Европарламент

Искра Михайлова: Европа има бъдеще, само ако в изграждането му участват младите хора

Евродепутатът от ДПС и зам.-председател на политическата група "Обнови Европа" в Европейския парламент Искра Михайлова организира конференция на тема „Младежта за Европа“ със съдействието на Бургаски свободен университет.

Конференцията се проведе в контекста на Европейската година на младежта - инициатива, която стартира през януари 2022 г. по време на френското председателство на Съвета на ЕС. Тя се състои от широк набор дейности, чиято цел е търсене на диалог с младите хора за решения за предизвикателствата пред тях, овластяването им и подкрепа за визията им за изграждане на по-добро бъдеще - по-зелено, по-приобщаващо и цифрово.

В инициираното от г-жа Михайлова събитие участваха както политически лидери, сред които председателят на групата „Обнови Европа“ Стефан Сежурне (Франция), евродепутатът от ДПС и лидер на европейските либерали Илхан Кючюк, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, така и представители на академичната общност - проф. Милен Балтов, ректор на Бургаски свободен университет, проф. д-р Мария Алексиева, заместник-ректор на Бургаски свободен университет, доц. д-р Мария Фъртунова, главен секретар на Националната агенция за оценяване и акредитация, Станислав Иванов, представител на студентите от Бургаски свободен университет. Активно участие в последвалата дискусия взеха студенти и гости и от други университети и институции.

„За нас в групата „Обнови Европа“ е ясно, че заложените от основателите на ЕС ценности, цели и възможности за просперитет могат да бъдат реализирани именно от младите поколения, и че Европа има бъдеще само ако в изграждането на това бъдеше участват младите хора. Затова и не случайно настоявахме в инициираната от „Обнови Европа“ Конференция за бъдещето на Европа младежите да участват в целия процес - във вземането на решения, в изграждането на политики и определянето на приоритетите на обединена Европа. Но идеята ни не е една година да говорим за включването на младите хора, а да направим така, че Европа да работи за тях - чрез възможностите, които им предоставя с програмите Еразъм+, DiscoverEU, Младеж, чрез Европейския корпус за солидарност и с инициативите в тази и в предстоящата година на уменията. Младите хора трябва да могат да попиват от културата на други страни, да общуват със свои колеги и да развиват усещането си за принадлежност към една голяма общност - към нашето споделено европейско семейство“ - изтъкна евродепутатът Искра Михайлова.

Председателят на групата „Обнови Европа“, Стефан Сежурне на свой ред посочи, че „младите хора не са само публика, а и главни действащи лица в търсенето на решения за климатичните, енергийни и геополитически предизвикателства, пред които сме изправени, в търсенето на отговор за това каква Европа искаме да видим и в настояването, че Европа е правилният път.“

Обръщайки се към студентите, проф. Милен Балтов пък призова: „Бъдете смели, както сега, така и когато нещата зависят от вас, останете жадни, с отворени очи и по своему замечтани“, а евродепутатът Илхан Кючюк ги призова в университетския дух на свободен разговор, включително разчитайки и на критичния прочит на младите хора за работата на европейските институции.

С много възможности за младите поколения да учат, да комуникират и споделят визията си, да се срещат и да участват в дейности в цяла Европа, Европейската година на младежта е моментът да се върви напред, като се използват съществуващите европейски програми и инициативите за зелен и цифров преход.“, коментира г-жа Михайлова.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност