Интервюта

Хамид Хамид: Надявам се през 2018 г. националистите да бъдат изведени от властта, защото това е добре за България

Публикувано: .

Хамид Хамид, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Отпадането на мораториума върху новите лекарства.

  „Кой победи в тази битка?”, попита водещата Клара Маринова. Хамид Хамид отговори, че в крайна сметка са победили гражданите и нуждаещите се от тези нови лекарства. Трябва обаче да се отбележи, че още по време на второто четене това е било предложение на ДПС, което е било отхвърлено общо 7 пъти от представители на мнозинството в съответните комисии на първо и второ четене и в пленарна зала. „Радвам се, че на осмия път им дойде акъла в главата, разбира се не без обществения и политически натиск, който бе осъществен!”, заяви народният представител от ДПС.

  „Откъде ще се вземат тези пари, които толкова дълго управляващите отстояваха позицията, че няма пари? След това казаха, че има пари по линия на министерството, а сега откъде ще намерят пари за НЗОК?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че така, както говорят, че няма пари, вчера управляващите са разпределили с постановления на МС 1,5 милиарда. От тях 1 милиард са били разпределени за саниране, което съпоставено с тези 20 милиона, необходими за животоспасяващи лекарства, е просто цинично.

  Хамид Хамид беше категоричен, че здравната система трябва да се демонополизира. Той продължи, че са се надявали с избора на финансист за здравен министър да започне реформа, но със сегашните коалиционни партньори това няма как да се случи. Те дърпат държавата надолу.

Искането на ДПС за „демонтаж” на управляващата коалиция.

   Хамид Хамид беше категоричен, че скандалите са били програмирани със съставянето на сегашното управляващо мнозинство. Още от първия ден от ДПС са били категорични, че това мнозинство ще донесе на страната ни само скандали. За съжаление това е факт. Народният представител беше категоричен, че много голяма грешка на ГЕРБ е било допускането на националистите във властта – нещо, което Европа не допуска. Допуснат е езикът на омразата, който е станал официален вътре в правителството. „Аз не мога да си представя друга държава, в която вицепремиерът ще нарече премиера „оня” и „не искам да го виждам”. Как да работи нормално една администрация, когато вижда, че главата на държавата, министър-председателят и вицепремиерът си говорят по този начин?”, попита народният представител от ДПС.

  „Вие борите ли се за това да станете част от управляващата коалиция и да изместите „Обединените патриоти”?”, попита водещата Клара Маринова. Хамид Хамид отговори, че още от самото начало ДПС са заявили ясно, че не искат да участват в изпълнителната власт. Предложението от тяхна страна е било да подкрепя ГЕРБ по принципни политики поне до края на европредседателството. „Те обаче, незнайно защо, си избраха голямата беля на България!”, добави Хамид.

  „Вие знаете, че „Обединени патриоти” са натоварени с едни тегоби, вие сте натоварени с други тегоби. За вас също в българското общество се наслагва мнението, че сте етническа партия. Още не сте успели да преодолеете тези наслоения в българското общество!”, каза водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че това са митологеми, а всъщност ДПС с действията си доказва, че е националноотговорна българска партия. „Това са смешни твърдения от смешни лица!”, категоричен бе той. Освен това от партиите в сегашния парламент ДПС има най-голям принос за членството на България в НАТО и ЕС.

  „Има още един проблем около вашата партия и той се нарича „предателство на коалиционния партньор”. Той си съществува и не можете да го отречете, защото в коалицията с БСП след като имаше една прословута целувка на Орлов мост, след това тя не попречи на бившия ви лидер да се откаже от коалицията и да свали със собственото си поведение Орешарски. Това ще тегне на вашата партия. Какво смятате да направите, за да промените тези наслоения, които съществуват около вашата партия?”, попита водещата Клара Маринова. Хамид Хамид отговори, че ДПС ясно са обяснили защо са тръгнали към тази крачка. Трябвало е да се предприеме нещо за стабилността на държавата, защото конфронтацията е била достигнала връхна точка.

    Водещата помоли своя събеседник да коментира предстоящата коледна сбирка на ДПС. Хамид Хамид заяви, че това традиционно събиране малко се преекспонира. Той продължи, че наистина речите на Ахмед Доган са заредени с голямо визионерство и смисъл и е хубаво повече хора да разбират какво иска да каже той.  

Оценката му за 2017 г.

  Хамид Хамид заяви, че отминаващата година е била на скандали и противопоставяния, както и въвеждането на езика на омразата в българската политика. ПГ на ДПС в значителна степен е успяла да се противопостави на тази агресия. Наред с това са били внесени важни закони за държавата. Един от тези закони е за спиране на вторичното разграбване на КТБ, който за съжаление все още отлежава в деловодството на Народното събрание.

  „Да припомня на нашите слушатели, че Вие сте съвносител на този законопроект, защо беше необходим той?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът и отговори, че след анализа на синдиците е станало ясно, че масата на несъстоятелността олеква с всеки изминал ден. Тоест наблюдаваме разграбване на активите, които трябва да служат за обезпечение. Тези активи по определени схеми се крадат и то от същата организирана престъпна група, която е източила банката. Трябвало е да се даде в ръцете на синдиците правен инструмент, с който да спрат изтичането на тези активи.

  Що се отнася до очакванията му за 2018 г., народният представител беше категоричен, че се надява на бърз демонтаж на сегашната коалиция и извеждане на националистите от властта, защото това ще бъде добро за България. „Механиците, които ще демонтират тази власт ги има и това е ПГ на ДПС, може да сте сигурни в това!”, завърши Хамид Хамид разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 21 декември 2017 г.

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност