Интервюта

Илхан Кючюк: Либералите търсим мнението на европейските граждани и активното им включване в правенето на политика

Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/АЛДЕ, председател на младежката организация на ДПС, заместник-председател на АЛДЕ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Провеждащият се в София Съвет на Алианса на либералите и демократите.

„ДПС ще бъде домакин на Съвета на Алианса на либералите и демократите в Европа, който ще се проведе в петък и събота. Ще участват над 200 делегати и гости, представители на 47 либерални партии, членки на АЛДЕ. Какъв ще бъде акцентът на Съвета, какво ще правите в София?“, попита водещата Клара Маринова. Илхан Кючюк отговори, че това е голямо международно признание за ДПС и то не само за последните няколко години, но и на цялостното усилие на партията в името на евроатлантическите ценности. Той продължи, че ще бъдат дискутирани важни теми за бъдещето на ЕС. За първи път ще бъде направен преглед на манифеста на политическия документ, с който АЛДЕ ще потърси доверието на европейските граждани на предстоящите европейски избори през 2019 г.

Какво  предвиждате главно в този документ да залегне?“, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че за разлика от другите политически семейства АЛДЕ използва един малко по-различен подход – на активно включване на европейските граждани и даване на мнения и оценки за настоящи политики на ЕК. В същото време се търсят и нови политики. Европейските граждани дават своята оценка в различни формати, досега са проведени 7 такива. Предстои форматът по човешки права, който ще се проведе в България, а след това и по миграционна  политика и т.н. „Тоест искаме да чуем гласа на европейските граждани, какво ни казват те, за кои политики биха гласували, кои политики не одобряват и как ЕС трябва да се промени в техните очи!“, категоричен беше евродепутатът.

Бъдещето на либералната идея.

„Общо взето либерализмът в света търпи известен спад, как възприемате Вие това, че либералните идеи сякаш намалиха своята притегателна сила. Какво ще правите, за да повишите подкрепата?“, попита водещата Клара Маринова. Илхан Кючюк отговори, че не е напълно съгласен с това твърдение. Той продължи, че либерализмът има конкретни политически измерения и политически резултати. Евродепутатът обясни, че в 8 европейски страни либералите управляват, в още една участват в коалиционно управление. „Либерализмът е преди всичко идея и ценност, която се развива във времето и ако ние, политиците либерали останем на плоскостта да разчитаме на старите утвърдени либерални доктрини, определено ние не бихме били актуални в днешно време!“,, категоричен беше Илхан Кючюк.

„И какви са новите либерални доктрини?“, продължи водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че това е активното включване на гражданите. Той продължи, че ДПС вече е започнал този разговор, а гражданите трябва да бъдат не обект на политиката, а активен субект в правенето й.

„Какви са новите политики, към които се стремите, защото очевидно хората в Европа чакат нови доктрини, нови практики?“, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Илхан Кючюк отговори, че ако иска да бъде силна, Европа трябва да говори на общ език, да има консолидирана външна политика. Либералите обаче искат да включат в този процес европейските граждани. Евродепутатът даде пример с това, че не може една страна, която не усеща миграционния натиск, и страна като България, която силно го усеща, да имат напълно противоположни позиции по въпроса. Всички страни при влизането си в ЕС са се отказали от част от суверенитета си и са приели фундаментални ценности, които са ценности на ЕС. Въпросът е какъв ЕС искаме да имаме – на ценностите или на разделението и противопоставянето. Според евродепутата именно пробив в ценностите би означавал край на ЕС.

Конфедеративна Европа или Европа на нациите?

„Част от политиците търсят по-голямо сътрудничество, по-голяма конфедеративност, но и не малко настояват за по-голям национален елемент. Къде стои АЛДЕ в този спор?“, попита водещата Клара Маринова. Илхан Кючюк отговори, че преди всичко трябва да се каже, че европейската идея не е изградена в своя съвършен вид и това го казват и бащите на ЕС. Той продължи, че според него Европа трябва да бъде разказвана. Това е една отворена система и всяко едно решение, всяка една политика трябва да бъде поставяна под съмнение. Неслучайно политиците, които получават най-голямо доверие в момента, като Еманюел Макрон, са привърженици на този подход.

Отношенията на ЕС със САЩ, Русия и Турция.

„Направи впечатление посещението на Макрон в САЩ с неговата определено проамериканска привързаност. Това не е характерно за Франция, но ето, че нещата се променят и той демонстрира много топло отношение към американската политика. На какво се дължи това?“, попита водещата Клара Маринова. Илхан Кючюк отговори, че е имал възможност да изслуша речта на френския президент. Според него ЕС и САЩ в много отношения трябва да си партнират, защото съвременните предизвикателства предполагат това. Той обясни, че светът ни предлага многопластовост и това предполага ангажиране както със страни като САЩ, така и с държави като Турция и Русия, които имат голямо регионално и глобално значение.

  „Сякаш все по-стегнат възел в отношенията между ЕС и Турция и Русия. Ще има ли развръзка, ще има ли освобождаване на тези отношения от тегобите на неразбирателството, което битува сега?“, попита водещата Клара Маринова. Илхан Кючюк отговори, че най-лошото, което може да се случи, е една от страните да затвори вратите и комуникацията да престане. Той беше категоричен, че съвременните политици трябва да комуникират и да бъдат активни, но на базата на ценности. По никакъв начин не бива да се допуска отклонение от ценностите, върху които е изграден ЕС.

Главните послания за предстоящите европейски избори.

   Илхан Кючюк заяви, че по принцип дискусиите в либералното семейство са много живи. Той продължи, че ДПС са успели да наложат в дневния ред на АЛДЕ две много важни теми – за кохезионната политика и за Западните Балкани. По първата тема ДПС смята, че сближаването между регионите все още не е постигнато и политиката на солидарност трябва да бъде отстоявана. По отношение на Западните Балкани позицията е, че българското правителство полага наистина големи усилия, за да придвижи темата на едно по-високо ниво в ЕС. Според ДПС обаче трябва да има категорично и ясно разписана пътна карта. Държавите от Западните Балкани имат нужда от едно окуражаващо отношение, за да утвърдят евроатлантическата си ориентация.

„От България стартира вашата еврокампания, защо от България и какви са очакванията?“, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че ДПС са поискали разговорът за бъдещите политики на ЕК да започне от България и в същото време това да се случи в най-активната част от българското председателство, за да може ДПС със своето политическо представителство и експертизата, която има в различните секторни политики, да даде дори и своя опозиционен принос. „Защото председателството не е нито на ГЕРБ, нито на БСП, то принадлежи на България и на българското общество!“, завърши Илхан Кючюк разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” от 26 април 2018 г.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност