Интервюта

Велислава Кръстева: Опозиция сме, но не подкрепяме принципа "стани да седна"

БСП и ГЕРБ още не са узрели за партньорства

Велислава Кръстева е депутат от ДПС и дългогодишен ръководител на пресцентъра на партията. В правителството на Пламен Орешарски е заместник-министър на културата. Родена е в Плевен. Завършва музикалното училище в града със специалност виолончело. Магистър е по политология и бакалавър по икономика.

- Госпожо Кръстева, Ахмед Доган беше определил Русия като незаобиколим фактор, но неотдавна се срещна и с американския посланик. Как трябва да тълкуваме ситуацията?
- Практика е с нас да се срещат представители на посолствата. Такъв диалог е необходим. Дори ще ви кажа нещо повече - американският посланик,както и повечето дипломати провеждат срещи с лидерите на основните политически партии. Даже тези дни бяха разпространени снимки от други такива срещи на посланика. Но те не предизвикват подобен интерес и знаете ли защо? Защото е важно с кого се срещат. Личности като почетния председател на ДПС Ахмед Доган с биографията си, с визионерството си представляват национален капитал и във всяка нормална демократична държава не само посланиците, но и представителите на политическия елит ги търсят за срещи, особено когато държавата се намира в кризисна ситуация. А ние се намираме в кризисна ситуация.
Търсят ги, за да дадат своята оптика, за да разговарят с тях за възможните решения, за бъдещето.

- Затова ли миналата седмица Валентин Касабов обяви, че Волен Сидеров ходи редовно в Сараите на Доган, но пък Сидеров се зарече да го съди?
- Нека да не бъркаме нещата. В така наречената малка коалиция вървят процеси, които силно напомнят един стар каубойски филм - "Добрият, лошият и злият". Единият арогантно-циничен, другият извън протокол и правила и третият нахлупил синьо легенче на главата си с призива "Ребята, давайте жить дружно". Всичко и на всяка цена, за да задържат властта.

- Как ще коментирате думите на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания и искате ли оставката му?
- Искрено се надявам, че до редакционното приключване на броя на "Галерия" оставката на това недоразумение ще бъде факт. Защото тази персона е несъвместима с позицията, която заема. Вече година и половина ние настояваме, първо, за недопускането на националистите във властта и после - за демонтирането им от управлението. Но за съжаление призивите ни не бяха чути. С какво е по-различен Симеонов, когато бута и дърпа възрастни жени на границата, когато нарича жени "майки с инстинкти на улични кучки" и днес, когато арогантно ги нарича "кресливи жени с уж болни деца". С темата за думите и поведението на този човек трябва да се занимават специалисти медици. Той няма място нито във властта, нито в демократичните институции на държавата.

- ГЕРБ и БСП бягат от официално обвързване с ДПС. Защо се превърнахте в нежелан партньор?
- Може би и двете политически сили все още не са узрели за партньорства в добрия политически смисъл на думата. У нас сякаш битува разбирането на големите партии, че добрият партньор е този, който заема малка електорална ниша и не ти се бърка особено много в работата, когато си на власт. Модерната политика изисква ново отношение към партньорствата. Това е въпрос, който стои и пред елитите в повечето европейски държави. Което ще рече да се търсят общите ценностни основания, приоритети и съответните начини за тяхната реализация и отстояване.

- По повод факта, че напоследък ДПС осигурява кворума в Народното събрание, Корнелия Нинова каза: "В момента ДПС управлява с ГЕРБ, а "Обединени патриоти" са щастливи от това". Такава ли е действително политическата картина?
- Ето потвърждението на горните ми думи. Моделът "стани да седна е контрапродуктивен. Не носи нищо, а само механичната замяна на едни с други. А най-важният въпрос е "А сега накъде?".

- Определяте се като опозиция, но прави впечатление, че критиките ви са насочени единствено към патриотите. Защо не атакувате ГЕРБ?
- Изкушавате ме отново да ви върна малко назад - непосредствено преди съставянето на това правителство. Тогава не друг, а именно ГЕРБ отчете, че имаме много голямо съвпадение на програмите -като приоритети и решения. Обаче, пренебрегвайки предупрежденията ни за рисковете, които носи, те сметнаха за по-изгодно за себе си да направят коалиция с националистическите формации. Идеята е, че малкият партньор трябва да слушка и да папка.
Днес резултатът е налице. Политика на гасене на пожари, раздирана от скандали, и неработещи институции. И отговорността за това е изцяло на най-голямата партия ГЕРБ.

- В каква кондиция е ДПС в момента - има ли го още проблема с разделението на мюсюлманите заради партията на Лютви Местан?
- Ако трябва аз да дам оценка за кондицията, то намирам, че партията е с много добър тонус. И ще ви напомня - ДПС е европейска либерална партия, която стои на много солидна ценностна основа. ДПС е с дълга, почти 30-годишна политическа биография, неизменно парламентарна. Така че струва ми се малко несериозно сравнението със спорадично възникнали и затихнали политически субекти. Работим изключително интензивно. Преди две седмици проведохме семинар, на който часове наред работихме върху програмата ни с оглед на новите реалности и предизвикателства. Работата ни беше разделена по панели, по отделните секторни политики, европейското измерение и организационно-партийна дейност. Трябва да ви кажа, че толкова качествена и задълбочена работа по секторните политики и възможностите за тяхната реализация едва ли друга политическа партия може да предложи. С много дълбока експертиза и модерна визия. Както каза председателят ни Мустафа Карадайъ - ние работим върху програма за ускорено, догонващо развитие. И още нещо, което е много показателно - тази седмица при частични избори за кмет в село Суходол, община Главиница, нашият партиен кандидат Недрет Алил спечели на втори тур с убедителна победа срещу кандидата на ГЕРБ.

- Кое е най-важното послание от последния семинар на ДПС?
- Ние работим за промяна на модела. Къде каква промяна е необходима, така че да се стабилизира икономически държавата, за да се стигне до модел, който да даде на българските граждани по-високо качество на живот.
Нашето разбиране е, че този модел не може да се промени на принципа "стани да седна". Затова казваме, че алтернативата на това управление е управленска програма за ускорено развитие, около която да се обединят всички. И чак след това да се мисли кой и как да реализира програмата.

- Същото направиха и БСП с "Визия за България".
- Не е същото! Принципът е различен. БСП правят своя програма, която искат да реализират, ако те вземат властта. А ние искаме всички системни партии да се обединим около обща програма и чак след това да се мисли за коалиции и правителство.

- Вие ги подкрепихте обаче при вота на недоверие към правителството за политиките в сектор "Здравеопазване".
- Подкрепата ни бе принципна. Ние сме опозиция на това управление. Подкрепихме ги, въпреки че разбирането ни за сектора е принципно различно. Няма да изброявам всички различия, защото те са концептуални и засягат, мисля, почти всички сфери на темата. Общото е едно - че действащият в момента модел, ако въобще има такъв, е провален.

- Притесняват ли ви реакциите след убийството на журналистката Виктория Маринова?
- Самият случай и последвалите реакции будят тревога. Индикатор са за много тежко разделение в обществото и недоверие в институциите. Разследването се пренесе на полето на журналистиката, смесиха се понятия, което допълнително нагнети напрежението. България влезе в световните медии след мигновената квалификация, че става въпрос за посегателство срещу разследваща журналистика. В подобни тежки ситуации отговорността на медиите е огромна. И те трябва да си дават сметка какво може да последва дори от една погрешно казана от тях думичка, прибързани заключения и пази боже, обвинения и присъди. Много е важно да се внимава как се поднася новината и какви квалификации се правят, тъй като свободата на словото не е слободия.

- Опетнена ли беше държавата, правилно ли Борисов извика посланиците?
- В такива моменти трябва да се запитаме кой има интерес от това. И да помислим чия запазена марка е клепането на България пред света. Има политически групи, които през годините така и не намират представителство в парламента, просто защото не генерират достатъчно подкрепа. Те обаче смятат, че има някакви външни сили, които да ги "инсталират" във властта.
За тази цел близките до тях медии използват всеки повод, в нарушение на всички етични норми, да раздават квалификации, от което страдат всички. Най-вече целостта нат. нар. гражданско общество. Тези политици и журналисти действат на принципа "колкото по-зле, толкова по-добре". Говоря за представителите на т.нар. "автентична десница" и нейните отломки, лидери и прилежащите им обръчи от медии. Най-лошото е, че именно те са токсични и създадоха силно замърсена публична и медийна среда, в която диалогът е последното, което биха допуснали да се случи.
Въпрос на зрялост и на политическия елит и на обществото е дали ще успеят да преодолеят това предизвикателство. Дали ще сработи имунната система на демокрацията.

- Все повече анализатори казват, че либералният модел е създал кризата в Европа. И спасението е именно в християнски правителства като това в Унгария. Какво е вашето мнение?
- В Европа се говори за криза на либералния модел, но очевидно алтернативата не са националистите. Защото те са деструктивни по същността си. Освен това политиката на противопоставяне и разделяне никога не е била конструктивна. Първо трябва да се отговори на въпроса какво очакват хората, гражданските общества от политиците си и от държавите си и от Европа. А те искат едни и същи неща - по-добро качество на живот, сигурност за бъдещето си и гарантиране на гражданските им свободи. Европа и всяко правителство трябва да отговори на тези очаквания.
ДПС има собствена, неизменна линия на поведение - европейска и евроатлантическа ориентация. Ще напомня, че именно д-р Доган още през 1990 година каза, че България трябва да е пълноправен член на ЕС и НАТО. И днес, почти 30 години по-късно, тази идентичност, тази принадлежност няма алтернатива.

(в. Галерия, 24.10.2018г)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност