slogan21

Интервюта

Участие на Илхан Кючюк по БНР

„Когато всички имат нужда от Движението за права и свободи, ДПС откликва за национални приоритети. Но виждаме едно поведение на токсичност към Движението за права и свободи. Аз лично не го разбирам.“ Това коментира пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк. Разграничаването от ДПС и декларираното от различни политически сили нежелание да се коалират с ДПС Кючюк определи като „политическа перверзия“.

Запитан има ли вариант ДПС да е част от управлението след изборите той посочи:

„Ние имаме какво да предложим на българската демокрация, имаме какво да предложим на българските граждани, имаме какво да предложим и като реформи на българските институции. Но за нас управлението никога не било самоцел. То не е било аритметическо мнозинство и няма да бъде такова. На, да, ние сме сериозна политическа сила, която има своята кадрова обезпеченост и разполага с необходимата експертиза и програмна готовност да реализира политиките си.“

Грешно е да се смята, че аритметическите мнозинства ще могат да осигурят политически комфорт, категоричен е той.

Според Илхан Кючюк Националният план за възстановяване и устойчивост очертава недостатъци на българската икономика и им търси решение, но в общ план залага „на повече от същото“, а идеята е „да има нов тип икономика, да се потърси скок в развитието“.

„Този разговор е най-важният в България“, изтъкна Кючюк, визирайки бъдещото изпълнение на плана не само от едно правителство. Модернизацията на икономиката и обществените отношения реално се залага в тази план, смята евродепутатът.

„Ще бъдем окончателно закачени на дъното, ако не участваме активно в процесите за възстановяване на Европейския съюз.“

Илхан Кючюк определи като „безспорно силен ход Европейската комисия да инициира доставки на ваксини по едно и също време във всички страни членки на Европейския съюз, както и подхода да се преговаря за ваксините срещу коронавируса от името на всички.

„Това беше силен знак. Противното не си го представям. Щеше да има борба за ваксини. Ваксинационния национализъм го избегнахме и това беше най-голямата и най-добрата новина от края на 2020 г.“

Около 3% е ваксинационното покритие за Европа, над 9% за САЩ и около 14% за Великобритания, отбеляза Кючюк.

От договорите с производителите на ваксини определено се вижда, че има добри намерения, но в правото добрите намерения не са достатъчни и трябва да има достатъчно ясно скрепени санкции, подчерта още евродепутатът.

Като пропуск на Европейската комисия Кючюк изтъкна липсата на предвидимост за доставките на ваксините.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл от ТУК.

(БНР, 11.02.2021)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност