Интервюта

Халил Летифов: Предсрочните избори чукат на вратата (ВИДЕО)

Трябва да върнем доверието в институциите и да реанимираме държавността, обяви зам.-председателят на ПГ на ДПС

„Отговорността за политиката за хората с увреждания трябва да я носи единствено и само министърът, защото още от избирането му за вицепремиер, като отговарящ за демографската и етническата политика, ние казахме, че това е гавра. В случая след всичките тези скандали, които той сам предизвика това беше поредният шамар за майките, а и за всички инвалиди в страната. Казахме, че само по себе си това предложение е скандално и то не бива да бъде осъществявано. Между двете четения на законопроекта трябва да се промени този съвет да бъде оглавяван от министъра, а не от вицепремиера. Не мисля, че има легитимност, още повече, че той се извини под натиска на коалиционния съвет, а преди това заяви, че би било неискрено. Значи вчера той се е извинил неискрено, а преди това, когато е използвал тази фраза по адрес на майките, срам ме е да я кажа, е бил искрен. Ще изглежда брутално той да оглави този съвет по въпросите на инвалидите. И за съжаление това не е шега, а трагедия.

Целият този скандал в една нормална държава щеше да продуцира най-малкото оставката на въпросното лице”, обяви Летифов.

По отношение на вота на недоверие срещу правителството, който за трети път не мина вчера   зам.-председателят на ПГ на ДПС коментира:

„Не виждам да има нужда от регресия в политиката при този хаос, който цари в управлението като цяло. Що се отнася до Марешки, дали една партия е опозиционна или не, си личи от подкрепата за кабинета. Вчера те подкрепиха кабинета и тук вече излизаме от хипотезата, че те са опозиция. Те не са опозиция – гласовете вчера се преброиха – опозиционните партии БСП и ДПС имаха 99 гласа. Всички останали бяха на съуправляващи субекти, така че излизаме от хипотезата, че Марешки е опозиция. По отношение на оставката за премиера – не е важно дали ние сме я поискали или не. Ще ви припомня в началото бе словото, когато ние изразимхме съмнение за тази коалиционност, която няма допирни точки като формула, освен чисто математически. Изразихме тази наша позициия още миналия април, когато се конструираше кабинетът и мнозинството н парламента. Тогава ГЕРБ обявиха, че ще озаптят „Патриотите”. Уви, вчера видяхме, че всъщност премиерът няма полезен ход и по-скоро „Патриотите” са озаптили ГЕРБ. Което е изключително притеснително, защото поведението, цинизмът, обидата, която не бива да си позволява, който и да е политик, но си позволи един вицепремиер, всъщност тегне върху цялата държава и персонално върху ГЕРБ и премиера. И това е очeваден факт.

Под озаптяване на ГЕРБ имам предвид, че нямат полезен ход. Това се потвърди и от изказването на другия вицепремиер, който оправда поведението на г-н Симеонов с думите, че видите ли, ако удовлетворят искането на майките, трябвало да падне властта. Разбираме, че това всичко се случва в името на властта. ГЕРБ са заложник на тази, не мога да я нарека политика, на тази шашмалогия”, каза Летифов.

Той изключи възможността на този етап ДПС да подкрепи правителство на малцинството без „Патриотите”.

„Направихме подобни предложения в самото начало. Не беше за правителство на малцинството, а да се направи програмата за ускорено развитие и тя да се следва. И да се подкрепят основните неща, които ще гарантират това ускорено развитие. След това всички политически субекти си носят отговорности за своите политически тези и поведение. Това бяха част от вариантите, за да не стане това поведение част от държавната политика. Но то стана. Ние предложихме това с тази идея. Година и половина по-късно като че ли това изглежда безсмислено. Оттук нататък ние всички дължим отговор, защото е ясно, че така не може. Морал в политиката не остана. Институциите ще ударят още по-голямо дъно от това, което ние наблюдаваме. Трябва да се върнем на плоскостта да се върне доверието в институциите на първо място, второ да реанимираме държавността и не на последно място е това да има морал в политиката. ДПС е предвидим партньор – понякога скучно, понякога звучи клиширано, но 28 години ДПС е доказало, че е предвидим партньор. Когато е ставало въпрос дали Движението подкрепя или не подкрепя – става въпрос за политиките, които сме отстоявали толкова години и сме заявили предварително. Един политик струва толкова, колкото неговата дума, която казва, и как я защитава след това с гласуване”, заяви народният представител.  

По думите ме в момента наистина са модерни консерваторските идеи и мислено, но в България не се вижда как този консерватизъм води до стабилизация на страната и как връща доверието в институциите.

„Стана ясно, че либералният модел търпи отстъпление, но това е провал на политиците. Но по-добро от това никой не е представил. Тук целта на консервативния модел е противопоставяне и стратегията е „нищо не ни обединява по-добре от общия ни враг”. А политиката би трябвало да създава партньори и перспективи, а не врагове”, каза Летифов и поясни, че ДПС не се притеснява, че остава единствена либерална партия, при положение, че и БСП клони към консервативното, като такива се заявявяват ГЕРБ, Волен Сидеров и още други политически субекти.

„Понякога разумът наистина е сираче”, изтъкна Летифов.

„Целта всеки да бъде модерният Орбан на Балканитеизглежда все по-мечтана от всички политически сили в парламента. Надявам се да има едно изтрезвяване и да се върнем към това, че ние имаме национален интерес и приоритети. И по-скоро да бъдат намерени приоритети, защото към днешна дата не е ясно какви са те”.

Относно протестиращите майки депутатът каза:

„Смятам, че те вече спечелиха една битка. Смятам, че успяха да спечелят. Оттук нататък те искат да спечелят уважението, което са заслужили и ние ги подкрепяме. В никакъв случай няма да политизираме техния справедлив процес. Ще ги подкрепяме, за да се чувстват пълноценни най-малкото. А и те неведнъж повториха, че тук не става въпрос за пари и това не се разбра, и оттук идва цялата драма. Самата реплика,  като че ли слага капак на целия анализ, който са си направили властта за проблемите на майките на деца с увреждания”.

„Затова като говорим за приоритети, хората ще ни принудят да си говорим за приоритети и да ги следваме. Изборът е наш дали ще го направим по трудния начин или не. Не искам да звучи като заплаха, а по-скоро е една констатация. На последно място сме по доходи, по продължителност на живот и още много други такива показатели. Затова ние търсим партньорство и изготвяме нашата програма. Дължим ясна политика за доходите на хората, дължим ясно отношение и решение по отношение на бизнеса, инвестициите и развитието като цяло на всички сектори, защото където и да копнеш, ще намерим проблеми. За да може да догоним поне страните, които са влезли с нас и тези малко преди нас като Румъния, Чехия, Словакия”, добави зам.-председателят на парламентарната група на ДПС.

Халил Летифов обясни, че в ДПС вече напредват по отношения на изготвянето на тяхната програма за управление.

„Не знам кога ще бъдем готови, но работим упорито и сме в напреднала фаза. По-важното е обаче да намерим партньори и да се възприеме този модел на поведение”, уточни той.

„Обединените патриоти” в никакъв случай не са системна партия. Кое е системното – цинизмът, арогнтността, езикът на омразата. Да бъдеш системен играч, означава да си предвидлив. Да носиш цялата отговорност, дори и тя да носи негатив. Там такова нещо не съществува. За нас те не могат да бъдат политически партньор – не на нас, а на която и да е отговорна политическа сила. И второ да официализираш езика на омразата и то като гавра с най-уязвимите групи, не може да бъде прието, простено и никога да бъде на политическата сцена като системност”, отговори Летифов на въпрос дали „Патриотите” вече са системна партия в българската политика.

Той за пореден път обясни, че програмите на ГЕРБ и ДПС в немалка степен се препокриват, заради което те неведнъж са подкрепяли решения на управляващите. Според него ще се стигне до предсрочни избори.

Предсрочните избори чукат на вратата, не защото опозицията ги иска, а заради проблемите в коалицията във властта и заради липсата на приоритети и решения заради очакването да се решат проблемите на обществото. Пресрочните избори чукат на вратата поради тази причина, заради проблемите в малката коалиция, заради проблемите между малката коалиция и голямата партия. Нашето настояване е, че „Обединени патриоти” нямат място там”, добави Летифов.

Възможно ли е обаче да се направят избори 3 в 1 през следващата година, когато са евроизборите и местните.

„Ако ситуацията наложи да се направят, ще се направи без значение кой колко е готов. Ние, от ДПС сме готови. Както каза нашият председател г-н Карадайъ обаче „какво от това, какво правим след това”. Търсим този отговорен подход. Но за съжаление обаче ще ги направим тези иизбори заради управленската немощ.  Защото трябва да се види след това кой с кого ще си говори. Състоянието, в което е и парламентът, и мнозинството. Всеки с всеки е скаран и не си говори – който и да предложи програма, тя няма да сработи, защото няма да намери партньор. Заради това и управляващите не сработват, защото нямат допирни точки. От друга страна ще ни се наложи в интересна България. Няма да сработи и идеята да дойдем на власт, пък после да решаваме какво ще се случи. Ние държим всички партии да излязат предварително и да кажат какво се случва след това”, добави Летифов.

„Ние си запазваме правото да използваме всички демократични методи, за да налагаме нашите ценности”, обясни Летифов в отговор на въпрос дали ДПС ще предизвика предсрочни избори.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност