Интервюта

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред "Труд": Необходима е реанимация на държавността

Публикувано: .

В последния работен ден на парламента преди лятната ваканция разговаряме с председателя на ДПС Мустафа Карадайь за политическия сезон, отношенията между опозиция и управляващи, както и за ролята на Движението. Питаме и защо от първия ден на настоящото управление ДПС настояват патриотите да бъдат демонтирани от властта.
Председателят на ДПС разкрива и какви са амбициите на партията му в изборите за евродепутати и за местна власт.
- Г-н Карадайъ, ДПС беше балансьор, след това участник във властта, незаобиколим фактор... Каква в момента е ролята на Движението?
- Движението за права и свободи е в активна позиция и незаобиколим фактор в защита на демокрацията. Ние сме активна опозиция. Следим динамиката и обществените нагласи, държим в процеса да присъстват важните теми за цялото общество, следвайки дългосрочни цели и национални приоритети. Работим активно за установяване на нормалност в политиката, необратимост на демократичните процеси, на евроатлантическата ориентация, за реанимиране на държавността. Имаме програма, имаме капацитета, волята и дългосрочната визия.
- И БСП, и ГЕРБ гледат на ДПС като на нежелан партньор. Водени ли са разговори в партията по темата и ще се опитате ли да преобърнете отношението на двете най-големи партии?
- Последователни сме в тази позиция - несъстоятелна теза, без аргументи, чист популизъм. Крайно време е политическите сили и особено основните да застанат на висотата на своята отговорност и да провеждат отговорна държавна политика. Когато определят една политическа сила като "нежелан партньор", би трябвало да кажат кои положения от ценностната система на тази политическа сила не споделят. Другото е несериозно. Когато работим за демокрация, за държавност, за подобряване на живота на хората, бизнес климата, за привличане на инвестиции, за нови възможности за младите, за достойни доходи, за гарантиране на правата и свободите, на човешкото достойнство и някои ни определят като "нежелан партньор", въпросът е къде се поставят те.
- Как ще излезете от изолацията, в която се намира ДПС?
- В изолация от кого? ДПС може да бъде в изолация само когато така решат нашите избиратели. Когато имаме доверието на нашите избиратели, когато сме непрекъснато в диалог с тях и с еднакъв пулс, ние не можем да бъдем в изолация. ДПС не е в изолация. Категорично.
- Преди време обявихте, че сте готови да приемете подведени членове на ДПС, които са напуснали партията. Колко се върнаха?
- В ДПС това е процес. Примерите са много, това е тема в развитие. Скоро всички ще видят резултатите.
- През следващата година предстоят два важни вота - за евродепутати и за местна власт. Какви са амбициите ви и представите за успех?
- Точно това имах предвид - предстоящите избори са важни както за страната, така и за ДПС. Те са важни и за Европа. Ние сме подготвени и ще представим една успешна програма за развитие на страната, както и нашата европейска визия. В тази връзка трябва да се каже ясно, че либералното политическо семейство в европейски план ще се представи мощно. Силно и успешно ще се представим и на местните избори. Имаме активни и успешни представители в местната власт, които се развиват. Работим не само за тяхната успешна реализация, но следим и тяхното развитие. Какво правят за хората в своите общини и кметства, какво още могат да направят, за да подобрят живота на хората, да създадат възможности за младите, имат ли визия за бъдещето на своите региони, на страната, на Европа. ДПС, както знаете работи с активните и свободни граждани, защото те задават посоката, определят дневния ред на политиците, на държавата. И не само у нас.
Става дума във всички случаи и за Европа. Ето Многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 г., която поставя много предизвикателства пред България, изисква работещо сътрудничество с местните власти, бизнеса и гражданите, гражданските организации, научни организации. Ние имаме готовност за този нов модел на работа и вярваме в успеха. Говорим за редовните избори, но не изключвам и предсрочни парламентарни избори...
- От началото на сегашното управление повтаряте, че патриотите трябва да бъдат демонтирани от властта, но вотовете на недоверие към управляващите изглеждаха доста безсмислени. По какъв начин би могъл да се състои демонтажът?
- Не "патриотите", а националистите и национализмите. Няма как безпринципна коалиция да роди успешно управление. Управлението не е самостоятелна учебна подготовка, ако някой още не го е разбрал. А ако очаква народът да не го знае и отново да печели избори при такава самодейност на правителството, значи не е в час. Ситуацията е изключително тревожна. Държавността спешно се нуждае от реанимация. За моментите, към които препращате, само ще отбележа, че тогава все още бях оптимист. Сега с повече болка констатирам настъпателното шествие на некомпетентност и безпомощност, липса на визия, хоризонт, воля и мъжество. Подмяната или ревизията на евроатлантическата ориентация от страна на управляващите започна с подмяната на вота на избирателите и предателство на европейските ценности, които явно само формално протоколно присъстват в програмните им документи. Здрава конструкция при слаби основи не може да има! Превишаването на правомощия, изземването на функции, това пенкилерстване вече започва да излиза извън всякакви граници. Личните нападки заместват аргументите, безпомощността да се предприемат или защитят непопулярни мерки се обяснява с обществени нагласи при положение, че нямат готовност, капацитет и воля да разясняват на обществото, за какви обществени нагласи иде реч... Скандалите в управляващата коалиция си ги наричат "дебати". Подмяната на основните теми за обществото е в ход и това не е визията на ДПС за развитието на страната. Непрекъснато напомняме на основните политически сили за отговорността на политиците пред обществото. Призоваваме за отговорно поведение, за защита и укрепване на държавността, за отказ от популизмите и радикализмите. Без омраза и ксенофобия, без разделителния национализъм, призоваваме за обединителен патриотизъм.
- Очаквате ли ремонт на кабинета?
- В интерес на обществото е да има ремонт и то час по-скоро. В противен случай предсрочните избори биха били неизбежни. Бърз ремонт, препотвърждаване на евроатлантическата ориентация, нужните реформи. Трябва да се навакса изгубеното време.
- Как оценявате третия мандат на Борисов?
- Въпросът Ви е интересен... Според Вас фактически е приключил, но ние ще дадем оценка след като и формално приключи. А иначе едната година мина под знака на проби-грешки, на инерцията, непрекъснатите скандали, включително по време на председателството.
- БСП представиха "Визия за България", ДПС ще ни предложи ли своите идеи?
- ДПС има визия за България. И програма за развитие на страната, която трябва да се реализира. Нужен е нов подход. Това не се постига със стари формули и формулировки. Нужна е нова мисловна, политическа, управленска конструкция на здрава принципна ценностна основа. Иначе все едно да очакваш различни монолози да направят диалог.

Предстои богата на политически събития есен.

(в. Труд, 28.07.2018 г.)

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност