Интервюта

Участие на д-р Хасан Адемов в "Беновска пита" по Канал 3

Публикувано: .

Хасан Адемов, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, коментира актуалните политически теми:

Трябва ли правителството да подаде оставка и би ли участвало ДПС в нова управленска конфигурация в рамките на 44-то Народно събрание?

Вие, като един от дългогодишните членове не само на партията, но и на парламентарната група, влизал в изпълнителната власт от името на ДПС, човек в ръководството, кажете в прав текст – ще се обединявате с БСП да сваляте Борисов и ГЕРБ ли, или само пускате коледни фишеци с конфети?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че нито едно от двете не е вярно. Той обясни, че позицията на ДПС е ясна, изразена в декларация от председателя Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна, както и в декларация на ЦС на ДПС. Тази позиция е категорична и няма нищо общо с позицията на БСП. „Ясно е, че ние се движим по различни писти, това, че целта на едните и на другите съвпада донякъде не означава, че ние имаме някакви действия, които са колаборирани, корелирани, съгласувани! Ние сме самостоятелна партия и сме в правото си да изразим нашата позиция така, както очакват нашите избиратели!”, категоричен беше народният представител.

„А каква е вашата позиция? Всъщност вие искате ли, ако ви покани Борисов, да заместите „Патриотите” в коалицията, бихте ли се съгласили? И затова ли искате оставката на Валери Симеонов, още не сте поискали на Каракачанов, за разлика от БСП?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че тази констатация не е точна. Водещата отвърна, че това не е нейна констатация, а просто чете различни публикации. Народният представител на свой ред отвърна: „Ако вероятно сте слушали изказването на Хамид Хамид, заместник-председател на нашата парламентарна група, вероятно може и да сте уловили онзи намек и за други оставки, освен тази на Валери Симеонов!”. „Това с намеците го оставете, говорете за явните неща!”, призова Беновска. Хасан Адемов отговори, че вероятно въпросът на водещата е дали ДПС биха искали да участват в управлението в рамките на 44-то Народно събрание. Той продължи, че има няколко изхода от сегашната ситуация. Първият вариант е Бойко Борисов да поиска оставката на Валери Симеонов, втората възможна ситуация е отказът на Валери Симеонов да повлече надолу цялото правителство и третата ситуация е позор за цялото правителство и цялата политическа класа. „Но дали искаме да участваме в този управленски формат? За нас този парламент вече е изчерпан и предсрочните избори чукат на вратата. Казваме това, защото след 2009 г. всякакви аритметични мнозинства и управленски формати не водят до удовлетворяване на очакванията на българските граждани!”, заяви Хасан Адемов. „Ако има предсрочни избори, пак ще има аритметични мнозинства!”, отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че точно затова от ДПС смятат, че алтернативата е програма за ускорено развитие на страната около която да се обединят партиите, които са получили доверието на българския избирател и оттам нататък страната да се развива в по-добра посока.

„Но веднага да Ви прекъсна, „Обединените патриоти” са получили по-голяма част от доверието на българските избиратели, отколкото вие! И тях ли ще обедините в тази програма за ускорено развитие?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че за всички български граждани вече е станало ясно, че този меркантилен популизъм и тази наглост на „Обединените патриоти” има своята алтернатива в обединителния патриотизъм. Това вече е ясно на всички и няма нужда ДПС да акцентират върху него. „Да, така е, няма нужда вие да катализирате процесите, Валери Симеонов е нарицателно на неадекватно поведение!”, съгласи се водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че тази констатация не се отнася само до лидера на НФСБ, той просто е станал нарицателно за подобен тип поведение. Адемов подчерта, че във всяка демократична страна след подобен гаф от страна на вицепремиер оставката на правителството щеше да бъде факт. Според него правителствената криза вече се пренася и в Народното събрание.

„А продължавате ли да подкрепяте това, което заявихте в началото и вашият лидер Карадайъ го повтори няколко пъти, че подкрепяте голяма част от управленската програма на ГЕРБ, неслучайно селектирам – не на коалицията, която съвпада с вашите приоритети на ДПС? И оттук да се подразбира ли, че подкрепяте Бойко Борисов, но на всяка цена искате „Патриотите” вече да си ходят?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че отдавна е станало ясно, че подкрепяйки част от предложените от ГЕРБ инициативи, законодателни и други решения, ДПС подкрепя всъщност своята програма. Той цитира думите на Румяна Бъчварова, която е казала, че 98% от програмите на ГЕРБ и ДПС съвпадат. „Ако в европейски мащаб ЕНП и АЛДЕ могат да управляват заедно, изключително странно е защо се изтъкват някакви други аргументи, когато става въпрос за съвпадение на програми! Неслучайно заявяваме, че аритметичните мнозинства са пагубни, защото водят до ситуацията, в която сме в момента. Затова искаме обединение около програма за ускорено развитие, забележете – на база на ценности, защото е очевидно, че има огромно разминаване между ценностите, които споделят ГЕРБ и тези, които споделят „Обединените патриоти”. И само затова, защото има някакъв аритметичен сбор, който позволява избор на управленски състав, не бива да се тръгва по този път!”, категоричен беше народният представител.

Ще хигиенизира ли Законът за задължителното депозиране на печатни и други произведения медийната среда в България?

„Ще ми позволите ли да преплета през един приет през тази седмица закон две координати? Едната е на ценностната система на управлението, а другата е на възможността да се сложи ред на нещата. Визирам закона за медиите, който беше предложен от Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, който беше приет в четвъртък. Може ли това да се счита за голямо постижение на ДПС по отношение на слагане на ред в тези две области, които назовах?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че това е успех не само за ДПС, но и за медийната среда в България. ДПС са искали да има яснота около това кой финансира медиите. „Очевидно не всички го искаха!”, отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че ако някой не го е искал, е трябвало да го заяви ясно. Що се отнася до ДПС, те искат да има яснота по отношение на собствеността и финансирането, затова е радващо, че този закон вече е факт.

Но ако трябва да го оценим по скалата на стопроцентовата ефективност, колко ефективност очаквате в, повтарям отново, хигиенизирането на медийната среда и в укрепването на градивните идеи в политиката с този закон?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че ако смятаме, че само през медийната среда можем да хигиенизираме обществените отношения, очевидно е, че ще сбъркаме в една или друга степен. Все пак обаче това е една от първите крачки за хигиенизиране и на обществените отношения, защото медиите са тези, които са транслатори на общественото мнение и понякога те могат да внушат идеи в една или друга посока, които да са различни от фактите.

„Една новина да Ви съобщя, първият ми събеседник беше Красимир Каракачанов от „любимите” ви „Обединени патриоти” и той съобщи, че в сряда ВМРО ще внесат законопроект по отношение борбата с фалшивите новини. Вие, като опоненти на „Обединените патриоти”, техни политически противници, ще си направите ли труда да видите нещо ефективно в техния закон, или ще бъдете с отрицателно отношение изначално?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че първо трябва да видят самия законопроект и тогава парламентарната група ще се произнесе. Това обаче по никакъв начин не може да промени отношението на ДПС към участието на „Патриотите” във властта. Народният представител подчерта, че компетентните органи трябва да установят дали е имало корупция в ДАБЧ, но в политиката дори и корупционните съмнения би трябвало да доведат до оставки. Тук трябва да сравним това с поведението на ГЕРБ, които само при съмнения за нередности са пожелали техните трима министри да си подадат оставката. От ДПС не одобряват този двоен стандарт. „Тоест Симеонов и Каракачанов трябва да си подадат оставките, така ли?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че Валери Симеонов отдавна е трябвало да си подаде оставката. „Каракачанов и той напира със сериозни стъпки към това да се присъедини и да направи компания на г-н Симеонов в парламентарната група. И както беше казано не съвсем иронично от нашия заместник-председател на ПГ – това е една сериозна заявка дисциплината при „Обединените патриоти” да бъде подобрена в ПГ!”, категоричен бе Адемов.

Бюджет 2019.

„Ще имате ли някакви специални условия да подкрепите бюджета?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че при никакви условия ДПС не може да подкрепи този бюджет. Партията го оценява като предизборен и неефективен. Народният представител обясни, че близо 6 милиарда лева предизборно се наливат в нереформирани системи. Според него този „рог на изобилието”, който се излива върху част от публичните системи, няма да доведе до тяхното реформиране. „Например тези 10% в бюджетния сектор не че са излишни за тази система, не че заплатите при тях са високи, но цялата тази история като че ли намирисва на купуване на лоялност с бюджетни средства, защото предстоят два избора, а знаете държавните служители как гласуват. Категорично „против” бюджета ще сме със сериозни аргументи и при обсъждането на бюджета на НЗОК, и при обсъждането на бюджета на ДОО, и при обсъждането разбира се на държавния бюджет!”, завърши Хасан Адемов разговора си с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3” на 4 ноември 2018 година.

 

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност