Европарламент

Илхан Кючюк от ЕП: Стига с този двоен стандарт! Българските и румънските граждани не са по-малко европейски граждани, време е да станем част от Шенген!

  „Не може да затваряме врати пред България и Румъния! Аз не искам да стигматизирам тези граждани, те не са по-малко граждани от всички останали – германци, французи, австрийци, холандци!“, това заяви Илхан Кючюк във вчерашния дебат за присъединяване към Шенгенското пространство.

Лидерът на европейските либерали отправи критики към Европейския съвет по повод двете държави, спиращи България и Румъния по пътя им към Шенген. 

„Не е справедливо това! И никой не трябва да го подкрепя! Радостно е, че имаме подкрепата на Европейския парламент и на Европейската комисия, но е време Европейския съвет да прояви политическа зрялост и най-накрая двете страни, които са огромното препятствие пред присъединяването на България и Румъния към Шенген, да дадат зелена светлина!“, категоричен бе Кючюк.

По думите му този дебат е за същността на Европейския съюз, който точно в този момент трябва да покаже политическо и морално единство. И подчерта, че не може да продължава стигматизирането на европейските граждани, нито пък да има двойно качество европейски граждани – едни, които са с по-големи привилегии и други, които нямат привилегии.

В зала той призова колегите си да гласуват с мнозинство в подкрепа на петицията на Европейския парламент.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност