Европарламент

Илхан Кючюк: Шенген отваря пътя и към еврозоната

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк изрази надежда скоро да бъдем част от еврозоната и Шенген. Шенген отваря и пътя към еврозоната, заяви той в интервю за телевизия Евронюз България.

"Нидерландия е изправена пред политическа криза и промяна на лидерството на четирите партии. Така че там може да се очаква всичко. Те трябва да работят за гражданите на Европейския съюз. Вместо да чакаме до последния момент трябва да побързаме с политическите контакти. До няколко дни ще бъдат определени приоритетите в Нидерландия. Тези неща ще диктуват какво ще прави правителството там", обясни евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа”.

По думите му никой не иска да преговаря със служебен министър-председател в България и затова досега никой не говореше с нас. Ситуацията сега е различна, а това е добра предпоставка.

"Ние не успяхме да комуникираме с гражданите на тези държави, които са срещу нашето влизане там. Даването на зелена светлина ще се реши от Народните представители на тези държави. Безспорно в момента има голям натиск и върху двете държави от националистически партии, че работните места на гражданите ще бъдат заети с румънци и българи. Ние много години сме част от Европейския съюз, допринесли сме за развитието на тези държави и това се забелязва", каза още Илхан Кючюк.

"Категорични сме, че трябва да затвърдим евроатлантическите възгледи на България. Затова гласувахме за това правителство. Нужна ни е Конституционна реформа. Това не може да се случи без работещ парламент. Ние нямаме министър, нямаме никой в кабинета, нямаме отношение към кабинета. Дали е коалиция или не, това си е тяхна работа, за мен тези отношения могат да бъдат само коалиционни. Животът на този кабинет зависи от това какво върши. Това ще се види и през бюджета и през изпълняването на приоритетите по Шенген и еврозоната", описа ситуацията евродепутатът от ДПС.

Той припомни, че сме част от Евросъюза вече 17 години. „Ние определяме дневния му ред, както всички държави. Когато не сме съгласни с дадени политика не бива да подписваме споразуменията на Европейския съюз, както например прави Унгария. Но обратното също не е добре - да подкрепяме в Брюксел това което прави Съюзът, а у нас да говорим както решим по тези неща и да ги плюем”, посочи Кючюк.

"Виждам, че има достатъчна подготовка на България за еврозоната. Не разбирам спекулациите по темата. България през 2007 г. при подписването на договора с ЕС се е съгласила да влезе в еврозоната. Ние сме във всички механизми на еврозоната. Всеки клуб, в който се влиза, е нормално да има предимства и недостатъци. Тук предимствата са повече. Виждате какво се случва в Хърватия. Несравнимо повече туристи спрямо миналата година - свободно се пътува заради Шенген. Идват и туристи от Централна и Западна Европа и се разплащат в евро. Беше направен детайлен анализ, че само българските банки са спечелили 170 милиона за обмен миналата година", посочи Кючюк.

Що се отнася до проблема с Македония, и от парламента на РСМ, и от този на България се показва, че има приети ангажименти за затопляне на отношенията, никой не може да промени тази рамка, тя беше с посредничеството на Франция. Не определяме срокове кога ще започнат преговорите с ЕС - РСМ, това зависи от Скопие. Едно приемане на предложенията от тяхното правителство, което трябва да приемат, да впишат българите в Конституцията, тогава безспорно ще има друга тема на разговор. Няма окончателно приет доклад за напредъка на РСМ в ЕС, това са етапи, поясни Илхан Кючюк.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност