съвсем реалистично е изборите да се проведат по време на пик на заразата. Дали обаче се направиха достатъчно сериозни усилия за предприемане на стъпки, които да предотвратят това - моят отговор е "Не", коментира тя.

"Война не се печели с импровизации, а с предвидимост - така че предварителната подготвеност, стратегическото мислене са съществена предпоставка за спечелване на подобни битки и войни. още повече оправданието, че ситуацията е непредвидима и непозната, вече не работи, защото вече се натрупаха достатъчно данни", категорична е д-р Нигяр Джафер.

Тя посочи, че не знае защо властта е нарекла пунктовете за имунизация "зелени коридори". "Последните събития абсолютно потвърждават правилото, че май я караме на импровизации", отбеляза още зам.-председателят на НС.

Чуйте част от коментара на д-р Нигяр Джафер, слушайте и целия разговор с нея в предаването на Дарик "Реактивно" от ТУК.

(darikradio.bg, 26.02.2021)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност