Интервюта

Д-р Нигяр Джафер: Политическият сезон беше белязан от скандали и протести

Публикувано: .

- Какво се случи през изминалия политически сезон?
- Ключовите думи за изминалия политически сезон са скандали, протести и прехвърляне на отговорност към Народното събрание от изпълнителната власт. Председателството нямаше как да не остави отпечатък в този политически сезон. Имахме рутинно, ротационно председателство. Не можем да не отбележим наличието на множество скандали в управляващата коалиция. Ако трябва да си спомним за някои от тях, веднага наум ще ни дойдат разправиите с много сериозен политически отпечатък между Сидеров и Касабов, между Валери Симеонов и Сидеров, между Каракачанов и Симеонов и т.н., включително между вицепремиери и ресорни министри. Множеството протести, потиснати с пари, също белязаха този политически сезон. Изключение прави един протест -протестът на майките на деца с увреждания. Той продължава и не се вижда изход. Другото, което може да се каже за този политически сезон е, че се утвърдиха двойните стандарти, т.е. говоренето по един начин, когато представителите на властта са в чужбина, и по друг, когато са в страната. Много често се прехвърляше отговорността от Министерски съвет към Народното събрание, като случая с чумата по дребните преживни животни, когато абсолютно ясно разписани задължения на министъра на земеделието и на вътрешния министър, просто бяха прехвърлени към парламента. Те решиха да уведомяват всеки ден парламента какво се случва, вместо да отидат, да разговарят с хората и да им обяснят защо трябва да се предприемат такива мерки.
- Вътрешнополитическите скандали получиха ли отзвук в Европа?
- Трудно е да се каже дали Европа прикрита зад дипломатичното потупване по рамото и протоколните усмивки е в състояние да разбере проблемите на всяка една страна. Трябва да правим разграничение между поведението на европейските чиновници, продиктувано от протокола и доброто възпитание, и между това, което те съзират като проблеми. В този смисъл, Европа има много сериозни проблеми - Брекзит, липсата на ясно европейско лидерство, т.е. нашите проблеми си остават наши. За съжаление, председателството не помогна да се реши нито една конкретна цел на България, не доведе до конкретни решения за хората, напротив, задълбочи част от тях, защото се обърна повече внимание на протоколното ни добро представяне пред чужденците, както казваме, отколкото на решението на проблемите. Така че очаквам горещ сезон, който отново да върне фокусът върху проблемите вътре в страната.
- Протестите са безпрецедентни по теми и по продължителност. Те резултат от липса на реформи ли са или будна гражданска съвест?
- Категорично, липсата на реформи довежда до част от тези протести. Например, липсата на реформи в ТЕЛК, в политиката на хората с увреждания, липса на покритие на очакванията от хората с увреждания на достоен живот, защото те са от най-уязвимите групи в обществото. Разбира се и будната гражданска съвест. Активността на гражданите доведе до тази поредица от спорадични протести, които най-вероятно ще продължат и според мене ще се задълбочат. Нека си припомним протестите на превозвачите, на собствениците на бензиностанции извън големите вериги, палатковият лагер пред парламента е факт вече месеци наред. Множество спорадични протести, които показват системни проблеми и заради липса на реформа, и заради активната гражданска съвест.
- Кои ще са горещи -те политически теми на следващия сезон?
- Очаквам концентрация към проблемите в страната на управляващи и на опозиция. Мисля, че и хората, които участват в протестите и в поставянето на тези проблеми, ще продължат да го правят. Това ще бъде сезон, може би, на задълбочаване на скандалите в управляващата коалиция. Ще видим как премиерът ще излезе от тази ситуация. Очаквам ремонт на кабинета, защото това е логичен ход, защото другото е предсрочни избори. Да не забравяме и още едно събитие, не толкова твърдо като протестите, което беляза абсолютният крах на парламентаризма -ръкопашният бой в кулоарите на парламента. Подтискането на парламентаризма в парламентарна република, замитането на проблемите, ще доведе до задълбочаване на проблемите, свързани с управлението и функционирането на демокрацията.
- Усещането е, че всички партии се готвят за предсрочни избори. Това се вижда в реакциите по различните проблеми. Вярно ли е това усещане?
- Усещането е вярно, но ние сме в началото на този кабинет и парламент. Много са скандалите вътре в коалицията. От друга страна, те изглеждат изключително вкопчени във властта. Част, от които изглеждат абсолютно неуправляеми, и ще има момент, когато премиерът дори няма да може да ги потушава, но да видим какво предстои в новия сезон. Може би, първо ще има ремонт на кабинета. След това ще говорим за всичко друго. Засега предстоящите избори ще са Европейски парламент и изборите за местна власт.
- В кои сектори смятате, че трябва да има смяна на министри?
- Има няколко сектора, които видимо генерират напрежение и проблеми. Не случайно вотът на недоверие беше за сигурност. Категорично беше казано, че секторът не се развива добре и в интерес на гражданите, вътрешното министерство, много са, много са. Реформи няма никъде. Друг е въпросът, какъв трябва да бъде профилът на министрите, за да направят реформи, за да се случват нещата и да вървят напред.

(в. Шуменска заря,08.08.18 г.)

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност