Интервюта

Eвродепутатът Илхан Кючюк: Турция трябваше да е сред приоритетите на председателството ни

Истанбулската конвенция е най-значимият международен договор за насилието над жените и домашното насилие и българите заслужават да бъдат добре информирани

-Г-н Кючюк, една от най-спорните теми в България продължава да е за Истанбулската конвенция, чието разглеждане в парламента засега бе отложено. Като евродепутат вие подкрепихте ли документа и как бихте посъветвали да гласуват колегите ви в България?

- Разбира се, че гласувах в подкрепа на конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие, както между другото направиха и 488 от моите колеги в Европейския парламент. Така наречената Истанбулска конвенция е най-значимият международен договор, посветен на това сериозно нарушение на правата на човека, и българските граждани заслужават да бъдат добре информирани. Тя е насочена към проявата на пълна нетърпимост към подобно насилие и представлява важна стъпка към превръщането на Европа и света в по-безопасно място за живот. България не трябва да прави изключение, а напротив. У нас този проблем е още по-сериозен, защото на практика институциите, които трябва да се занимават с него, отсъстват. За съжаление, последиците от насилието срещу жени се простират далеч над нивото, на което бе принизен дебатът в България.

- Какъв бе отзвукът в Брюксел от вота на недоверие към правителството, внесен от БСП и подкрепен от ДПС? Как се приема там искането на вот по време на европредседателството?
- Безотговорно би било да игнорираме случващото се в България заради председателството. Нещо повече, вотът на недоверие е значима и основна процедура на парламентарната демокрация.
С това правителство страната ни има сериозни проблеми и ценностното противоречие, с което тя се ръководи, е доказателство за липсата на ясна визия за управление и реформи. ДПС подкрепи вота на недоверие, защото България се нуждае от нова стратегия за развитие и дълбоки реформи и евро-председателството не може да бъде състоятелен аргумент, с който да прикриваме тези факти.
- Какви са очакванията ви от председателството?
- Европейските лидери гласуваха сериозно доверие на България, защото нашето председателство идва в момент, когато Европа е на кръстопът. В дневния ред на ЕС присъстват важни теми като Брекзит, справянето с миграционната криза и подобряването на икономическата среда. Това, което аз лично искам да видя от председателството, е, че България ще съумее да защити успешно заложените приоритети, защото самото им извеждане на преден план не означава, че ще бъдат реализирани.
- Темата за Западните Балкани е на фокус на правителството, но какви други акценти трябва да има България?
- Оценявам факта, че темата за Западните Балкани се придвижи на едно по-високо ниво в европейския дневен ред, защото ние не трябва да се притесняваме от Западните Балкани, а за Западните Балкани. Но само по себе си това няма как да реши проблемите на региона. Шестте държави се нуждаят от системна политическа и финансова подкрепа, но за да постигнат истински напредък, те имат нужда от ясно разписана пътна карта
Тя може да бъде изготвена по време на българското председателство, като в нея бъде заложен предложеният от Еврокомисията срок от 2025 г. Смятам, че България не трябва да изпуска тази възможност, защото има какво да даде за европейската перспектива на региона, а именно уникалния етнически модел, който беше от фундаментално значение за членството ни в ЕС и НАТО.
Наред с това заложените от България приоритети поставят на масата и други важни теми като продължаването на кохезионната политика. За страната ни е от изключително значение продължаването на политиката на сближаване на ЕС. В ДПС сме категорични, че тя е необходима, защото е основен инструмент срещу разделението и дезинтеграцията в съюза и всички трябва да работим за нейното продължаване през следващия програмен период.
- Как в ДПС приемате ролята, която премиерът Борисов зае - на посредник в отношенията между Турция и Европа? Можем ли да помогнем наистина за намирането на баланса?
- Ние многократно и последователно сме заявявали нуждата от ускорено развитие на отношенията между ЕС и Турция. Това е от съществено значение и за регионалната сигурност. Стратегическият интерес на България е да има за съсед демократична, икономически силна и политически стабилна Турция. Водено от тези аргументи, ДПС предложи наред със Западните Балкани Турция да бъде изведена като един от приоритетите на българското председателство. За съжаление, не бяхме чути.
Облеченият във власт краен национализъм попречи на България да включи в програмата на своето председателство и провеждането на голяма среща на върха с Турция при ясно разписан дневен ред и теми за обсъждане, в която участие да вземат всички лидери на европейските държави. И сега се правят опити това да бъде маскирано с лансираната напоследък идея за минисреща на върха по време на българското председателство между ЕС, който да бъде представляван от Бойко Борисов, Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни, и президента на Турция Реджеп Таил Ердоган.
- Македония поиска бързо членство в ЕС, същевременно в Гърция протестират за името й -как ще се разреши този проблем?
- Краткият отговор на този въпрос е следният -с членството на всички държави от Западните Балкани в ЕС. Вярвам, че историческите насаждания в региона могат да бъдат изкоренени само когато завършим проекта на
Европа като зона, свободна от етнонационализми
България и Македония дадоха едно добро начало с подписването на договора за добросъседство и показаха, че противоречията могат да бъдат разрешавали. Надявам се това да послужи като положителен пример за останалите страни от региона и всички да си дадат сметка, че от противопоставяне печеливши няма.
- Какви сигнали получавате от колегите си - ще се случи ли най-накрая членството ни в Шенген по време на нашето председателство?
- Темата "Шенген" се коментира ежедневно както в българското политическо пространство, така и във всички европейски институции. Неведнъж сме заявявали, че въпросът отдавна е чисто политически, а не технически, и ако искаме да направим европейското пространство по-сигурно и по-свободно, то това е възможно само с членството на всички страни в Шенген. Дали това ще се случи по време на българското председателство, предстои да разберем. Но смятам, че не това е от толкова съществено значение, важно е дали българското правителство вдъхва достатъчно сигурност и доверие на своите европейски партньори, за да ни гласуват тази отговорност.
- Предстои съвет на АЛДЕ в София - какво да очакваме от това заседание?
- Желанието ни бе събитието да съвпада с най-активния период на първото българско председателство, за да можем максимално да допринесем то да бъде успешно. В това число - да бъдем и коректив. Нито една българска партия не е имала толкова силно международно представителство като ДПС и ние смятаме, че това е ресурс за България, който трябва да бъде използван. С гордост защитаваме националния интерес в европейското семейство, но и имаме компетенциите и самочувствието да участваме в задаването на дневния ред на Европа. Очакваме в съвета участие да вземат премиери на АЛДЕ, еврокомисари, излъчени от АЛДЕ, лидерите на либералните партии в Европа и евродепутатите либерали. Това е една уникална възможност за България, с която можем да акцентираме върху важни за страната ни и Европа въпроси.

(в. 24 часа, 31.01.2018 г.)


Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност