Интервюта

Халил Летифов: Популизмът и подмяната на основния дебат изкривяват представите за Истанбулската конвенция

Публикувано: .

Движението за права и свободи подкрепя текстовете на Истанбулската конвенция, която в последните няколко дни силно поляризира общественото внимание. Позицията на либералната формация потвърди старозагорският депутат Халил Летифов. Той увери, че в ДПС няма да бъде открит човек, който да се обяви против правата на жените и защитата от насилие. "Обратното не би отговаряло на генезиса на нашата политическа партия, която е за права и свободи", напомни депутатът.

От ДПС вече подкрепиха управляващите от ГЕРБ в опитите им за ратифицирането на Конвенцията. Представители на Движението в националния парламент бяха категорични, че понятието "трети пол" не се среща в нито един от текстовете на документа.

Само преди броени дни председателят на формацията Мустафа Карадайъ заподозря, че обособяването на подобен термин е направено с цел поредната поляризация и противопоставяне в българското общество.

"За съжаление, трябва да призная, че популизмът се оказа с ключова роля за формирането на определена обществена нагласа. Очевидно за много хора остава скрито основното послание и цел на Конвенцията - защитата от насилие. Това бе избутано на заден план. Дебатът беше подменен, а с това унижихме всички онези хора, които са станали жертви на насилие и търсят справедливост. Докато не започнем да водим подобни разговори отговорно и задълбочено, резултатите ще са такива, каквито ги виждаме", смята Халил Летифов.

Старозагорският депутат не пожела да коментира изразените позиции от страна на Българската православна църква и Главното мюфтийство у нас, посочвайки, че двете институции имат правото да заявяват своите аргументи.

По повод отхвърления вот на недоверие старозагорският депутатът на ДПС заяви, че резултатът е бил очакван, предвид предварително заявените позиции на основните политически сили в Народното събрание. Халил Летифов посочи, че въпреки опитите на опозицията, управляващите не са си взели бележки, за да подобрят процеса по справяне с корупцията в страната. От Движението не спестиха критики и към своите колеги от левицата за неясната формулировка на темата на вота. "В известна степен този завършек бе очакван за ДПС, тъй като нашите апели към левицата за конкретизиране на темата на вота останаха нечути. С говорене на ангро и общо превърнахме дебатите в пленарна зала в една говорилня, в която всички се замеряхме по темата корупция", обобщи Летифов резултата от инициирания от БСП вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3".

От ДПС обърнаха внимание и на отчета, който президентът Румен Радев направи по повод първата годишнина от своя мандат, заявявайки своята положителна оценка за изминалите 12 месеца. "Редно е да отбележим, че по същество имахме по-големи очаквания от поведението на новия държавен глава в изпълнението на неговата институционална роля, а именно да обединява нацията", коментира старозагорският депутат. Президент и парламент трябвало да се съсредоточат в опитите за постигане на диалогичност и съгласие по ключови за страната теми, обърнаха внимание от ДПС.

(в. Старозагорски Новини, 26.01.2018)

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност