Европарламент

Делегацията на ДПС в ЕП настоява България да влезе в Шенген до края на годината

Делегацията на ДПС в Европейския парламент гласува в подкрепа на резолюция относно присъединяването на България и Румъния към Шенген, която бе приета днес с голямо мнозинство, обобщавайки изразените по време на пленарния дебат на 05 октомври 2022г. аргументи за премахване на вътрешните граници спрямо България и Румъния. 

С резолюцията членовете на ЕП отново настояха, че свободното движение е едно от ключовите постижения на Европейския съюз, за чието функциониране са приети редица компенсаторни мерки с цел обмяна на информация и утвърждаване на доверието между държавите-членки, както и че няма правно основание за налагане на допълнителни изисквания спрямо двете страни, които са изпълнили Шенгенските критерии още през 2011г.

Докладчикът за резолюцията за групата „Обнови Европа“, Софи Ин'т Велд, заяви по време на пленарната дискусия: „Зачитането на правилата на ЕС не е еднопосочна улица. Не може да има двойни стандарти. Особено в тези времена, трябва да поставим европейското единство над националните политики. България и Румъния принадлежат към Шенген.“

Делегацията на ДПС трайно настоява за равното третиране на българските граждани, като неизменно изтъква, че продължаващият граничен контрол има негативни последици както по отношение на живота на европейските граждани, така и по отношение на икономическия напредък, транспортните операции, вносa и износа към, и от двете държави. 

Именно затова евродепутатите на ДПС - Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели заявиха твърдата си подкрепа за резолюцията, с която се призовава Съветът да предприеме всички стъпки за пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген спрямо България и Румъния до края на 2022г., за да бъдат премахнати граничните проверки по всички вътрешни граници за двете държави от началото на следващата година. 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност