Европарламент

Илхан Кючюк обсъди с премиера на Словения членството на България в Шенген

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк е на двудневно посещение в Словения, където взе участие в 18-я по ред стратегически форум, който тази година се провежда под надслов "Солидарност за глобалното бъдеще".

Илхан Кючюк Словения1

В рамките на визитата си в словенския град Блед евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа” проведе двустранни срещи със словенския министър-председател Роберт Голоб и министъра на инфраструктурата Аленка Братушек.

По време на срещата словенският премиер за пореден път препотвърди подкрепата си за приемането на България и Румъния в Шенген. Според него членството на двете страни ще подсили Европейския съюз.

Илхан Кючюк Словения3

Въпросите за ролята на солидарността и глобалната сигурност са теми, които днес са в основата на разрешаването на предизвикателствата, които стоят пред всички нас. Този форум е изключително важен особено в контекста на войната в Украйна, продължаваща вече повече от година. От друга страна климатичните промени в глобален мащаб, на чиито последствия ставаме свидетели непрекъснато - опустошителните земетресения през февруари в Турция и огромните наводнения, които засегнаха Словения през август. Гарантирането на глобалната сигурност чрез съвместна работа, осигуряването на  достъп до храна и енергия, не само в Европа, но и по целия свят, с фокус върху изменението на климата и конфликтите, е наш основен приоритет“, каза Кючюк.

Той е категоричен, че сегашната международна общност страда от разпокъсаност и протекционизъм, което пречи на ефективното сътрудничество. Според него Европа трябва да поеме отговорност за адаптирането към този многополюсен свят, за да улесни по-доброто глобално управление и съвместното сътрудничество.

Тазгодишният форум търси отговори на настоящата глобална несигурност, намалената сигурност в международната общност и отговори на бъдещите глобални предизвикателства   върху солидарността при посрещането на глобалните предизвикателства тази година.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност