Интервюта

Илхан Кючюк: Не биваше ГЕРБ да избира най-лесния на пръв поглед начин за съставяне на правителство

Илхан Кючюк, зам.-председател на Алианса на либералите и демократите в Европа, евродепутат и председател на Младежката организация на ДПС – в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио Фокус.

Водещ: Движението за права и свобода е домакин на Съвета на Алианса на либералите и демократите в Европа. Президентът на политическото семейство Ханс ван Баален призова министър-председателя Борисов да поеме отговорността, че негов коалиционен партньор подкрепя незаконното анексиране на Крим и да го извади от правителството след Европредседателството. Тревога и загриженост за евроатлантическата ориентация на страната изрази и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. С коментар на призивите започваме разговора с Илхан Кючюк, зам.-председател на АЛДЕ, евродепутат и председател на Младежката организация на ДПС. Г-н Кючюк, какви политически цели влагат от ДПС в призивите?

Илхан Кючюк: Нашите либерални партньори са изключително притеснени от последните действия на българска политическа партия в коалицията, която управлява в момента България. Многократно сме изразявали позиция, че България не трябва да се отклонява от своя евроатлантически път, защото това означава ценностен избор. А за нас ЕС е преди всичко ценностен съюз, който включва и върховенство на закон, и свободата на медиите, и човешките права, и всички тези елементи, които ни определят в свят, наречен демократичен. Именно от това беше продиктувана в петък реакцията на президента на европейските либерали г-н Ван Баален, който по много категоричен начин призова не само премиера Борисов, а и ЕНП да предприеме действия. Тук искам да кажа, че ние много пъти сме призовавали, дори още в самото начало, когато се създаваше тази коалиция, че не бива ГЕРБ да избира най-лесния на пръв поглед начин за съставяне на правителство, а да потърси всички останали форми на взаимодействие с демократичните политически партии, за да може пред очите на нашите евроатлантически партньри да изглеждаме сериозно и да вдъхваме доверие.

Водещ: Не става ли уязвим президентът на либералите, че се намесва в политически процеси в друга държава?

Илхан Кючюк: Президентът на либералите е посещавал поне 20 пъти България. Той тази година е за втори път, миналата година също имаше възможността няколко пъти да бъде в България. Прави го откогато България не беше част от НАТО и ЕС. Та когато говорим за Ханс ван Баален, говорим за човек, който познава добре България, за човек, който работи, както се чу и от неговите думи, за присъединяването на България в Шенген и в Еврозоната. Той е компетентен, познаващ и загрижен в същото време за политическите процеси в България. И в частност като председател на европейските либерали той има пълното основание да се грижи за демократичните стандарти във всичките държави – членки на ЕС.

Водещ:  Да очакваме ли, че предстои среща между господата Ван Баален и Жозеф Дол по повод ориентацията на коалиционния партньор на ГЕРБ? Да уточним, че Жозеф Дол е президент на ЕНП, чийто член е ГЕРБ?

Илхан Кючюк: Разбира се, председателите на големите европейски семейства имат своите формати, на които се срещат. Така трябва да бъде. Диалогът е безалтернативен, особено в съвременния политически живот, но ние очакваме нещо повече от ЕНП. Не да декларира демократичните стандарти, а да ги изпълнява. Защото е много лесно да говориш за демокрация, но трудно се изпълняват демократични стандарти, което е видимо и в действията на ЕНП, и на ГЕРБ. Тоест ДПС очаква дела, а не думи.

Водещ:  Вие сте евродепутат, ще потърсите ли в Брюксел среща с Жозеф Дол по въпроса с „Атака“ и ГЕРБ?

Илхан Кючюк: Моите колеги ми задават този и сродни въпроси на вашия и аз съм притеснен, защото нашите делегации са в България. Те са тук, за да чуят позитивни послания за България в контекста на европредседателството. Те не са тук и не очакваха тази политическа картина, която буквално ги връхлетя. Загрижен съм за бъдещето на България и затова като евродепутат и като зам.-председател на европейските либерали ще направя всичко по силите си България да не се отклонява от евроатлантическия път. Както вече имах възможността да кажа,това е ценностен избор и от него най-много печелят младите хора, това поколение, към което аз принадлежа, и не искам настоящият ни политически елит да отнема от перспективата на нашите бъдещи поколения.

Водещ: Г-н Кючюк, вие сте вицепрезидент на АЛДЕ. От една страна, пледирате, и вашата партия, и вашето политическо семейство за добри отношения с Русия, но по ключовия за ЕС въпрос – анекса на Крим – заставате срещу. Но Крим е важен и за Русия, там са особено чувствителни на темата. Как ще запазите комуникационния канал с Москва при две взаимноизключващи се поведения?

Илхан Кючюк: Не са взаимноизключващи се поведения. Ние винаги сме подчертавали, че върховенството на закона и спазването на международните норми имат превес. И така трябва да бъде в един демократичен и цивилизован свят. Затова ние не приемаме анексирането на Крим, но от друга страна, Русия играе регионална и глобална роля в нашата сигурност, в борбата с тероризма и противодействията срещу големите предизвикателства на нашето съвремие. Така че ако някой си представя, че всички тези предизвикателства, които времето ни налага, могат да бъдат решени без диалог, без активни действия, без коопериране в различните секторни политики, това означава, че не познава в дълбочина многопластовостта на съвременния свят.

Водещ: Да се върнем към провеждащия се в София Съвет на либералите и демократите, на който се обсъжда бъдещето на ЕС и с който се стартира на практика кампанията за евроизборите на вашето политическо семейство. Но и Европейската народна партия откри своята кампания от София, на 9-ти март. Само председателството ли прави страната ни толкова привлекателна за две от големите политически семейства на ЕС?

Илхан Кючюк: За нас това е огромно признание. Първо за активната ни международна дейност, но и за това, което вече си говорим с вас, за евроатлантическата ни позиция и за начина, по който я отстояваме през годините. И това е възможност  както за Движението за права и свободи, но преди всичко и за България, и за българското общество да покажем на европейците на какво сме способни. Не само да представим нашата култура, но да водим и същински разговор за Европа. Разговорът по-малко или повече Европа не е актуален в днешно време. Изисква се задълбочен разговор по проблемите на ЕС и по решенията. Затова европейските либерали преди повече от три месеца стартираха политическия дебат за включването на гражданите в самия процес. Активните свободни граждани трябва да имат своето място, своята тежест, своята дума в изготвянето на политиките. И по този начин ние ще се явим на европейските избори – с ясен ангажимент, с политически документ, който ще включва гражданите. И така ще поискаме подкрепата от европейските граждани на предстоящите избори през 2019 г.

Водещ: Какви послания се очертава да изплати Алиансът на либералите и демократите в Европа за следващите избори?

Илхан Кючюк: Посланията започват още от България, защото ние като партия съумяхме да наложим в дневния ред две много важни теми. Едната е за кохезионната политика в контекста на многогодишната финансова рамка. Втората е Западните  Балкани. Ние твърдо смятаме и отстояваме позицията, че кохезията в Европа не е завършен проект. Както не е завършен проект и ЕС. И именно затова Западните  Балкани трябва да присъстват в това ценностно пространство на Европа. Нужно е с ясни, с категорични действия, разбира се,  и с много ясна пътна карта Западните  Балкани да бъдат част от ЕС и Европа трябва да гледа на тях като на богатство, а не като черна дупка или сива зона. Това са важните послания от София. Те са в контекста и на приоритетите на българското председателство, това е и шанс на българското председателство да реализира, ако трябва и да ускори част от своите приоритети. ДПС ще играе конструктивна, но когато трябва и опозиционна роля. А когато трябва и когато става дума за ценностни въпроси, и ще играе и позицията на твърда опозиция.

Водещ:  Г-н Кючюк, задава ли се категорично и ясно разписана пътна карта за евроинтеграцията на Западните  Балкани? Защото на този етап не я виждаме.

Илхан Кючюк: Това до голяма степен зависи и от нашето председателство. И българското правителство трябва да използва целия си политически, дипломатически и административен ресурс на срещата на върха с лидерите от Западните  Балкани да разпише пътна карта, да приложи анекс към софийската декларация, който анекс да включва приоритети, ясни, подробни, разписани, включващи и финансова обосновка за бъдещото развитие на целия регион. Защото един регион, който не е икономически, дигитално, образователно свързан, той няма как да принадлежи на ЕС. Тогава аргументът на държавите членки ще бъде много лесен и разбираем: вие не спазвате критериите. Аз не искам да стигаме до този извод. Време е с енергични действия да направим всичко възможно пътната карта и бъдещето на тези държави от региона да бъдат с ясен приоритет. Не само за нашето председателство, но и след това за следващи председателства. А и, разбира се, голяма част от тази задача да остане и за следващите и Комисия и Европейски парламент.

Водещ: Това реалистично ли е? Постижимо ли е?

Илхан Кючюк: Реалистично е, разбира се. Реалистично е. Аз оценявам усилията и ние като политическа сила оценяваме усилията, че темата Западни Балкани се придвижи една идея по-нагоре в дневния ред на Европейския съюз. За Западните Балкани се говори вече. И не само с негативна конотация, слава Богу. Говори се като възможност да бъдат един ден част от Европейския съюз. Но въпросът е как може този процес да бъде динамизиран и развит. И това в голяма степен е в ръцете на нашите управляващи, заради това, че председателстваме Съвета на Европейския съюз.

Водещ: Господин Кючюк, използвам възможността, че сте и вицепрезидент на АЛДЕ, за да ви попитам: ще стане ли част от Либералния алианс центристката партия на френския президент Еманюел Макрон „Република в движение“?

Илхан Кючюк: Да. Водят се разговори с президента на Франция господин Макрон на много високо политическо ниво. На оперативно ниво ние също провеждаме необходимите консултации с неговия политически екип. Господин Макрон споделя голяма част от вижданията на АЛДЕ. Но категорично дали ще се яви с листата на АЛДЕ на следващите европейски избори, ще разберем след няколко месеца. Но безспорно, ако говорим за френския президент, той е един от хората, които предлагат ясна визия за бъдещето на Европейския съюз. И, както видяхте и в срещата му в САЩ, той успява и да позиционира Европейския съюз в контекста на глобалните играчи.

Водещ: Дали Макрон няма доста да промени и политиката на АЛДЕ като окаже силно влияние върху нея?

Илхан КючюкАко идеята на господин Макрон е да реформира Европейския съюз, то ние не се притесняваме по никакъв начин от неговото присъствие в либералното семейство. Напротив, ние го търсим този разговор; ние искаме и се опитваме да намираме съмишленици, които искат да задават дневния ред на Европейския съюз. Защото Европа е ценностен съюз, но Европа не е завършен политически проект, той трябва да се развива. Именно това казва един от бащите на Европейския съюз, ако трябва да перефразирам Жан Моне.

(радио Фокус, 28.04.2018)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност