Европарламент

Атидже Вели постави проблемите на земеделците в България пред Европейската комисия

През декември Европейската комисия ще представи нова инициатива, която ще е фокусирана върху продоволствената сигурност във всичките й измерения и „двигателите“ за гарантирането й. Това съобщи евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели след участието си в извънредна среща с ЕК. Вели е единственият български евродепутат, пълноправен член на Земеделската комисия в Европарламента.

По време на срещата тя постави няколко въпроса на Еврокомисията.

Големият въпрос беше обмисля ли ЕК отваряне и преразглеждане на Многогодишната Финансова Рамка (МФР), каза Вели.

В Становище за разширяване на МФР за периода 2021-2027 г., ние членовете на Комисията по земеделие в ЕП, призовахме Съвета да измени Регламента за МФР, за да предвиди достатъчно маржове, за да позволи техническата корекция на таваните и да отрази действителната инфлация. Очаквано за мен, представителите на ЕК не изразиха мнение по този въпрос, посочи евродепутатът от ДПС.

Тя настоя за изравняване на плащанията, а до тогава - допълнителна подкрепа за държавите-членки с най-ниски плащанията по линия на ОСП.

Оцеляването на земеделските производители, които се опитват да издържат на инфлационния натиск и повишените цени на суровините и да гарантират продоволствената сигурност, е повлияно и от различията в плащанията по ОСП, допълни тя.

Атидже Вели изтъкна, че българските земеделци след 15 г. членство в ЕС продължават да получават по-ниски субсидии. Така дългоочакваната конвергенция липсва. В момента субсидиите, които получават фермерите, „са изядени от инфлацията“. Днес 100 евро са различни от 100-те евро преди 1,2 или 3 години, подчерта Вели.

ЕК пое ангажимент да разгледа въпрос след одобрение на Стратегическия план.

Използвах възможността да запозная службите на ЕК и със ситуацията в сектор земеделие в България. Като единствения пълноправен член за България на Комисията по земеделие ежедневно получавам писма и обаждания от български земеделци, които меко казано изнемогват и всеки изминал ден все по-трудно се справят. Напомних и писмото на 24 асоциации на животновъди, изпратено и до комисар Войчеховски, с което изразиха несъгласие с определените ставки по обвързаната подкрепа. Това са максималните ставки по линия на обвързаната подкрепа, но като размер те са по-ниски от предишния програмен период, каза още Атидже Вели.

Дипломатичният коментар от страна от ЕК беше, че ситуацията в земеделието в България не е позитивна и те са запознати с нея, съобщи евродепутатът.

Вели акцентира и на необходимостта ЕК да извършва задълбочени оценки на бъдещите законодателни инициативи, взимайки предвид високите нива на инфлацията и въздействието, което ще имат тези предложение върху селското стопанство.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност