slogan21

Интервюта

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред "Труд": Желанието на хората за промяна е близко до това през 1989 г.

Диалогът изисква отношение на уважение, толерантност, равнопоставеност. Цял един мандат може да мине докато обществото чака управленски решения на проблемите, а се налага да следи развитието на проблемите между коалиционните партньори. Това казва в интервю за "Труд" председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Питаме го за заявката на ДПС за участие във властта, за възможните партньорство и за поуките от допуснатите грешки. Търсим отговор и на въпроса защо ДПС няма да подкрепи Румен Радев за втори президентски мандат и заигра ли се държавният глава с ентическата карта.
- Г-н Карадайъ, посочихте, че тези, които ще дойдат на власт след вота, трябва да намерят "изцеление и на обществото, и от коронавируса". Кой може да даде подобно изцеление?
- Тази политическа сила, която обединява, а не разделя и противопоставя, която предлага програма и реформи, гарантира ускорено икономическо развитие, осигурява здравословни условия на живот в една чиста среда. Тази политическа сила трябва да има капацитета - политически и експертен, да реализира програмата си. Трябва да може не само да анализира, но и да прогнозира за дълъг период напред, да има визия с дълъг хоризонт. Да може да води диалог.
- Дадохте заявка за участие на ДПС във властта, кои са възможните ви коалиционни партньори?
- Същите политически сили, за които говорим по първия въпрос. Изключително важно е да подчертаем и необходимостта от диалог. Диалогът изисква отношение на уважение, толерантност, равнопоставеност. Изключително е важно това. Много често някои декларират, че се води диалог, а той е просто монолог. Много често говорят за коалиции, но то е налагане на волята на едната политическа сила на другата, взаимни обвинения и раздор. Това е най-честата картина. Цял един мандат може да мине - докато обществото чака управленски решения на проблемите, а се налага да следи развитието на проблемите между коалиционните партньори.
- След правителството на Орешарски, ДПС се превърна в нежелан партньор. Изчистихте ли имиджа си?
- Ние не сме съгласни с внушенията за имиджа на ДПС. Ако погледнем обективно, правителството на Орешарски завари 8 милиарда дълг, изключително обществено напрежение, изключително тежка икономическа криза, Европейската комисия беше блокирала или беше на път да блокира фондове. Да не забравяме, обществото беше доведено до изключително тежко състояние, няколко души се самозапалиха такова явление не сме наблюдавали в нито един етап от най-новата ни история. В такава ситуация за един изключително кратък период правителството на Орешарски направи така, че финансово страната да се стабилизира и да тръгне напред, европейските фондове да заработят и договори следващия програмен период. Това, че някои политически сили не могат нищо друго, освен да сриват имидж, да сриват доверие, да създават лош медиен образ на опонентите си, не е наш проблем. Ние се фокусираме върху визия, програма, идеи и решаване на реалните проблеми на хората.
- Простихте ли на БСП за грешките по време на правителството на Орешарски?
- ДПС е сериозна партия. Ние се развиваме непрекъснато, учим се и от грешките си, показваме грешките и на партньорите си. Както в живота, така и в политиката, трябва да има прошка. Но тя трябва да е осъзната от този, който иска прошката, да се поиска искрено и който я дава, да я даде от сърце, искрено. По-важното е да не се вторачваме в миналото, а да гледаме и да вървим напред. Да решаваме стратегически задачи. Да знаем пътя, но и да знаем докъде ни води този път.
- Защо смятате, че предстоящите избори ще са най-важните от 1989 г. насам? С какво ситуацията през 2021 г. напомня на тази през 1989 г.?
- Според ДПС началото на новото десетилетие беше и остава време на политически разломи. Изборите ще решат няколко въпроса, които са важни за развитието на страната. Евроатлантическата ориентация на страната, развитието на Европа като обединена и силна, осигуряваща икономически просперитет, мир и сигурност на региона. България - като равноправен и пълноценен участник в този процес, с достойна мисия като страна на геополитически и икономически кръстопът. Обществената енергия носи промяна и силно вярвам, че хората чуват кой и как иска и може да решава проблемите им, кой е близо до тях и кой витае в някои собствени светове, създавани с помощта и на медиите. Желанието на хората за промяна е това, което е близко до 1989 година. Убеждението, че тази промяна зависи от всеки един от нас. Че промяната започва с мен, от мен, от теб, от всеки един от нас.
- Президентът Радев обяви, че поздравлението на турския президент към Националната конференция на ДПС е заявка за намеса в изборите ни. Бихте ли коментирал твърдението му?
- Не, твърдения на г-н Радев няма да коментирам. Както казвам, ДПС има биография и път. Ние разчитаме на съзидателната енергия на нашите членове и симпатизанти, ние сме партията на заедността, толерантността и диалога.
- Заигра ли се президентът с етническата карта, както твърди премиерът Бойко Борисов?
- По същия начин, няма да коментирам. Българското общество трябва да види и да чуе добрите послания, да усети силата и волята на тези, които предлагат решения на проблемите на хората.
- Отчитате ли като грешка на ДПС дадената подкрепа за кандидатурата на Румен Радев за президент?
- Не, защото тогава също беше време за промяна. Цялата арогантност на управляващите създаде тази енергия на промяната. Това изигра положителна роля за намирането на баланс между отделните власти, за коректив на управляващите. Беше назряла необходимостта от намиране на истински обединител на нацията, каквато е ролята на президента по презумпция. А това, че г-н Радев не успя да изпълни тази мисия на обединител, е проблем и на българската политика и институционалност. Проблем, който ако не се реши, ще засили кризата на държавността.
- Появиха се твърдения от политолози, че лансираната от ДПС водородна революция е пореден опит за монетаризиране на политиката. Кажете, какво конкретно имахте предвид, като обявихте на Националната конференция на ДПС курс към постигане целите на Зелената сделка.
- Тези приоритети на ДПС са приоритети на ЕС и на ЕК. И ако България иска да бъде в крак с времето и иска да бъде истински пълноправен член на ЕС, трябва да се подготви за Зеления пакт. Времето тече и след изборите вече дори може да е късно. Създаването на солидна икономическа база е от решаващо значение за благоденствието на българските граждани и за създаването на нови работни места и осигуряване на социална стабилност. Това има определяща роля и за мястото и ролята на България в Европа. Цифровата трансформация се развива все по-бързо в европейски и световен мащаб и ние трябва да направим така, че България да не изостава и цялото общество да усети ползите от това развитие. Трябва да се работи по всички аспекти на цифровата революция и изкуствения интелект: инфраструктура, свързаност, услуги, данни, регулиране и инвестиции. Това трябва да бъде придружено с интегрирането на цифровите услуги във всички сектори. Същевременно трябва да увеличим инвестициите в човешките умения и образование, да работим повече за стимулиране на предприемаческото и иновациите, да увеличим усилията в научноизследователската област. Инвестирането в нашето бъдеще означава също насърчаване и подпомагане на публичните и частните инвестиции с цел финансиране на растежа на нашата икономика и нашите предприятия, включително малки и средни предприятия. ЕС има за цел да ускори прехода към енергия от възобновяеми източници, увеличаване на енергийната ефективност, намаляване на зависимостта от външни източници и ние трябва да сме в крак с това. Успоредно с това трябва да постигнем чиста среда за българските граждани и за Европа, чисти храни, чиста вода, чиста енергия. Това е приоритетна цел и трябва да е в приоритет в програмата за управление на страната. В крайна сметка, ние говорим за по-здравословно, по-екологично и по-справедливо бъдеще за българските граждани. Това определено ще бъде свързано с разходи и предизвикателства и по този път България не е сама, ние сме заедно в Европейския съюз. Европейският съюз ще предостави финансова подкрепа и техническа помощ на страните в реализирането на горните приоритети.

(25.01.2021 г., в. "Труд")

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност