Интервюта

Искра Михайлова: Бях докладчик по основни досиета. Осигурих силна финансова рамка

9 месеца преди изборите за Европейски парламент, които в България ще са на 26 май 2019 г., "24 часа" публикува отчет на представителите ни в ЕП за това какво са свършили досега. Инициирахме го, за да могат читателите да направят информиран депутати, отговорите на повечето от които вече публикувахме, се отчитат по два зададени от "24 часа" въпроса:
1. Какво направихте в Брюксел за ЕС като цяло?
2. Какво направихте в частност за България.

1. Като председател на Комисията по регионално развитие направих всичко възможно структурните фондове и политиката за сближаване да останат основна инвестиционна политика на ЕС и след 2020 г. Използвах всички инструменти, които дава председателската позиция - извънредни заседания, срещи с членове на Европейската комисия (ЕК), постоянни срещи и изслушвания на зам.-председателите на ЕК, срещи с националните парламенти и всички неправителствени организации, които представляват регионите, съвместни заседания и активно сътрудничество с Комитета на регионите. Резултатът е видим в предложението на ЕК за новата многогодишна финансова рамка. Политиката за сближаване продължава да лидира въпреки минималните корекции.
На второ място - бях докладчик по някои основни законодателни досиета, които касаят отделни страни, но и политиката на ЕС като цяло - това са извънредните мерки за подкрепа на Гърция, подкрепата за Кипър, възможностите за използване на структурни фондове за преодоляване на щети от природни бедствия. Това са важни досиета, които променят облика на кохезионната политика и влияят на целия ЕС. Често представям в пленарна зала устни въпроси, които са основа за дебати и резолюции по ключови въпроси на регионалната политика.

2. Що се отнася до това, което засяга пряко България: оглавявах делегация от Комисията по регионално развитие на ЕП, която посети България през 2017 г., и успях да представя облика на България като страна, която абсолютно разумно, целенасочено и с ясна представа за ценностите прилага структурните фондове на ЕС. Освен това организирах поредица конференции на високо ниво с Камарата на строителите в България, с КРИБ, които представиха новите инвестиционни политики на ЕС и основно фонДа за стратегически инвестиции по плана "Юнкер". Организирах и участвах в събития в Брюксел и повечето страни членки, на които представях и Комисията по регионално развитие в ЕП, но и България.

(в. 24 часа, 21.08.2018г)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност