slogan21

Интервюта

Зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов в разговор с Илиана Беновска по радио К2

Станислав Анастасов, заместник-председател на ДПС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Как се чувства като заместник-председател на ДПС?

     „Добре дошли в политиката, заместник-председателю на ДПС, как се чувствате?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че се чувства натоварен с много отговорности, както всички в новото ръководство на ДПС. Той продължи: „Ние имаме много тежка задача, трябва да върнем нормалността в политиката, трябва да възстановим демокрацията, да възстановим държавността, авторитета на органите и институциите. Това е много тежка колективна задача на ДПС, на останалите партии и на всички български граждани!“.

Позицията на КРИБ, че има много съвпадения между концепцията на ДПС и изискванията на работодателите.

    „Впечатление не само на мен направи срещата ви с работодателите тази седмица, в която ДПС доста категорично, не по своему както досега, заявихте, че трябва много ясно да се определи кой кого подкрепя, с кого ще се коалира, че вие сте годни за властта и не на последно място вдъхновеното слово на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, който застана на ваша страна и каза, че има много съвпадения между концепцията за управление на държавата, изискванията на работодателите и приоритетите на ДПС, какъв знак дадохте като партия?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че тези знаци съвсем не са случайни, а ДПС от няколко години настоява, че трябва да има ясна програма, концепция за развитие на българската икономика. От 5 години ДПС настоява, че е необходимо ускорено, догонващо развитие, каквато програма са предложили, а именно – чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия, високи технологии и включване на свободните активни граждани в политическия живот. Заместник-председателят на ДПС заяви: „Преди 5 години никой не ни чу, сега тези политики са политики на ЕС и България трябва да ги изпълнява!“. Той добави, че ДПС има много добър диалог с бизнеса и с активните граждани и всяка добра идея намира място в програмата на партията. 

Изказването на Ахмед Доган, че ДПС трябва да е една крачка пред другите партии, но не повече, за да не ги плаши.

    „Използвам Вашият израз, г-н Анастасов, че ДПС неслучайно заявява своята воля, неслучайно ли Ахмед Доган в своята реч на националната ви конференция заяви нещо силно впечатляващо и мъдро – „трябва да сме една крачка напред пред другите, но не повече от една крачка, за да не ги плашим“. Защо ДПС се страхува, че може да уплаши другите политици?“, попита водещата Илиана Беновска. Анастасов отговори, че ДПС са доказали, че от нищо не се страхуват. Той продължи, че по-скоро ДПС не иска да предизвиква онези чувства на завист, които не са характерни за политиката, но понякога се появяват. „Аз имам две малки деца, те редовно проявяват такива чувства, но такова нещо в политиката не трябва да има. А че винаги трябва да бъдем една крачка пред другите, като либерална партия, като партия, която има ясни идеи, ясна програма, ясна визия за развитие на страната, това е отговорност, която ние сами трябва да следваме!“, категоричен бе Анастасов.

Използването на езика на омразата от партии без ясни идеи и програма. 

    „Дърпате ме за езика и аз неслучайно да Ви кажа нещо, не знам доколко си спомняте, Вие сте по-млад от мен, имаше председател на ВКС, много известният юрист, Христо Данов, който е потомък на книжовниците, има такова издателство, той на един свой рожден ден ми каза, беше на 80 години вече, че за целия си живот е открил тайната на противопоставянето, той я формулира така – „И да знаеш, Илиана, всичко е от злоба и завист“. Доколко политиката търпи злоба и завист, къде е това, жаждата за пари, за власт, за това да сте доминантни, вие, хората, които се стремите към политиката?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че в политиката няма място за емоции, за харесване или нехаресване, но въпреки това отделни политически субекти през последните години използват езика на омразата, опитват се да се позиционират „про“ и „анти“ и бизнесът и гражданите плащат цената за това. Той продължи: „Използването на такъв тип средства е сурогат, сурогат на ясни идеи, на ясна програма за управление. ДПС има ясни идеи, има ясна програма за управление и се надяваме на една крачка назад или до нас и другите партии да имат такива идеи. Така че, когато стигнем до момента след изборите кой с кого трябва да управлява, да видим кой какво има на масата, ние сме си написали домашното и да видим как ще се състави правителство, което с ясна програма и идеи да реализира ускореното догонващо развитие и да възстанови държавността в България!“.

Има ли страх в другите партии от ДПС и почетния председател Ахмед Доган?

    „И понеже аз лично ценя българщината, не съм патриот като ВМРО, в смисъл с техните мъжки средства, но има много граждани патриоти, искам да Ви попитам защо всички се страхуват от ДПС, защо всички се страхуват от почетния председател Ахмед Доган, не Ви казвам някаква тайна, и защо, както каза Рамадан Аталай, вашият съпартиец преди две седмици, не е красиво да се опитват да се катерят на гърба на Ахмед Доган и той пожела на Бойко Борисов да не се покатери този път на гърба на Ахмед Доган. Ще изнесете ли вие и Бойко Борисов пак на гърба на Ахмед Доган, както изнасяте всички президенти до момента в съвременната история, Вие го знаете, и както изнасяхте и последния президент Румен Радев. Каква е цената, защо го правите?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори: „Г-жо Беновска, д-р Доган при всички случаи не е страшен човек, той е изключително добър, добронамерен. Да, наистина той вече 9 години не е в активната политика, но когато поиска да изпрати послание до актива на ДПС или до българското общество, той винаги е респектиращ! Няма нужда от плашене, но пак се връщам на партийки, които нямат идеи и програми, не знаят какво правят и се опитват да си вдигнат рейтинга, катерейки се на гърба му, това не е легитимно политическо средство даже. И после виждаме как тези партии, като влязат в управлението не знаят какво да правят, правят безпринципни съюзи, безпринципни коалиции. Тези, които са правили клетви , че няма да се съюзяват с тях, веднага сядат на масата с някакво оправдание „про“ и „анти“. Да, ДПС си има отговорността, но не сме призвани да носим други партии на гърба си! Ние сме призвани да отговорим на очакванията на българския гражданин, на българския бизнес и да им позволят да се включат в политиката по открит начин, така че техните идеи да могат да бъдат реализирани и те да ни контролират как ги реализираме и дали сме ги изпълнили!“.

Уважава ли ДПС Борисов и ГЕРБ?

    „Уважавате ли ГЕРБ и Бойко Борисов, ДПС и лично Вие?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори: „Уважението в политиката е задължително за всички, защото ние имаме опоненти там, а не врагове! Но действията на ГЕРБ не са за уважение. Това, че те 10 години рушиха държавността, за това, че пребиваваха във властта без идея, без програма, само с една фиксидея – на всяка цена да останат на власт и с ресурсите на държавата да реализират личните си виждания, това трябва да приключи. Държавността и демокрацията трябва да бъдат възстановени! Затова ние казваме, че тези избори са най-важните от 1989 г. насам!“. 

   „Пропуснахте ли случайно името на Бойко Борисов и уважението или неуважението към него от страна на ДПС?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че конкретната личност в политиката няма значение, важното е има ли програма и идея, или просто някой иска да стои на инат, просто за да е там. 

   „На инат или за ползи?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че българските граждани ще дадат оценката си на 4-ти април. Гражданите добре виждат кой какво прави, какви са резултатите от действията му и дали това е добре за държавата. „Ако благодарение на нищоправенето 10 години ние сме на дъното на всички европейски класации, то следващото поколение не иска да бъде там и ние сме длъжни да дадем ускорено, догонващо развитие!“, категоричен бе Анастасов.

     „Ние сме на върха на някои класации, например отзад напред по класацията за корупция!“, отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Това са отрицателни класации, да се гордеем, че сме на върха в отрицателни класации не е добре!“.

Обвиненията към Борисов, че има тайни бизнесотношения с Делян Пеевски. 

     „А доколко са верни твърденията, че Бойко Борисов и уважаемият г-н Делян Пеевски са в политико-икономически консорциум?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че тук пак влизаме в категориите, как някой, използвайки „про“ и „анти“ се опитва да прикрие, че няма програма и идеи. Той продължи: „А иначе г-н Пеевски нашият електорат го познава добре, особено около пандемията с COVID-19 и дарителската му кампания. Упражнения от типа този говори с онзи, клюки и интриги – трябва програма, трябват идеи, ДПС ги има и заедно с българското общество е готово да ги реализира!“.

Ролята на Делян Пеевски в ДПС.

   „Избягвате ли пряката квалификация, какво е Делян Пеевски за ДПС?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че Делян Пеевски е отговорен човек. Той заяви, че когато държавата не е могла да реагира в първите дни на пандемията, той се е намесил и е помогнал там, където трябва. Освен това Пеевски е един доста ефективен депутат, съдейки по законодателната му дейност. 

   „Absent, както се казва на един презокеански език, отсъстващ, от парламента имам предвид!“, отбеляза Беновска. Станислав Анастасов отговори, че ефективността на един депутат не се мери по това колко е присъствал в пленарна зала или колко кюфтета е изял в Народното събрание, а по законодателната му инициатива. Той продължи, че Делян Пеевски е изработил доста качествено законодателство и то признато от Венецианската комисия.

   „Обаче се говори, че г-н Пеевски е нежелан в този презокеански конгломерат, чийто език цитирах преди малко, вярно ли е?“, попита Беновска. Анастасов попита това някой посланик ли го е казал, или някоя партия, която няма идея и програма. 

    „Задавате добър въпрос! Някои. Ползвайки американското право на свободно слово, на свободно изказване в социалните мрежи скоро един Ваш колега ми даде много ярък пример, четейки разни писания за себе си, тя ми каза – виж какво, ти познаваш ли го този? Аз казах – естествено! Тя ми каза – тогава този ти е едикакъв си! Нали ме разбирате? „Една жена каза“!“, обясни Беновска. Станислав Анастасов отговори, че който няма програма се опитва да бъде видим с фалшиви новини.

  „Но хващат дикиш! Кажете ми като млад, съвременен мъж?“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че когато властта не е прозрачна, както е в последните 10 години, когато се действа хаотично, без програма, тогава е нормално в българското общество да има недоверие и фалшивите новини да хващат дикиш. 

Защо ДПС иска оставките на Борисов и президента Радев?

    „Защо тогава Ахмед Доган подкрепи Бойко Борисов в село Кочан и защо сега, след като вие подкрепихте поредния президент Радев, вие искате сега оставката и на двамата, и на Борисов, и на Радев?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че ДПС никога не е подкрепяла друга партия, ДПС винаги е подкрепяло идеи. „Говоря за персонална подкрепа, помните изказването на Ахмед Доган!“, припомни водещата. Събеседникът ѝ отговори: „Много сме далеч от персонална подкрепа. Подкрепяли сме, както в случая с президента Радев, че трябва да има промяна в българската политика. Обаче същия модел, който ГЕРБ прави 10 години, на конфронтация, на противопостаявне, на посочване с пръст, на липса на идеи и програми – затова към онзи момент ние му поискахме оставката. Съвсем логично беше да дойде такъв момент, когато се действа по същия начин както тези, които 10 години действат! Затова дадохме ясен профил от какъв президент има нужда България, без да персонализираме никого“. 

   „А сега ще изнесе ли ДПС, както се изрази Рамадан Аталай, че не трябва Борисов да се катери на гърба на Доган, ще го изнесете ли отново към властта?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че ДПС не са призвани да носят никого, освен българските граждани и българския бизнес към растеж. Според него катеренето на гърба на ДПС не е здравословно упражнение. 

   „Защото ще се хлъзне някой по пързалката ли?“, попита Беновска. Станислав Анастасов отговори: „Много, които са се катерили по гърба на ДПС, политически ги няма на радара!“.

   „Това, което казахте току що, звучи ли Ви почти, сигурно сте чели Марио Пузо, гледали сте „Кръстникът“, Майкъл Корлеоне, там изразът е много идиоматичен – „Натъжих се, че това се е случило така“. Натъжихте ли се ДПС от това, което добронамерено може би сте подкрепяли, определени фигури и субекти?“, попита водещата Илиана Беновска. Анастасов отговори, че ДПС никога не е подкрепяло фигури.

   „А кой избра Радев на втори тур – вие!“, подчерта водещата. Събеседникът ѝ поясни, че това не е станало с идеята да се подкрепи лицето Румен Радев, а да стане една промяна в президентската институция, която да промени модела. Това обаче не се е случило. Не може обаче да се говори за натъжаване, защото в политиката чувствата нямат място. Той добави: „Натъжава ни друго – това, че промяната не се е реализирала, това, че българските граждани и българският бизнес продължават да плащат цената за липса на идеи и липса на програма. Това не трябва да бъде така! ДПС има програма, може да я реализира, има капацитет!“.

Има ли самочувствие ДПС да бъде открито в президентството и в изпълнителната власт?

    „Имате ли вече самочувствие ДПС да бъдете явно във властта, явно в президентството, а не така деликатно, като субект, който очаква по подразбиране да забележат неговите усилия и не се натрапва? Сега вече имате ли самочувствие да го демонстрирате явно?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че ДПС винаги са имали самочувствие, защото то се основава на свършената работа. ДПС обаче няма излишно самочувстсвие, защото то вреди в политиката. ДПС не очаква от другите да го харесват, а да имат конкретни идеи.

   „А ако това не се случи, ако никой не ви припознае, независимо от вдъхновената реч на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че работодателите ви припознават, ако продължи отливът на подкрепа от страна на българското гражданство към вас, тогава накъде?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че в момента се наблюдава прилив на подкрепа към ДПС и последните избори ясно го показват. Той още веднъж подчерта, че следващият избор е много ясен – или догонващ растеж, или продължаване на затъването. Според него обществото много ясно разбира нуждата от реализирането на програмата на ДПС.

   „Г-н Анастасов, Вие сигурно сте провидец! Аз не мисля, че обществото се интересува от програмите, аз мисля, че обществото се интересува от клюките!“, заяви Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че е вярващ човек и смята, че обществото усеща по джоба и хладилника си, че липсата на  програми му вреди. А джобът и хладилникът говорят по-силно от клюките.

  „В какво вярвате, в Библията или в Исляма?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори: „Вярвам в Бог, нека така да го обобщя!“. „Вярвате в добрата енергия, в помощта!“, продължи водещата. Събедникът ѝ отговори, че вярва във всичко положително и вижда как силата на вярата помага на хората да изградят държавата си такава, каквато трябва да бъде. Той добави, че вярата е необходима, защото тя предполага мъдрост, предполага разум.

Кой може да бъде коалиционен партньор на ДПС?

    „Коалиционни партньори – ГЕРБ?“, попита Беновска. Станислав Анастасов отговори, че коалиционни партньори могат да бъдат всички, които имат ясна идея за развитието на държавата. 

   „С това ме препятствате да Ви изредя другите партии, така ли?“, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че се надява другите партии да си напишат домашното и да представят ясни програми. 

Срещу кого е ДПС?

    „ДПС срещу кого – ВМРО, „Демократична България“, Слави Трифонов?“, попита Беновска. Станислав Анастасов отговори, че ДПС никога не е била против никой, не залага на „анти“ говоренето. ДПС вярва, че всички имат нужда от позитивизъм и ясни идеи. 

Ще се кандидатира ли за народен представител?

    „Ще Ви кандидатират ли за народен представител?“, попита Беновска. Анастасов отговори: „Аз съм кандидат за кандидат, както всички други колеги. В момента процесът на номинации и подреждане тече, той е бавен и тежък, защото е максимално отворен и демократичен!“.

   „Колко е прецизен качествено?“, попита водещата. Станислав Анастасов отговори, че резултатите за кандидатите на ДПС дават най-ясен отговор на този въпрос. 

   „С какви качества заслужихте правото да сте заместник-председател на тази партия, която се грижи за етническия мир не само в България, но и на Балканите?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че не иска да говори за себе си, просто смята, че независимо дали е на това място или не, то трябва да се работи. Работата е най-важният критерий и така трябва да бъде.

   „Какъвто е слоганът на „Беновска пита“ „Икономиката, глупако!“, Вие казвате „Работата, глупако!“, цитирам Бил Клинтън!“, заяви Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че никой в ръководството не може да прави сам нищо, ДПС е колективен орган и затова са толкова силни и правят силни програми. Правилната нагласа на всеки политик трябва да бъде колективна.

Подкрепя ли идеята за граждански договор между политиците и избирателите?

    „“Радио К2“ и „Беновска пита“ подемаме инициатива всеки политик и партия да подпише граждански договор с всеки от нас, в този граждански договор да се ангажирате с конкретни действия и числа в полза на България и да заявите под клетва, че нямате мръсни пари и мръсни тайни, да ни погледнете в очите и да си сложите ръката на сърцето! Персонализирам – Вие имате ли мръсни тайни  и мръсни пари, ДПС бихте ли били готови, не знам дали знаете, да подпишете граждански договор с тези ясноти?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори: „Всеки от нас в ДПС е влязъл в политиката с лицето си. Персонално за мен всяка година сигурно от 15 години под различна форма аз подавам и декларации!“.

   „Това с декларациите го оставете, говорим за мръсни тайни и мръсни пари, невидими!“, уточни Беновска. Станислав Анастасов отговори: „Може да видите как живея и веднага ще си отговорите на въпроса. Аз имам две малки деца, имам съпруга, мисля, че всичко, което правим, се вижда, защото не го и крием. Иначе адмирирам инициативата Ви, тя е особено важна за тези по-млади партии, които излизат от нищото и много неща висят във въздуха. Но ДПС е партия на 30 години и не само на тези избори, ние още преди 30 години сме подписали такъв договор с българските граждани, с активните и свободни граждани!“.

   „Аз в лично качество и после чрез своята медия „Радио К2“, чрез предаването си „Беновска пита“ по „Радио К2“ и сега задавам въпроса кой и на какво основание иска и може ли да управлява България? Краткият и ударен отговор за ДПС, моля?“, попита Беновска. Станислав Анастасов отговори: „Отборните и активни граждани с идеите, опита и енергията си в партньорство с ДПС, което има ясна програма за ускорено догонващо развитие на страната и възстановяване на държавността!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 20-ти февруари 2021 г. 

( „Беновска пита“ , „Радио К2“, 20.02.2021г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност