Европарламент

Искра Михайлова: Допълнителните средства за енергийни мерки в плановете за възстановяване и устойчивост трасират пътя за укрепване на европейската енергийна система

По време на пленарно заседание днес Европейският парламент одобри включването на глави за REPowerEU в националните планове за възстановяване и устойчивост.

За да се постигне максимална последователност и съгласуваност на предприеманите мерки за гарантиране на енергийните доставки, насърчаване на енергийната независимост на Европа и справяне със сътресенията на енергийния пазар, както на ниво ЕС, така и на национално равнище, по време на пленарно заседание евродепутатите обсъдиха и гласуваха в подкрепа установяването на специална глава "REPowerEU" за реформи и инвестиции, свързани с енергетиката в плановете за възстановяване и устойчивост. За целта, финансовият пакет на Механизма ще бъде увеличен с 20 млрд. евро, предоставяни на държавите-членки под формата на безвъзмездна финансова помощ под пряко управление, в подкрепа на инвестициите по REPowerEU за диверсифициране на енергийните доставки, увеличаване на капацитета за съхранение на енергия, стимулиране на инвестициите в енергийна ефективност и енергия от възобновяеми източници, като по този начин се гарантират достъпни цени на енергията в Съюза.

"Планът REPowerEU е още една стъпка в цялостната работа на институциите на ЕС след пакета „Подготвени за 55“ и Механизма за възстановяване и устойчивост и законодателните предложения за повишаване на енергийната ефективност, енергията от възобновяеми източници, ускоряване на зеления преход и диверсификация на енергийните доставки. Синергията между всички тези инструменти е единственият реалистичен път за тяхното ефективно прилагане. Чрез включване на глава REPowerEU в националните планове за възстановяване и устойчивост на страните членки ще се осигурят допълнителни инвестиции за засилване на реформите в областта на енергетиката, които са необходими за цялостната трансформация на европейската енергийна система, като едновременно с това тези планове ще се актуализират в контекста на ситуацията на енергийните пазари и войната в Украйна, постигайки повече ефективност, диверсификация и независимост.“, посочи по време на дебата в пленарна зала евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“ Искра Михайлова, като член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП.

"RePowerEU" е законодателен пакет, който има за цел предприемането на съвместни европейски действия за по-достъпна, сигурна и устойчива енергия, за ускоряване на екологичния преход, гарантиране на енергийната независимост на ЕС и справяне с трусовете на пазара на енергия. Предвижданите мерки за засилване внедряването на зелената енергия, с цел постигане на достъпни цени за европейските потребители и бизнес, за подобряването на европейската енергийна мрежовата инфраструктура и засилване на усилията за постигане на енергийна ефективност бяха приветствани като приоритетни от групата „Обнови Европа“ още при представяне на законодателните предложения от Европейската комисия през м. май. Ето защо центристката група разглежда и предложението за включване на глави за REPowerEU в националните планове за възстановяване и устойчивост като ефективна стъпка и инструмент за координирано смекчаване на повишението на цените на енергията върху европейските домакинства и предприятия.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност