Интервюта

Илхан Кючюк: От резултата на референдума зависи европейското бъдеще на Македония

Публикувано: .

На 30 септември в Македония ще се проведе референдум. На него гражданите трябва да кажат дали приемат името Северна Македония, договорено с Гърция след близо 27-годишни преговори. Но не само. Въпросът за името е пряко обвързан с подкрепа за членството на Скопие в НАТО и Европейския съюз. А македонското общество е разделено. Поддръжници на компромиса с името в името на европейска перспектива са управляващите, подкрепяни от албанското малцинство, против са най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Груевски и президентът Георге Иванов, които зоват за бойкот. 

Изходът от референдума обаче надхвърля рамките на страната, твърдят евродепутати. Илхан Кючюк от групата на либералите: "Залогът е бъдещето на Македония и дали страната иска да се развива като член на НАТО и ЕС. Това има изключително значение и върху регионалната сигурност и просперитета. Важно е и за ЕС, защото освен дълбоката интеграция, която е неминуема, ЕС  се нуждае и от разширяване, въпреки че някои от европейските лидери не споделят все още това мнение". 

Илхан Кючюк  не вярва, че може да се стигне до подобен драматичен развой: "Не бих отишъл чак толкова далеч в своите констатации, но със сигурност това ще означава регрес по отношение на извървяния път от страна на държавите от Западните Балкани и по-конкретно на Македония".  

Но на всички им се ще да вярват, че изходът от референдума ще бъде положителен. Не е ясно обаче дали силите на пожелалите европеизация въпреки компромиса с името на страната ще стигнат, за да бъде признато допитването за валидно. Изискването е в референдума да са участвали половината + 1 процент от македонските граждани, а от тях мнозинството да са отговорили с да.

Прогнозите на Илхан Кючюк: "При всички случаи резултатът ще бъде положителен. Въпросът е в каква степен гражданите на Македония ще излязат да гласуват. ЕС прави необходимото, за да подкрепи Македония в този важен момент, момент на кръстопът".

Цялото интервю може да чуете ТУК.

(БНР, 26.09.2018)

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност